Pokrmy z vajec

Je veřejně známo, že vejce obsahují velkou dávku cholesterolu, což ihned signalizuje, že tato surovina nebude zrovna zdravým pokrmem. Není to až tak pravda, pakliže vejce konzumujete v rozumné dávce a s mírou, není se čeho obávat.

Vejce je jedna z nejzákladnějších potravin nejen u nás, ale i na celém světě. Přidává se do spousty pokrmů díky svým pojivým vlastnostem, a pro svoji jedinečnou chuť se konzumuje i samotné, zvláště připravené.

Vejce a cholesterol

Do podvědomí většiny lidí je** vejce** zapsáno jako silný zdroj cholesterolu. A to je důvod, proč některé diety vejce zakazují. Přitom je to s tím cholesterolem trochu složitější, než se zdá.

Vejce obsahuje sice spoustu tohoto potřebného tuku, nicméně hladinu cholesterolu v těle zas tak neovlivní. Je dokonce i prokázáno, že každodenní konzumace několika vajec vedla ke snížení hladiny cholesterolu. To však není důvod, aby lidé s vysokým krevním tlakem začali jíst jedno vejce za druhým. To by byla stejná chyba jako nekonzumovat vejce vůbec.

Zdravá strava, pokud je sestavena odbornými profesionály, propaguje pestrou a vyváženou stravu. Pokud je vejce zařazeno do jídelničku občas jako hotový pokrm a také se přidává do jídel, je to naprosto v pořádku.

Je pro nás vejce zdravé nebo nezdravé?

Vejce nejsou jen o cholesterolu, obsahují velké množství bílkovin, potřebné pro růst svalů a svalové hmoty. Proto je konzumují často kulturisté a sportovci vůbec. Mimo velké množství bílkovin vejce obsahují vitamíny A, D, K, E a skupiny B. Dále minerály a stopové prvky, jako jsou: železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, síra a chlór. Žloutky navíc obsahují potřebné množství esenciální mastné kyseliny linoleové, která zvyšuje obranyschopnost organismu a podporuje sportovní výkonnost.

Jak připravit vejce

Pro svůj obsah a vlastnosti je vejce ideální konzumovat ráno. Nastartujete tak ideálně svůj den a budete mít soustu energie. Pokud si například dáte ke snídani míchaná vejce, do oběda nebudeme mít hlad ani chuť na nějaké laskominy. Většina lidí totiž nesnídá, anebo pouze lehký jogurt a v deset hodin už se poohlíží po malé čokoládce, oplatku nebo sušence. To vede ke zvýšenému cukru a dalším chutím.

Příprava vejce, mimo klasické recepty, znamená vaření na měkko, na hniličku nebo na tvrdo. Jak je to ve skutečnosti, a jak dlouho se jednotlivé vejce správně vaří?

Vejce vložíme do hrnce s vodou a až začne voda vařit, nastavíme čas na minutkáh podle toho, jak si vejce představujeme. Na tvrdo se vaří 10 minut, a nevadí, když nějakou tu minutnu opomenete. Takto můžete vařit vejce téměř jakákoli. Na měkké způsoby, tedy na hniličku nebo zcela na měkko musíte mít vejce čerstvé, nejlépe přímo od slepice. V jiných případech si koledujete o nepříjemná onemocnění.

Vejce na hniličku se vaří stejným způsobem, ale pouze 6 minut. Znakem spárvně uvařeného vejce, tzv. na středně měkko, je tuhý bílek, vnější část žloutku, respektive obal je tuhý a vnitří část je zcela měkká. To vejce na měkko má žloutek celý měkký, mírně tekutý a vaří se 2 minuty. Vždy pamatujeme na to, že vejce musí být zcela ponořené a do hrnce vložené spolu se studenou vodou.

Pokrmy z vajec tradiční i netradiční

Recepty:

Ztracené vejce

Recept na ztracená vejce je známý, malokdo je však umí dobře udělat. Budeme potřebovat: 5 vajec, 350 ml octa a stejné množství vody.

Ocet a vodu dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Poté opatrně, klademe jedeno po druhém rozkleplé vejce do vroucí vody. Vaříme asi 5 minut a potom vyjmeme. Konce odkrojíme a necháme vychladnout. Podáváme s omáčkou a pečivem nebo na saláty.

Vaječné topinky neboli chléb ve vajíčku

Pokud se vám omelety, volská oka, nebo míchaná vajíčka zdají již „otřepanou snídaní“ a toužíte po něčem jiné, ale přitom snadném na přípravu, jsou tu pro vás jako na zavolanou vaječné topinky. Budeme potřebovat starší chléb (není nutností), vejce, sůl a trochu mléka.

Chléb nakrájíme na krajíce, roykvedláme několik vajec spolu s troškou mléka a soli. Krajíce ve vejcích namáčíme z obou stran a na rozpálené pánvi také z obou stran osmažíme.

Jedlé muchomůrky červené

Perfektní ozdobou na slavnostním stole, nebo jako předkrm jsou muchomůrky červené a k tomu jedlé. Připravíte je snadno, s použitím vejcí vařených natvrdo, rajčat, trochou tvrdého sýra nebo majonézya dávkou šikovnosti. Vejce uvaříme natvrdo a rajčata rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Tak vytvoříme houbě klobouk a nasadíme na vejce. Do klobouku uděláme dírky, do kterých vkládáme kousky sýra, anebo nakapeme na rajče majonézu.

Vaječný koňak

Na dezerty, do kávy, anebo jen tak, když je potřeba „dát si něco ostřejšího“ se jistě hodí vaječný koňak. Ověřený a jednoduchý recept je: 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, půl litra rumu, 8 žloutků a 2 balíčky vanilkového cukru.

Do žloutků (pouze ze syrových vajec), vmíchíme cukry a ušlecháme. Potom postupně zašleháváme obě mléka a nakonec rum. Nalijeme do skleněné flašky a necháme vychladnout.

Vaječná tlačenka - na chlebíčky ideální

Oživte svůj stůl pro sebe i vaše návštěvy a mimo klasické chlebíčky připravte i vaječnou tlačenku. Budete potřebovat: 6 vajec, zavařené okurky, papriku, hráček a kukuřici, cibule, 200 g měkkého salámu, želatina, masox a 250g majonézy.

Uvařené vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu se zeleninou, cibulí, salámem, smícháme spolu s majonézou. Nálev ze zavařené zeleniny (jedné sklenince), doplníme vodou tak, abychom měli 300 ml. V polovině uvaříme kostku masoxu a zalijeme želatinou. Poté přidáme i druhou polovinou vody a nalijeme do připravené směsi. Nalijeme do srnčího hřbetu a necháme ztuhnout.

Vaječné karbanátky

Kalorickou bombou jsou jistě vaječné karbanátky, jenže někde tu energii brát také člověk musí. Ude potřeba: 6 natvrdo uvařených vajec, 50g másla, 50 g hladké mouky, vejce, strouhanka, 125 ml mléka, sůl, pepř.

Máslo roztopíme v kastrolu, přidáme mouku, promícháme a zalijeme mlékem. Povaříme a osolíme, přidáme nasekaná vjece a z této směsi tvoříme jednotlivé karbanátky. Obalíme v hladké mouce, rozkvedlaném vejci a strouhance a na rozpáleném tuku osmažíme.

Vaječné krokety - čerstvá a dušená zelenina je osvěží

Můžeme je podávat buď jako přílohu, nebo samotné, nejlépe s dušenou zeleninou. Budeme potřebovat: 2 vejce, 200 ml mléka, 20 g másla, 70 g krupice, sůl, strouhanku, trochu mléka a olej na smažení.

Mléko spolu s máslem zahřejme a necháme přijít k varu. Poté do něj přisypáváme krupici , osolíme a za stálého míchání uděláme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme do ní natvrdo uvařené a nasekané vejce, žloutek a řádně směs promneme. Poté z ní tvoříme válečky, které obalujeme v rozšlehaném bílku s trochou mléka, následně ve strouhance a poté osmažíme dozlatova.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7798 (dobra-kucharka.cz#10065)


Přidat komentář