Okurky - kvašáky - recept

1 kilogram okurek, 4 velké paličky česneku, snítka kopru i se šlahouny, vinné a višňové listy, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 4 lžičky soli, 1 litr vody.

Okurky – kvašáky

Okurky mají příznivý účinek na celý lidský organismus. Čistí střeva, zbavují tělo zplodin, pomáhají snižovat tělesnou hmotnost, zlepšují zužitkování bílkovin, posilují imunitní systém, léčí následky úpalu, pomáhají při bolestech očí, zmírňují potíže ledvin, posilují pokožku a vlasy.

Okurky – kvašáky - co budeme potřebovat k přípravě rychlokvašek

1 kilogram okurek, 4 velké paličky česneku, snítka kopru i se šlahouny (ideální je kopr s květem), vinné a višňové listy (lze nahradit listy rybízu), 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 2-4 bobkové listy, 4 lžičky soli (dvě lžíce), kousek křenu - dle chuti, 1 litr vody.

Okurky – kvašáky - postup přípravy rychlokvašek

Okurky necháme na 4 hodiny v čisté vodě, aby se zjemnila jejich chuť a snížila se hořkost. Po čtyřech hodinách okurky opláchneme a necháme osušit. Okurky propíchneme na každém konci. Vodu, pepř, bobkový list a sůl krátce povaříme (maximálně 5 minut - jinak nálev zhořkne) a necháme vychladnout. Do láhve natlačíme vrstvu okurek, mezi ně dáme rozčtvrcené stroužky česneku, poté vrstvu kopru, na něj vinné a višňové listy a další vrstvu okurek.

Zalijeme studeným nálevem, zatížíme (kvašáky nesmí plavat na povrchu), zakryjeme a necháme kvasit 4-7 dnů. Okurky nenechávejte kvasit v ledničce, ideální je nějaké teplé místo v bytě. V létě patří kvašáky na balkón (do stínu). Hrdlo sklenice přikryjeme kouskem plátna a kolem navlékneme gumičku.

Tip na kvašáky

  • Používejte pouze obyčejnou sůl - ne mořskou, s jódem (ničí kvasné bakterie) nebo fluorem (způsobí příchuť chlorovodíku).
  • Nepoužívejte chlorovanou vodu, ale raději balenou (chlór ničí kvasné bakterie).
  • Přidejte na dno sklenice patku chleba, kterou zabalte a zavažte do kousku látky (podpoří kvasný proces a přidá příjemnou charakteristickou vůni).
  • Zbytek připraveného solného nálevu uschovejte do lednice nebo na chladném místě bez světla - budete ho potřebovat pro dolévání láku.
  • Trvanlivost je po 4 až 7 dnech kvašení přibližně 2-3 týdny.
  • Do sklenice pro hotové kvašáky nesahejte holou rukou, protože se vám začne tvořit plíseň.
  • Pro kořenitější chuť přidejte lžíčku hořčičných semínek (kuliček).

Dobrou chuť Vám přeje VITEJEDOMA.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7763 (dobra-kucharka.cz#9416)


Diskuze a zkušenosti

Martin | 31.07.2009 19:51
Kvašáky Tak teď to právě zkouším, dělám to poprvé tak doufám že budou, za 7dnů se ozvu a přidám bližší info

Roman | 05.08.2009 16:39
delam, ale nepovedli se Naložil jsem letos, před 5 dny 5 sklenic 0,7l - okurky, 2 stroučky česneku, kopr a zalil jsem 2 litry horké vody s 1 lžičkou kuchynské soli (asi málo a proto se kazí?). Všechny sklenice jsem zakryl potravinářskou fólií a postavil na vrch kuchyňské linky, kde je asi nejtepleji v panelákovém bytě. Ve dvou sklenicích jsem zkusil rychlokvašení s chlebem, ve třech zbylých normální kvašení (údajně kvasí v teple 14 dní). Do první sklenice jsem přidal čerstvou kůrku chleba a po 4 dnech se na povrchu objevila bílá plíseň a vše páchlo droždím. Okurky byly docela tvrdé. Do druhé sklenice jsem přidal suchou kůrku chleba a dopadla stejně jako ta první - plíseň a zápach. Obě sklenice jsem denně otevíral a ochutnával, zda už to je. Možná zde jsem udělal chybu. Třetí sklenici jsem otevřel po 4 dnech, sice kvasí, ale nic moc. Další den se na povrchu objevil bílý povlak, tak jsem je radši dal do lednice. Asi se z toho vyvine taky plíseň. Další 2 sklenice vypadají i po 5 dnech v pořádku, ale nevím, kdy a jak poznám, že už jsou hotové.

Lukáš | 15.08.2009 17:02
Kazí se kvašáky Jednoznačně je problém ve špatném množství slaného nálevu. Jedna lžíce na dva litry nálevu je úplně špatně. Rovněž může být problém, že do kvašáků šaháte rukou nebo nečistou vidličkou. Chleba problém není.

Anonym | 18.06.2014 07:48
Re: Okurky - kvašáky - recept dobrý den letos se chystám nakládat kvašáky budu dělat 3 litrovou sklenici a chci se zeptat kolik vody a soli mám na 3 litrovou sklenici

Anonym | 18.06.2014 07:49
Re: Okurky - kvašáky - recept dobrý den letos se chystám nakládat kvašáky budu dělat 3 litrovou sklenici a chci se zeptat kolik vody a soli mám dát na 3 litrovou sklenici

jakeline | 21.07.2014 07:02
Re: Okurky - kvašáky - recept Musím říct že kvašáky se mě pokaždé povedly!CHtěla bych poradit na 3 litrovou sklenici malou hrst soli.Vše je ověřené!

Anonym | 03.08.2015 14:39
Re: Okurky - kvašáky - recept Mě kvasí, ale ve srovnání s moravskými které mívají v září na pouti ve Strakonicích se to nedá srovnat. Ty jsou prostě výborné. Bílý povlak na vrchu (tzv. Křís) není na závadu pokud nezačne klesat. Zalévat je nutné vlažným lakem jinak je problém s kvašením.


Přidat komentář