Oběd a večeře za pár korun

V dnešní době nejvíce ušetříme na jídle. Kupujeme suroviny, které různě obměňujeme. U některých jídel lze použít slanou nebo sladkou variantu. Jiné chutnají teplé i za studena. Nechte se inspirovat některými z našich receptů.

V dnešní době, kdy náklady nejen na domácnost stoupají, se snažíme ušetřit, jak se dá. Nejvíce a nejčastěji se snažíme šetřit na jídle. Nejednou zjistíme, že i z levnějších surovin, se dá připravit chutný oběd či večeře. Pojďme se podívat na některé recepty, při kterých ušetříme nejen finančně, ale i časově.

Bleskové špagety - příprava

  • Ingredience: špagety, olej, cibule, česnek, oregano, mleté maso nebo měkký salám, rajský protlak, kečup, sůl, tvrdý sýr
  • Postup: do většího hrnce dáme vařit vodu se solí na špagety, které uvaříme dle návodu. Mezitím si připravíme omáčku. Na oleji zesklovatíme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek, rovněž nakrájený na drobno. Promícháme a vložíme mleté maso nebo měkký salám nakrájený na kostičky. Okořeníme oreganem či jiným kořením dle chuti. Vše společně osmažíme a poté zalijeme rajským protlakem, který rozmícháme v trošce vody. Necháme podusit. Pokud je směs příliš hustá, zředíme ji vodou. Na závěr dochutíme kečupem. Hotovou omáčkou přelijeme uvařené špagety a hustě posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Pikantní kuřecí placičky

  • Ingredience: 1 kg kuřecích prsních nebo stehenních řízků, případně již koupených kuřecích kousků, pepř, sůl, kari koření, chilli koření, pórek, 2-3 vejce, solamyl dle potřeby, aby se směs spojila, olej na smažení. Možno přidat i zbytky salámu nebo tvrdého sýra.
  • Postup: kuřecí maso nakrájíme na kousky a vložíme do směsi z rozšlehaných vajíček s kořením, pórkem a solamylem. Lžící nebo menší naběračkou vkládáme hromádky do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova z obou stran. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. Placičky chutnají skvěle i za studena, s chlebem a okurkem.

Rizoto pokaždé jinak

Při** přípravě rizota** se fantazii meze nekladou. Lze je například udělat z kuřecích dílů na polévku nebo z vepřové konzervy.

Rizoto z kuřecích dílů

  • Ingredience: rýže, kuřecí díly na polévku, cibule, mražená zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice), trocha oleje, sůl
  • Postup: z kuřecích dílů uvaříme polévku. Maso obereme a osmažíme spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a mraženou zeleninou. Smícháme s uvařenou rýží a podáváme s okurkou.

Rizoto z vepřové konzervy

Ingredience i postup je stejný jako u předchozího receptu, jen místo kuřecích polévkových dílů použijeme vepřovou konzervu.

Langoše z jogurtu

  • Ingredience: ½ kg hladké mouky, 2 malé bílé jogurty, 1 lžička soli, 1 lžička jedlé sody, 1,5-2 dl mléka (raději méně), 1 lžička cukru, 4 dkg droždí, olej na smažení
  • Na potření: rozmačkaný česnek s olejem, kečup, tatarská omáčka, nastrouhaný tvrdý sýr.
  • Postup: z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, který přimícháme k ostatním surovinám. Rukou hněteme těsto, které by se nemělo lepit. Necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí vykrajujeme lžící malé kousky těsta, které pomoučenýma rukama vytahujeme a tvarujeme a poté smažíme na oleji do zlatova z obou stran. Hotové langoše potíráme podle chuti a hustě posypeme strouhaným sýrem.

Tajemství v alobalu

  • Ingredience: brambory, klobásy, cibule, sůl, pepř, sladká mletá paprika, trocha oleje a vody, alobal.
  • Postup: brambory nakrájíme na středně silné plátky, cibuli na kolečka, klobásy zbavíme vrchní slupky a podélně rozkrojíme na čtvrtky. Přichystáme si alobal tak, aby šla zabalit celá porce. Na jednu stranu navrstvíme brambory, klobásy a cibuli. Osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Pokapeme olejem a troškou vody. Přikryjeme přebývajícím alobalem. Okraje zarovnáme tak, aby nám nevytekla šťáva. Pečeme v troubě asi ½ hodiny. V létě si tuto dobrotu můžeme připravit i na grilu. Někdy si k večeři vystačíme hustou polévkou s pečivem. Například zelňačkou s uzeninou, čočkovou polévkou rovněž s uzeninou, hustou bramboračkou nebo kulajdou.

Kulajda - příprava

  • Ingredience: 2 lžíce másla 3 kuličky nového koření, 2 ks bobkového listu, 3-4 brambory, kmín, sůl, nejlépe čerstvý kopr, ale může být i sterilizovaný, 250 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, ocet, 4 uvařená vejce, 1 l vody.
  • Postup: Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nové koření, bobkový list a za stálého míchání zalijeme vodou. Přivedeme k varu a přidáme oloupané na malé kostičky nakrájené brambory. Osolíme, posypeme kmínem a necháme dále vařit. Občas promícháme. Až brambory změknou, přilijeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr a dochutíme octem a solí. Na talíři ozdobíme uvařenými vejci. Když nás polévka dostatečně nezasytí, dáme si něco sladkého. Třeba jablka v županu nebo** těstoviny** s tvarohem.

Jablka v županu

  • Ingredience: 5-6 středně velkých jablek, hustější palačinkové těsto, moučkový cukr smíchaný se skořicí, olej na smažení
  • Postup: jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka, kulatým tvořítkem na vánoční cukroví vykrojíme jádřince a s trochou těsta nalijeme na pánev s rozpáleným olejem. Usmažíme z obou stran dozlatova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru se skořicí.

Těstoviny s tvarohem

  • Ingredience: libovolné těstoviny (kolínka, šroubky, mašličky), sůl, tvaroh, moučkový cukr, kousek másla
  • Postup: těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu. Zapékací misku vymažeme máslem a nasypeme uvařené, scezené těstoviny. Poklademe tvarohem, posypeme moučkovým cukrem a promícháme. Nahoru nakrájíme kousky másla a dáme na 5 až 10 minut zapéct do předehřáté trouby.

Z těstovin se dají uvařit i jiné chutné pokrmy.

Těstoviny se špenátem

  • Ingredience: těstoviny, špenátový protlak, sůl, pepř, 250 ml smetany, strouhaný sýr, kousek másla
  • Postup: ve větším kastrolu rozmrazíme špenátový protlak, který smícháme s uvařenými, scezenými těstovinami. Vzniklou směs vložíme do máslem vymazané zapékací misky, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Zapékáme asi 40 minut, až se sýr rozpustí a získá zlatavou barvu.

Ale nejen těstovinami je člověk živ. Vyzkoušejme například halušky s kysaným zelím a anglickou slaninou.

Halušky se zelím a anglickou slaninou

  • Ingredience: halušky v prášku, kysané zelí, asi 20 dkg anglické slaniny, olej
  • Postup: anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Přidáme propláchnuté kysané zelí a podusíme. Nakonec smícháme s haluškami připravenými podle návodu.

Halušky si ovšem můžeme připravit i sami.

  • Ingredience: 4 až 5 větších brambor a polohrubá mouka dle potřeby
  • Postup: brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Vymačkáme vodu a nasypeme tolik polohrubé mouky, až vznikne husté těsto. Do vroucí osolené vody vhodíme jeden kousek na zkoušku, jestli se nám nerozvaří. Poté vykrajujeme lžičkou malé kousky těsta, které krátce povaříme.

Nikde není psáno, že musíme mít každý den teplou večeři. Mnohokrát se stane, že přijdeme ze zaměstnání unavení, takže se maximálně zmůžeme na chléb s pomazánkou.

Pomazánek je nepřeberné množství a vždy se dá doma něco najít, z čeho bychom je vytvořili. Základem je většinou nadrobno nakrájená cibulka, máslo, tavený sýr a vajíčka. Do tohoto základu přidáváme salám, rybičky, vepřovou konzervu, zbytky vařeného nebo pečeného masa od obědu. Prostě to, co dům dá.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7788 (dobra-kucharka.cz#10035)


Přidat komentář