Mořské pochoutky - kvalitní restaurace

Mořské plody se stávají stále oblíbenější a vyhledávanější pochoutkou, zároveň jsou i více dostupné, než tomu bylo dříve. Pojďme se společně podívat, kde se můžeme s dary moře setkat i jak si je nejlépe vychutnat.

Co jsou mořské plody?

Plody nebo dary moře je označení pro mořské živočichy, kteří jsou určeni pro konzumaci lidmi. Zařadit sem můžeme korýše (krevety, humry, langusty, kraby a mořské raky), měkkýše (ústřice, slávky a srdcovky) a hlavonožce (chobotnice, kalamáry a sépie).

Dary moře nejen v přímořských státech

Dary moře byly vždy více rozšířené v** přímořských státech**. Avšak nyní už se s nimi můžeme stále více setkat i ve státech vnitrozemských, včetně České republiky. Je to díky tomu, že mořské plody se staly součástí jídelníčků většího počtu našich restaurací i nabídkou některých velkých obchodů s potravinami. Mezi odborníky na mořské plody můžeme zařadit např. Italy, Španěle, Francouze, Řeky nebo Japonce.

Čím jsou mořské plody prospěšné?

Dary moře obsahují velké množství zdravých omega 3 nenasycených mastných kyselin stejně jako mořské ryby, dále velké množství železa, ostatních minerálů (jód, fosfor, draslík, vápník, selen a hořčík), vitamínů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín H neboli biotin) a prospěšných bílkovin. Navíc obsahují jen malé množství tuku a jsou nízkokalorické, takže se dají konzumovat i při různých dietách.

Mořské plody tak příznivě ovlivňují naši schopnost učit se a celkově chrání mozek před poškozením a ztrátou paměti, přispívají k duševní pohodě, působí příznivě na oběhový systém, chrání nás před krevními sraženinami (a tím před nebezpečím vzniku infarktu nebo např. trombózy ), snižují krevní tlak, zvyšují obranyschopnost organismu, snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Mohou mořské plody nějak uškodit?

Na druhou stranu se však v** mořských plodech** může objevit rtuť, která by mohla ohrozit lidský plod během vývoje v těhotenství, proto by se darům moře měly vyhýbat těhotné ženy, aby neohrožovaly zdraví svého dítěte. Obecně můžeme říci, že větší množství rtuti hrozí u starých přerostlých ryb (obvykle u žraloků nebo makrel), ochránit se můžeme delší tepelnou úpravou. Výjimečně se také v plodech mohou objevit škodlivé bakterie.

Zdravému člověku vždy mořské plody prospějí a utuží jeho zdraví. Někteří nemocní lidé si musí dávat pozor na množství zkonzumovaných plodů, běžné množství jim také prospívá, pouze nadměrné množství by mohlo uškodit (např. lidé s onemocněním ledvin nebo alergici).

Mořské plody v restauracích

Existuje stále více restaurací, kde si můžete dopřát kvalitní čerstvé mořské plody v rozličných úpravách. Takovéto restaurace mají své pevné místo už i v našich zeměpisných šířkách.

Pro zajímavost uvedeme několik jídel z mořských plodů, se kterými se můžete v restauracích potkat, jistě Vás nalákají: chobotnice na cibulce, krevetový nákyp, mořské rizoto, slávky na víně, krevety zapečené s chřestem, špagety s mušlemi atd.

Jak se plody konzumují?

Jako každé jiné jídlo mají i mořské plody svůj způsob konzumace, který je dobré znát zejména při jedení v restauraci. Díky znalosti tohoto způsobu bude konzumace plodů pohodlnější a snadnější, zároveň také předejdeme možným mírně trapným výstupům v noblesních restauracích.

Příbor se z mořských plodů používá u chobotnic, langust a krevet.

Na humry používáme speciální dlouhou tenkou vidličku s dvěma bodci (na druhém konci má vidlička lžičku) a humrové kleště. Humři se totiž servírují zpravidla v celku.

Při jedení** ústřic** používáme ruce. Každá ústřice by měla být zvlášť naservírovaná na ubrousku.

Na mušle se používá lžíce a vidlička. Zkušenější konzumenti pak používají prázdné skořápky mušle sloužící jim jako kleště. Kleštičky tak z plných mušlí vyloupnou jejich obsah. Mušle se musí vařit zaživa, což se pozná tak, že jsou při servírování otevřené. Mušle, které se samy zavírají, byly vařeny již mrtvé (byly otevřeny násilím před samotným vařením).

K velké většině pokrmů z mořských plodů se na stůl pokládá „fingerbowl“ (překlad z angličtiny do češtiny: miska na prsty). Jedná se o misku s citronem a vlažnou vodou, ve které si po jídle můžeme umýt prsty. Fingerbowl by tedy měl být součástí každé dobré restaurace s pokrmy z mořských plodů.

Nákup mořských plodů domů

Mořské plody si však nemusíme dopřávat pouze v restauracích, můžeme si je i zakoupit v obchodě a vychutnat si je doma. Pro tyto případy je dobré znát zásady nákupu mořských plodů.

Chlazené mořské plody

Většina mořských plodů se obvykle kupuje v chlazeném stavu, což je nejvhodnější způsob. Plody se prodávají buďto volně nebo jsou vakuované.

Živé mořské plody

Některé výjimky je však lepší kupovat ještě živé (např. mušle, ústřice, srdcovky nebo slávky). Jestli se jedná ještě o živé plody poznáme podle toho, že se mírně hýbají (toto platí zejména u mušlí – lze použít např. zkoušku nožem, kterým nám při snaze o proříznutí mušle stisknou; další možností je zkouška solí). To, že jsou čerstvé krevety, můžeme poznat podle barvy. Kreveta čerstvá má barvu šedou a vydrží nejdéle tři dny, prodává se včetně hlavy a skořápky. Spařená kreveta je pak červená (spařením prodávající prodlužují minimální trvanlivost potraviny až na šest dnů). U ústřic se živost pozná podle hmotnosti, což je složitější (živá ústřice v sobě má vodu, takže je těžší, pozná to pouze odborník).

Důležité je zdůraznit, že mořské plody se vždy musí konzumovat co nejčerstvější. Tak zůstane zachována jejich kvalita, chuť, vůně i vzhled.

Mražené mořské plody

Setkat se můžeme i s mraženými dary moře. Mražením dojde k prodloužení trvanlivosti, a tím i větší možnosti distribuce plodů do zemí bez moře.

Jak se dary moře ochucují?

Většina mořských plodů vyniká velice specifickou chutí, a proto se nijak výrazně neochucuje, aby chuť nebyla narušena. Používá se pouze velice malé množství pepře a soli, případně je možné použít i trochu citronu. Ostatní koření se obvykle vynechává.

Jaká tepelná úprava se používá?

Nejčastěji se dary moře vaří v páře, další možností je pak jejich dušení nebo smažení. Na smažení je důležité používat pouze malé množství kvalitního tuku, nejlépe panenského olivového oleje. Bez ohledu na druh tepelné úpravy je vždy příprava krátká, aby došlo k zachování všech důležitých živin, výjimečné chuti i křehkosti.

Jaké přílohy podáváme?

Mořské se nejčastěji konzumují se zeleninou, a to jak čerstvou, tak i tepelně upravenou. Každý druh však vyžaduje něco jiného. Ke šnekům se hodí různé zeleninové omáčky,  mušle nebo krevety je možné konzumovat s těstovinami. Jako přílohu můžeme využít také máslem maštěné brambory. Úpravy jsou však velice různorodé a receptů s mořskými plody je obrovské množství (stejně tak se můžeme setkat i s několika kuchařkami specializovanými na mořské plody nebo se všeobecnými kuchařkami, které obsahují alespoň nějaké mořské recepty), takže můžeme říci, že mořské plody se dají konzumovat a i konzumují v podstatě jakkoli a s čímkoli.

Z nápojů se k mořským plodům nejlépe hodí víno, k některým úpravám pak i sekt (zejména plody na asijský způsob).

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7774 (dobra-kucharka.cz#9836)


Přidat komentář