Kuchyňské potřeby

Kuchyně je základem rodinného krbu. Denně potřebujeme a využíváme různé kuchyňské spotřebiče a pomůcky, bez kterých by se vaření neobešlo. Co všechno je na trhu k dostání, prozradí další řádky.

Díky maličkostem, které usnadní vaření, maximálně využijete čas strávený v kuchyni. A díky nadčasovému designu a odolným materiálům spotřebičů budete vybaveni na jakoukoli kulinářskou výzvu.

Každý den potřebujeme pro vaření následující:

  • Kuchyňské spotřebiče -velké a malé
  • Kuchyňské nádobí
  • Kuchyňské náčiní a doplňky

Historie kuchyní

S vývojem lidské kultury a techniky docházelo k pozvolným změnám i ve vzhledu kuchyně. Její funkce se však časem nezměnila a stále funguje primárně k přípravě pokrmů. Do 18. století bylo charakteristické, že se v domácnosti vařilo na otevřeném ohni, což se s nástupem průmyslové revoluce změnilo. Prvními kuchyněmi byli v podstatě ohniště, umístěné v centru obydlí.

Kuchyňské spotřebiče

Kuchyně je srdcem domova, každá hospodyňka se dnes neobejde bez kuchyňských spotřebičů, které zjednodušují a urychlují přípravu jídla, čímž pádem vám zbude více času na rodinu a vaše zájmy.

Historie kuchyňských spotřebičů

Podle definice je kuchyně místnost v lidském obydlí sloužící k přípravě jídla, ve které probíhá jeho úprava. Moderní kuchyně západního typu v domácnosti obsahují sporák, mikrovlnou troubu, linku, ledničku a dřez. V souvislosti s velikostí kuchyně se často objevuje** i další zařízení** jako například myčka, pračka se sušičkou, mrazák, digestoř a jiné spotřebiče.

Ve stravovacím odvětví se běžně pracuje ve velkých kuchyních a najdeme v nich i konvektomaty, šokové zmrazovače, pece a velké zabudované ohřevné kotle a vany, které jsou uzpůsobeny k přípravě pokrmů pro větší množství lidí.

Kuchyně existují po celá staletí, nicméně** kuchyňské spotřebiče** byly vynalezeny až v období poskočení občanské války.  Moderní technologie používané při výrobě dnešních spotřebičů usnadnily technologii práce.

Mezi základní vybavení každé kuchyně patří nejrůznější spotřebiče, bez kterých by chod kuchyně nemohl plně fungovat. Kuchyňské spotřebiče můžeme obecně rozdělit na velké a malé.

Myčka nádobí

Vznik myčky nádobí v roce 1850 byl naprostou senzací. Joel Houghton si nechal patentovat** dřevěný stroj**, který fungoval na ruční pohon. Otočením kola rukou docházelo ke stříkání vody na nádobí.

Oproti ručnímu mytí ušetříme čas i peníze, a to obzvlášť díky energetické úspoře a úspoře vody.

Na trhu jsou k dostání myčky nádobí, které se od sebe liší cenou, velikostí, počtem mycích programů, spotřebou vody, hlučností, inteligencí a designů.

Kamna, pece a trouby

První historická zmínka o kamnech odkazuje na kamna postavena v roce 1940 ve Francii. Pec nebo kamna, které se v minulosti používaly, nahradily pečící trouby.

Design dnešních trub podléhá moderním trendům a nesou prvky nadčasovosti, elegance, luxusu a vysoké kvality. Povrchové úpravy z nerezu a leštěného hliníku zaručují snadnou údržbu.

základním typům patří automatická, parní, horkovzdušná a mikrovlnná trouba.

Mikrovlnné trouby

Byla vynalezena Percy L. Spencrem a dnes slouží převážně k rozmražování a ohřevu pokrmů. Některé umí i grilovat a lze v nich i péci.

Lednice

Dříve než byly zavedeny mechanické a elektronické chladicí systémy, lidé chladili své jídlo pomocí sněhu a ledu. Lednic je nepřeberné množství a nejluxsnějším typem je tzv. americká lednice, dvoudvéřová s mnoha doplňkovými funkcemi.

Sporáky

Za nejdůležitější součást kuchyně považuji sporák. Existují sporáky plynové, elektrické, kombinované (plyn a elektřina), sklokeramické desky, indukční varné desky.

Plynový sporák

První plynový sporák byl patentován v Americe v roce 1825, avšak jeho rozšíření bylo spojeno až se zavedením plynofikace do měst, a to díky veřejnému osvětlení.

O indukčních varných deskách, které jsou, co do výroby nejmladší si v následujících řádcích povíme něco víc.

Indukční varné desky

V poslední době zaznamenaly obrovský boom ve světě kuchyňských spotřebičů. Získávají si stále více spokojených uživatelů díky svým přednostem, přestože se jedná o nejmladšího představitele kuchyňských varných desek.

Funkce indukčních varných desek - Princip ohřevu spočívá v tom, že se deska na rozdíl od sklokeramických varných desek zahřívá pouze v místech, na kterých je umístěna speciální nádoba. Vlivem tohoto principu lze snížit náklady na spotřebu elektrické energie a také předcházet případnému popálení.

Výhody a nevýhody indukčních varných desek - Ke kladným vlastnostem indukčních desek patří možnost nastavení požadované teploty ohřevu. Výkonnější typy desek disponují programem, který umožňuje paměťové uložení teploty, což je výhodné u jídel, které vaříme častěji. K dalším výhodám patří vysoká úspora elektrické energie a snadná údržba spotřebiče, která spočívá v lehkém otření celého povrchu.

K záporným vlastnostem indukčních desek patří nemožnost použití jakéhokoliv nádobí. Speciální povrch si vyžaduje speciální nádobí. Takovéto nádobí je vždy označeno jako nádobí pro indukční ohřev. Jestliže tedy uvažujete o koupi varné desky, musíte počítat s tím, že stávající nádobí budete muset vyměnit za nádobí s obsahem železa.  Pouze takové totiž dokáže dokonale přilnout na povrch varné desky. Na běžné nádobí nedokáže indukce reagovat, povrch varné desky se tedy nerozžhaví.

Vzhled indukčních varných desek - Vzhledově jsou velmi podobné sklokeramickým deskám. Povrch je hladký a lesklý, jednotlivé zóny jsou vyznačeny kresbou a ovládací knoflíky jsou umístěny přímo na desce. Nejčastěji se prodávají v odstínu černé.

Správný postup při výběru spotřebičů

Většina zákazníků se při pořizování nových spotřebičů do kuchyně řídí především designem. Zaměřit bychom se měli především na energetickou třídu, kterou má daný spotřebič k dispozici. Za nejúspornější se považují ty, jejichž energetický štítek je opatřen písmeny A+ až A+++.  Při výběru musíme mít již jasnou představu o tom, jak a kde bude spotřebič umístěn. Vybírat si můžeme z volně stojících spotřebičů nebo vestavěných.

Dále se při pořizování kuchyňských spotřebičů řídíme zejména podle poměru kvalita versus cena. Ne vždy to nejdražší musí být tím nejlepším pro vaši kuchyň. Obchodní domy a specializovaná centra vám vždy a velmi ochotně poradí s výběrem a následnou montáží spotřebičů.

Malé spotřebiče, nádobí a doplňky

Co se týče malých spotřebičů, žádná kuchařka se neobejde bez mikrovlnné trouby, toustovače, šlehače, mixéru, odšťavňovače, fritovacího hrnce, remosky a dalších. Skutečně výběr ze spotřebního zboží je tak široký, že si vybere opravdu každý.

K uvaření jídla potřebujeme i nádobí jednak přímo k přípravě pokrmu a následnému naservírování.

  • hrnce, kastroly, rendlíky, pánve a pekáče
  • jídelní servis, talíře, příbory, misky, sklenky a hrnečky, nože
  • vařečky, naběračky, okrajovátka, metly, obracečky, struhadla
  • doplňky – utěrky, chňapky, kořenky, prostírání, ubrousky, sáčky

Každý kdo si zařizuje kuchyň a vybírá si z nepřeberného množství kuchyňských potřeb, které na našem trhu jsou, ví, že nenavštíví obchodní centrum pouze jednou. Jednak proto, že žádná kuchyňská potřeba nevydrží navěky a dále i pro to, že obvykle na něco při pořizování zapomenete. S věkem se mění i nároky a potřeba některých kuchyňských pomocníků. Jako studentovi vám stačil jeden rendlík, talíř a příbor až teprve s příchodem rodiny a hnízděním zjišťujeme, že potřebujeme tolik kuchyňských předmětů, které jsme dřív nepotřebovali a přistihneme se i při tom, že kolikrát nevíme, k čemu některé z nich slouží. Najít pak obyčejnou vývrtku a použít ji může být zapeklitým úkolem.

Výběr bude vždy u méně movitých záležet na ceně u dobře finančně zajištěných kuchtíků a kuchařek to bude design a kvalita, co bude při výběru převládat. V hluboké historii lidstva stačil lidem jeden pazourek, později se přidali hliněné nádoby a pak už byl pokrok tak obrovský, že si dnes můžeme vybrat z různých materiálů jako je kov, dřevo, sklokeramika, teflon, plast, nerez, ocel, hliník, stříbro, porcelán a jiné. Na design se specializují odvětví architektury a architekti vytváří stále nové funkční a tvarově bohaté předměty denního použití.** Kuchyňské potřeby** a pomůcky jsou zkrátka věcmi denní potřeby, bez kterých si už dnešní život nelze představit a jejich důležitost je velmi často opomíjena.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7764 (dobra-kucharka.cz#9804)


Přidat komentář