Kolébkou těstovin - Itálie

Nejkvalitnějšími a nejžádanějšími těstovinami jsou ty semolinové. Oproti mouce z obyčejné pšenice mají množství výhod. Obsahují hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo - nelepí se a nerozvaří.

Ty nejlepší těstoviny

Nejkvalitnějšími a nejžádanějšími těstovinami jsou ty semolinové. Oproti mouce z obyčejné pšenice mají množství výhod. Obsahují hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo - nelepí se a nerozvaří. Semolinové těstoviny nejsou vhodné pro celiaky - klikněte sem.

Prodej druhů těstovin

V současnosti již existuje spousta druhů těstovin, především průmyslově vyráběných. Prodej a výroba je stejně jako u ostatních potravin přísně kontrolována. Klasické těstoviny patří mezi zakázané potraviny pro ty, jež trpí celiakií.

  • Vaječné těstoviny

    K výrobě se kromě obilných výrobků používají vejce (v množství nejméně dvě vejce na kilo mouky).

  • Bezvaječné těstoviny

    Těstoviny bez přídavku vajec, pouze z mlýnských obilných výrobků.

  • Celozrnné a ostatní těstoviny

    Těstoviny vyráběné z pšeničné celozrnné mouky. Ostatní těstoviny mohou být vyráběny např. z rýže, pohanky či brambor.

Užitečnost těstovin

Těstoviny mají vysokou energetickou hodnotu (1400 kJ/333 kcal na 100 g), ale nízký glykemický index.

Malá, ale vydatná porce těstovin dnes patří do jídelníčku sportovních nadšenců. Těstoviny dodávají energii a nezatěžují inzulinový aparát.

Jsou vhodnou potravinou pro osoby držící redukční dietu. Navíc těstoviny tělu doplní potřebnou vlákninu (v případě celozrnných).

A co diabetici?

Diabetici musí sledovat nejen příjem energie z potravin, ale i obsah tuků a jednoduchých cukrů. V porovnání s bramborami či knedlíky jsou pro diabetiky těstoviny mnohem vhodnější.

Historie

Historické zdroje uvádějí, těstoviny přivezl do Itálie až Marco Polo v roce 1292 po návratu z Číny. Obecně však převládá názor, že těstoviny pocházejí z Itálie.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7758 (dobra-kucharka.cz#6376)


Přidat komentář