Jak se stravovat během velkých teplot v létě

Nebezpečí výskytu bakterií, salmonely, ale také kvasinek hrozí v létě zejména u lahůdek. Kontrolujte datum použitelnosti, podmínky uchování. Rizikovými potravinami jsou: .....

Na co dávat pozor během prázdnin

Namnožení mikrobů vlivem horkého letního počasí může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace (viz. článek zde). Příčinou může být nedodržení teplotních režimů při skladování a prodeji. Prvním varováním jsou smyslové změny potravin (vzhled, chuť a vůně).

Nejen lidé vlivem horka trpí

Dejte pozor při nákupu potravin:

  • vzhled povrchu masných výrobků nesmí být lepkavý, netypicky zbarvený nebo porostlý plísní
  • při nákupu mléčných výrobků je dobré vybrat si produkt s neporušeným obalem, jinak hrozí vysychání produktu
  • rizikové potraviny nesmí být umístěny pouze vedle chladících vitrín
  • vakuově balené masné výrobky je nutné na místě zkontrolovat, zda není porušen obal a zda je voda okolo výrobku čirá (zákal svědčí o mikrobiologickém procesu kažení).

Rizikové letní potraviny

Nebezpečí výskytu bakterií, salmonely, ale také kvasinek hrozí v létě zejména u lahůdek. Kontrolujte datum použitelnosti, podmínky uchování.

Rizikovými potravinami jsou:

  • saláty
  • chlebíčky
  • pomazánky
  • aspiky
  • obložené housky a bagety

Pár příkladů uchovávání potravin

  1. například náplně do zákusků je třeba zpracovat nejpozději do 24 hodin po výrobě a v případě skladování nesmí teplota překročit 5 stupňů Celsia
  2. sladkosti byste měli nejen v létě nakupovat jen nepoškozené a bezvadné kusy, které nejsou deformované, rozdrobené, připálené
  3. nebalené potraviny znamenají pro prodavače povinnost použít podávací náčiní nebo kleště

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7757 (dobra-kucharka.cz#6335)


Přidat komentář