Jak připravit anglickou tradiční snídani?

Můžeme říci, že tradiční anglická snídaně se stala známým pojmem ve světě gastronomie. V tomto článku se můžete dočíst, z čeho se takováto snídaně skládá a jak si ji doma připravit.

Vyhlášená tradiční anglická snídaně je velice bohatá co do množství, barev i chutí. Angličané u ní vycházejí z toho, že snídaně je základem dne a musí tedy být náležitě vydatná. Můžeme se setkat s různými podobami této snídaně, nejtradičnější forma má tři chody, které mají své ustálené pořadí. Tento druh snídaně pak nazýváme tradiční plnou anglickou snídaní (Full English breakfast).

Cereálie s mlékem nebo jogurtem

První chod v sobě spojuje bílkoviny a vápník mléčných výrobků (mléko, případně jogurt) s vlákninou v cereáliích (müsli, cornflakes čili kukuřičné lupínky, branflakes čili lupínky z ovesných otrub apod.). V Anglii si můžeme vybrat z opravdu velkého množství rozličných druhů cereálií.

Hlavní chod

Druhý chod je nejdůležitější a nejvydatnější částí anglické snídaně. Někdy se také setkáváme s tím, že název anglická snídaně bývá ztotožňován pouze s tímto chodem samostatně (i v této podobně je také možné snídani dostat v některých restauracích).

Složení hlavního chodu se může značně různit. Častou součástí jsou vejce (míchaná, volské oko, vaječina, případně vařená naměkko) a nějaký druh uzeniny. Podávají se např. smažená vejce se slaninou (bacon and eggs), vejce se šunkou (ham and eggs), hashbrow (smažená bramborová placka), klobásy (sausages) nebo fazole na různé způsoby (nejčastěji bílé fazole v tomatové omáčce). Někdy se také můžeme setkat s talířem, na kterém je od každého jídla trochu (opečená klobása a opečené plátky slaniny, volské oko nebo vaječina, malá porce fazolí v rajčatové omáčce a navíc např. i osmažené žampiony). Všechna tato jídla jsou** připravovaná na pánvi**. Někdy se k snídani jedí také ryby. Podávají se jak opékané, tak uzené. Setkat se můžeme také s míchanými vejci s uzeným lososem (scrambled eggs with smoked salmon) nebo s treskou vařenou v mléce a servírovanou s vejcem.

K tomuto chodu se obvykle podávají nasucho opečené toasty. Často se na talíř také přidávají rajčata (orestovaná i luhovaná, mohou být posypaná kořením jako např. oreganem) jako ozdoba, doplnění chuti i nezbytných vitamínů.

Sladké toasty

Tradiční tříchodová snídaně se zakončuje opečeným světlým (případně tmavým) toastovým chlebem namazaným máslem nebo margarínem a marmeládou nebo džemem. Angličtina rozlišuje názvy marmeláda a džem poněkud jinak, než jsme zvyklí z češtiny. Marmeláda se v Anglii vyrábí z citrusů (pomerančová, citrónová, grepová – tyto marmelády jsou na naše poměry nezvykle sladkokyselé a zároveň hořké kvůli přítomnosti citrusové kůry), džem je pak zavařenina z ostatních druhů ovoce.

Nápoje k snídani

Angličané obvykle k snídani pijí džus (nejčastěji pomerančový), klasickou kávu nebo čaj s mlékem i bez mléka.

Odlehčené varianty

Snídaně o všech výše popsaných chodech je nejen velice sytá, kaloricky až příliš bohatá, a tedy ne moc zdravá, ale také časově velice náročná. Proto v dnešní době většina Angličanů sahá po odlehčenější formě snídaně. Často se tak konzumuje pouze jeden z chodů (zejména to bývají cereálie s mlékem nebo jogurtem; s teplým masitých chodem se přes týden v běžné anglické rodině příliš často nesetkáte). Tradiční anglická snídaně se připravuje spíše o víkendech nebo při různých slavnostních příležitostech, často si na ni Angličané zajdou do restaurace. Anglická snídaně je také lákavou pro strávníky ze zahraničí. I proto se s tímto druhem snídaně můžete setkat po celém světě v různých restauracích a hotelích. Hodně restaurací kvůli obsáhlosti tuto snídani nabízí po celý den. Pro nás Čechy se tento druh snídaně hodí spíše na oběd nebo večeři. Každopádně každý, kdo do Anglie zavítá, by měl tradiční anglickou snídani alespoň jednou vyzkoušet a dopřát si tak netradiční chuťový zážitek.

Porridge

Další možností  snídaně v Anglii je také porridge, čili ovesná kaše. Pokud zvolíte tuto snídani, zvolíte tím jídlo zasyťující, zdravé a hřejivé, neboť kaše se konzumuje teplá. Její uvaření je velice jednoduché. Tři až čtyři hrnky vody nebo mléka přivedeme k varu, poté přisypeme hrnek obyčejných ovesných vloček. Vaříme čtvrt až půl hodiny podle toho, jak hustou chceme kaši mít. Po uvaření ochutíme cukrem nebo medem a podle chuti přidáme čerstvé ovoce, rozinky nebo skořici.

Black pudding a white pudding

Součástí anglické snídaně přímo v Británii někdy bývá** black pudding**. Nejedná se však o žádný černý pudink, jak by se podle názvu mohlo zdát v doslovném překladu, ale o jelita. Druhou variantou je také white puding čili jitrnice.

Anglická snídaně v jednotlivých anglicky mluvících zemích

Anglická snídaně samozřejmě není pouze výhradou Británie, jí se i ve všech ostatních anglicky mluvících zemích jako je Irsko, Nový Zéland, Austrálie nebo USA. V každé zemi se snídaně mírně liší.

Ve** Velké Británii** se kromě již zmíněných jelit a jitrnic podávají také placky z bramborové kaše (potatoe cakes – doslova bramborové koláčky) nebo z jiné zeleniny (původně to, co zbylo z předešlého dne, se spotřebovalo na následující snídani, dnes i jako cíleně vyráběná součást snídaně). V některých severních částech Británie se můžeme setkat také s grilovanými nebo smaženými ovesnými plackami místo toastů.

V** Irsku** se dříve podávala k snídani i játra, poslední dobou se od této složky snídaně upouští. Irové také jedí rozličné druhy chlebů (např. bramborový chléb) místo toastů. V Severním Irsku se v poslední době smažení stále více nahrazuje grilováním. Součástí severoirské snídaně bývají také palačinky.

Ve Skotsku je tradiční snídaní ovesná kaše. Pokud však** Skotové** sáhnou po plné anglické snídani, často k ní přidávají jelita nebo tlačenku, stejně jako ovocný puding nebo placky z ovesných vloček.

Ve** Walesu** je pak snídaně doplňována placičkami z ovesných vloček a mořských řas, které se smaží v tuku ze slaniny.

V severní Americe se běžně tradiční plná anglická snídaně nepřipravuje, i když i Američané rozlišují snídani teplou a studenou.

Zdravá nebo nezdravá?

Plná anglická snídaně působí nezdravě, vždy za nezdravou byla považována a většinou lidí je považována dodnes. Na druhou stranu ale experti z Alabamy provedli v roce 2010 výzkum, jehož výsledkem byl překvapivý závěr, že smažená tučná snídaně je pro člověka zdravá, protože správně naprogramuje metabolismus a tělo pak po zbytek dne lépe odbourává tuky a tráví rychleji.

Anglická snídaně u nás

Pokud si i Vy chcete v České republice dopřát tradiční anglickou snídani, nebudete s tím mít žádný problém.

I některé české restaurace tuto tradiční vyhlášenou snídani připravují (nebo minimálně některou z částí snídaně).

Můžete si ji však také připravit doma např. o víkendu nebo dovolené. Pokud si vyhraníte na přípravu i následnou konzumaci všech rozličných chodů a jídel dostatek času, můžete strávit zajímavé netradiční dopoledne plné dobrého jídla a jistě i zábavy a povídání, pokud se do anglické snídaně pustíte společně s rodinou nebo přáteli.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7768 (dobra-kucharka.cz#9816)


Diskuze a zkušenosti

dementio | 26.02.2015 11:16
Re: Jak připravit anglickou tradiční snídani? fuj


Přidat komentář