Jak naložit maso na grilování

Léto přeje různým aktivitám, včetně pořádání party s rodinou, přáteli. Léto tak máme spojené nejen s bazénem, mořem, cyklistikou, ale také s piknikem, hodováním. Zvláště oblíbeným pokrmem je grilované maso, ať už kuřecí, nebo vepřové.

Plánujete uspořádat grilovačku, ať už pro sebe, nebo pro pozvané kamarády, kolegy? Na grilování v podstatě nic není, pokud máte ty správné ingredience a znáte správný postup grilování. Svoji důležitou roli však hraje nejen kvalitní maso, ale i jeho předpřipravení, tj. naložení.

Naložení masa na grilování

Někdo dává maso na gril rovnou, aniž by ho předtím měl v marinádě, či ho alespoň osolil, okořenil. Setkáte se tak s rozličným přístupem a způsobem, jak, kdo maso griluje, respektive ho předpřipraví na samotné grilování. My Vám představíme několik možností, jak naložit maso na grilování, aby si pak na něm mohl pochutnat i ten nejvybranější, nejmlsnější jazýček.

Proč naložit maso na grilování

Proč vůbec použít nějakou marinádu? Je důležité maso před grilováním naložit? Co bude tak diametrálně odlišné? Tyto otázky Vás mohou ve spojitosti s grilováním, napadnout. Předem naložené maso je chuťově mnohem křehčí, ale také šťavnatější. Samozřejmě pak záleží na době grilování. Pokud byste nechali maso zbytečně dlouhou dobu na grilu, pak by došlo k jeho vysušení, až připálení.

Rychlá a chutná marináda s česnekem

Ne vždy se poštěstí, že máte doma veškeré potřebné speciální ingredience na vaření. Pak máte na výběr, buď obětovat něco z Vašeho volného času a zajít, zajet do nejbližší prodejny, nebo vystačit s málem, zato však efektně.

Pro jednoduchou, ale velmi chutnou marinádu budete potřebovat česnek, olej, koření (grilovací). Z uvedených ingrediencí si připravíte marinádu. Můžete použít přímo grilovací koření (bez soli, se solí, pálivé, ďábelské), nebo si namíchat koření sami, podle chutí. Do připravené směsi pak maso naložíte a necháte v chladu nejméně po dobu několika hodin, nejlépe pak dva, tři dny.

Ďábelská marináda pro otrkané jazýčky

Každý z nás má jiné chutě. Někdo preferuje jemnější pokrmy, další pak přidává prakticky do každého pokrmu chilly, či pepř. Pokud patříte k příznivcům pálivějšího jídla, pak pro Vás máme tip na ďábelskou marinádu.

Budete potřebovat olivový olej, lžičku červeného pepře, lžíci mletého římského kmínu, česnek, sůl, tři lžíce petrželové nati, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml čerstvé citronové šťávy. Veškeré ingredience pečlivě vymíchejte a maso do marinády naložte. Opět platí minimální doba jednoho dne.

Jemná marináda s medem a džemem

Určitě bychom neměli zapomenout také na ty, kteří si rádi zamlsají na sladkém. Že nejde zkombinovat slané, sladké a maso? Budete mile překvapeni gurmánským zážitkem, kterého se Vám dostane, připravíte-li si jemnou marinádu s medem a džemem.

Na marinádu budete potřebovat 50g meruňkového džemu, nejlépe domácího, 1 lžíci kvalitní dijonské hořčice, 1 lžíci jablečného octa (ne vinného), 1 lžíci medu (jedno, zda tmavého, světlého), 1 lžíci cukru (nejlépe hnědého), 1 lžíci olivového oleje (nebo slunečnicového).

Veškeré ingredience opět pečlivě smíchejte a maso do něj naložte. Pro tuto marinádu je spíše vhodnější zvolit maso kuřecí, které je také jemnější, než například maso vepřové

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7800 (dobra-kucharka.cz#10076)


Přidat komentář