Jablko 100x jinak

Říká se, že jedno jablko denně a nebudou muset naše kroky směřovat ke dveřím praktického lékaře. Proč to nevyzkoušet? Jak jste na tom Vy s konzumací jablek? Dopřáváte si je denně, nebo spíše jednou týdně? Možná je na čase to změnit.

 

Slupka jablka

V prvé řadě je třeba říci, že odkrajovat slupku je velká škoda. Právě těsně pod slupkou je ukryto velké množství vitamínů, minerálu a dalších látek prospěšných našemu zdraví. To samé platí, když například připravujete křížaly. I v jejich případě neodkrajujte slupku, jen jablka před nakrájením pečlivě omyjte a osušte. Slupka sama o sobě plná vlákniny. A ta je důležitá pro naše správné trávení. Trápí-li Vás zácpa, pak o to více denně sáhněte po jablku. Pochutnáte si a uděláte mnoho pro Vaše zdraví.

Co se ukrývá pod slupkou jablka

Obrazně odkryjeme slupku a nahlédneme pod ní. Co uvidíme? V jablku je obsažený vitamín C. není ho sice tolik jako například v citrusových plodech. Ovšem i tak je jeho množství nezanedbatelné. Vitamín C je** antioxidantem**, který je pro naše zdraví přímo žádoucí. Jablko dále obsahuje řadu minerálů: železo, vápník, draslík, hořčík. Zapomenout bychom neměli také na obsah karotenu a pektinu.

Jablka a naše figura

Dbáte na svoji figuru? Pak Vás jistě potěší fakt, že jablka nejsou nijak kalorická. Samozřejmě to neznamená, že můžete sníst na posezení kilo jablek. Jablka obsahují poměrně velké množství fruktózy neboli jednoduchého cukru. Dobrou zprávou však je, že fruktóza na rozdíl od sacharózy udržuje ustálenou hladinu Vašeho cukru v krvi.

Vliv jablek na naše zdraví

Již jsme uvedli, že jablka jsou účinná při zácpě. Ovšem nejen při ní. Po jablkách také sáhněte, když Vás nebo Vaše děti sužuje průjem. Pokud Vás opakovaně trápí nachlazení, zvláště v jarních, podzimních a zimních měsících, pak určitě do svého jídelníčku zařaďte jablka. Ty totiž významně posilují imunitu. Jablka dokážou zmírnit a zatočit s celou řadou problémů a nemocí. Trápí Vás vysoký krevní tlak? Zaznamenali jste výskyt křečových žil? Při měření cholesterolu jste dostali verdikt, že byste s ním měli „něco“ udělat? Pak i v tomto případě Vám jablka pomohou.

Jablka v naší kuchyni

Jablka se dají konzumovat nejen čerstvá. Lze je sušit, péci, smažit, zavářet. Připraví se z nich nejen sladké pokrmy. Svoje uplatnění najdou také při přípravě pečínek aj.

Vyzkoušejte si některý z jablíčkových receptů. Vy i Vaši strávníci se budete ještě dlouho oblizovat až za ušima.

Křížaly - zdravá a chutná svačinka

Již jste přejedeni čerstvých jablek? Nebo nechcete s sebou, když jedete na výlet, do školy, nosit jablka, aby se po cestě nepotloukla? Co to zkusit tzv. od lesa? Svačinku z jablek si můžete dopřát vždy a všude, bez obav potlučení jablek, a to v podobě křížal. Křížaly jsou stejně jako například rozinky zdrojem sacharidů, které se velmi rychle přemění na energii. Jedná se však o „drogu“, můžete si totiž vypěstovat návyk na křížaly. Stejně jako v případě oříšků, nebudete možná vědět, kdy přestat. Oříšky však nejsou tolik kalorické a tučné jako jablíčka. Ovšem i tak je dobré pamatovat na to, že křížaly mohou obsahovat až 6x více kalorií než jablíčka čerstvá.

Během sušení sice z jablek vyprchá veškerý vitamín C, zato však se budete moci těšit z velkého množství vlákniny a železa. S případnou chudokrevností budete tak moci zatočit, když si dopřejete křížaly.

I pro křížaly vybírejte pěkná jablka, bez stop případného začínajícího hnití. A jak sušit křížaly? Nabízí se sušička ovoce. Srpečky, či kolečka jablek však také můžete sušit v troubě, na slunci, na topení.

Nepečený jablkový dort

Odrostli jste sice již plenkám, ale přesto si rádi sem tam dopřejete ovocnou přesnídávku? Pokud ji rádi baštíte, pak Vás určitě „dostane“ i jablkový dort, který není třeba péci. Stačí jen pár ingrediencí a vykouzlíte pochoutku, která osloví malé i velké.

Pro** nepečený jablkový dort** budete potřebovat 1kg jablek, balení kulatých dětských piškotů, vanilkový pudink, čerstvou vanilku, 2 lžíce cukru.

Nepečený jablkový dort – krok za krokem

Co se týká jablek, pak můžete volit, jak kyselejší, tak sladká. Záleží, jakou chcete mít příchuť dortu. Jablka omyjte, oloupejte (slupku můžete použít na čaj) a nakrájejte na plátky. Vložte je do hrnce, podlijte troškou vody a pod pokličkou duste do měkka. Mezitím si připravte koláčovou formu (kulatou, hranatou). Dno formy vyložte dětskými piškoty. Pokud dort budou jíst jen dospělí, pak můžete piškoty pokapat rumem. Poté si vezměte větší hrneček, nalijte do něj trošku vody a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink pak vlijte do hrnce s jablky a pečlivě promíchejte. Přidejte cukr a dřeň z vanilkového lusku. Směs ještě chvíli povařte, a to zhruba dvě minuty.

Hotovou horkou směs pak opatrně nalijte na piškotový základ. Dort nechte chvíli vychladnout a posléze ho dejte ztuhnout do chladničky. Podle chuti můžete pak dort před podáváním ozdobit nastrouhanou čokoládou a šlehačkou.

Pečená jablíčková kolečka

Máte rádi lívanečky s nastrouhanými jablky? Pak můžete zkusit obdobný recept, jehož základní ingrediencí budou tentokráte jablka a ne těsto.

Na pečená jablíčková kolečka budete potřebovat jablka, 1 vajíčko, hladkou mouku, 1 lžičku cukru, 50 ml bílého nebo červeného vína, sůl, citron, olej.

Pečená jablíčková kolečka – krok za krokem

Jablka omyjte a slupku okrájejte. Poté zbavte jablka jádřince s peckami za pomoci vykrajovače, nebo nože. Jablka pak nakrájejte na cca jeden centimetr silná kolečka. Kolečka můžete zakápnout citronovou šťávou, máte-li rádi nakyslejší chuť. Poté si vezměte misku, ve které rozšlehejte vajíčko se špetkou soli, lžičkou cukru, vínem a hladkou moukou. Na pánev nalijte olej. Jednotlivé kroužky jablek namáčejte v připravené směsi a pak je dejte na rozpálenou pánev. Smažte dozlatova po obou stranách. K pečeným jablíčkovým kolečkům se hodí svařené víno pro dospělé a kakao pro děti.

Jablečný závin

Kdo by neznal závin či štrúdl. Milují ho děti i dospělí. Někdo má rád jablíčkový, s mákem, další zase tvarohový či višňový. Není však nad klasiku, a to čistě jablečný závin se skořicí a opečenou strouhankou.

Na jablečný závin budete potřebovat domácí nebo kupované těsto, jablka, strouhanku, skořici, vajíčko, máslo, hladkou mouku.

Jablečný závin – krok za krokem

Pokud máte dostatek času, pak si můžete připravit domácí těsto na jablečný závin. V případě, že spěcháte, můžete použít kupované listové těsto. Díky němu se budete moci těšit na jablíčkovou pochoutku za velmi krátkou dobu.

Vál poprašte hladkou moukou. Vyválejte těsto. Na pánvi dozlatova osmažte strouhanku, nejlépe na sucho. Strouhankou pak rovnoměrně posypte těsto. Těsto poklaďte nahrubo nastrouhanými jablíčky. Jablíčka posypte skořicí a těsto opatrně zaviňte a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný máslem. V hrnečku si rozšlehejte vajíčko a potřete jím závin. Pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7790 (dobra-kucharka.cz#10040)


Přidat komentář