Hrníčkové recepty

Ke svátečnímu odpoledni patří zcela jistě moučník. Jak si poradíme, abychom nemuseli vše odměřovat a ušetříme si tak trochu času? Poradíme si hrníčkovou metodou. Je libo bábovka, perník nebo vláčná buchta s jablky? Věřím, že si na všech pochutnáte.

Já nevím jak Vy, ale já si nedokážu představit nedělní odpoledne bez kávy a dobrého moučníku. Po celotýdenním shonu si sladkou odměnu určitě zasloužíme. Pokud držíte dietu, jeden kousek Vám neuškodí. Dodržujete- li dietu se vším všudy, potěšíte alespoň zbytek rodiny nebo dezert nabídnete návštěvě a sami budete konzumovat třeba ovoce.

Když mám náladu a chuť, připravuji moučníky složitější, jestliže mě naopak tlačí čas nebo se mi nechce vše odměřovat, používám tzv.** hrníčkovou metodu.To znamená, že sypké přísady odměřuji pomocí hrnku o objemu 250 ml a tekuté (mléko a olej) sklenkou (200 ml.). Touto metodou peču bublaninu, bábovku, hrnkovou jablečnou buchtu** a jiné. Pár receptů si Vám dovolím nabídnout. Tak hurá do toho.

Rychlá hrnková bublanina

Budeme potřebovat: dva hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek cukru (krystal, písek, krupice), jeden prášek do pečiva, dvě celá vejce, jednu sklenku rozpuštěné Hery nebo oleje a jednu sklenku vlažného mléka.

Všechny suroviny vyšlehám ručním šlehačem a naliji na vymazaný a vysypaný plech nebo pekáč. Pokladu ovocem( třešně, višně, rybíz, může být i kompotované) a šup s ním do trouby, kterou předehřejeme na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujeme a nakrájíme.

Vylepšený perník

Suroviny: dva hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek cukru krupice, dvě lžíce kakaa, jeden prášek do perníku, dvě celá vejce,půl hrnku oleje, jeden hrnek mléka.

Náplň: dva tvarohy, cukr moučka dle chuti.

Poleva: dva hrnky pomerančového džusu, jeden vanilkový pudink, trochu cukru krupice.

Postup: mouku, cukr, kakao a kypřící prášek do perníku smícháme dohromady. Přidáme vejce, olej a mléko a umícháme dohladka. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při teplotě 180°C  asi 30 minut.

Tvaroh  umícháme s moučkovým cukrem a natřeme na vychladlý perník.

V trošce džusu rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme do svařeného zbytku džusu s cukrem. Chvilku povaříme. Mírně zchladlý opatrně naneseme na tvarohovou náplň a dáme zchladnout do lednice.

Vynikající kokořezy

Suroviny: tři vejce, jeden a půl hrnku cukru moučky, dva vanilkové cukry, jeden hrnek mléka, dva hrnky hladké mouky jeden prášek do pečiva, 200 g kokosu, dvě šlehačky.

Příprava: 200 g kokosu, jeden vanilkový cukr a půl hrnku cukru promícháme. Polovinu této sypké hmoty vysypeme na plech.

Do zbytku cukru přidáme druhý vanilkový cukr, prášek do pečiva, mouku, vejce a mléko. Řádně promícháme, nalijeme na plech a posypeme druhou polovinou kokosové hmoty.

Pečeme asi 15 minut při teplotě 160°C.

Ihned po upečení a vyjmutí z trouby polijeme dvěma neušlehanými šlehačkami. Krájíme na řezy. Vydrží vláčná dokud ji nezkonzumujete.

Jeden recept pro ty, kteří dodržují bezlepkovou dietu.

Bezlepkový koláč s tvarohem

Těsto: jeden hrnek (200 ml) cukru krupice, dvě vejce, dva hrnky mouky Jizerka (bezlepková), jeden kypřící prášek, jede hrnek mléka, půl hrnku oleje, dvě lžíce kakaa.

Náplň: jeden měkký tvaroh, tři lžičky cukru moučky, jeden vanilkový cukr.

Postup: vejce vyšleháme c cukrem a po částech přidáváme ostatní přísady. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Náplň vyšleháme v hladkou pěnu a po lžičkách vkládáme do těsta. Pečeme asi 20 – 30 minut při teplotě 180°C.

Bábovka bez vážení

Potřebujeme: dvě vejce, jeden hrnek cukru krupice, jeden vanilkový cukr, dva hrnky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, ¾ hrnku mléka, půl hrnku oleje a tři lžíce kakaa nebo mletých ořechů.

Příprava: ušleháme cukr s vejci a vanilkovým cukrem. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao nebo mleté ořechy, mléko a olej. Důkladně promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečeme 45 minut při teplotě 180°C. Aby se nám bábovka hezky vyklopila, obrátíme ji na podložku dnem vhůru a přikryjeme vlhkou utěrkou. Po vyklopení ji pocukrujeme.

Posledním sladkým dezertem bude hrnková jablečná, která vydrží dlouho vláčná.

Hrnková jablečná buchta

Budeme potřebovat: čtyři vejce, jeden hrnek pískového cukru, dva hrnky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, půl lžíce skořice, jednu lžíci kakaa, půl hrnku oleje a čtyři hrnky oloupaných,jádřinců zbavených jablek, nakrájených na kostičky.

Postup: vejce utřeme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao, skořici, olej a nakrájená jablka.

Trošku tužší těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme zhruba 25 až 30 minut, při teplotě 180°C. Po vystydnutí ji dle chuti pocukrujeme.

Pár rad pro nezkušené

Pokud chceme, aby byl moučník vláčnější, měli bychom mouku prosívat přes síto (ale nemusíme) a veškeré suroviny by měly mít stejnou teplotu. Plech, formu nebo pekáč buďto řádně vymažeme tukem (olejem či máslem) a vysypeme (moukou, strouhankou nebo kokosem) anebo použijeme papír na pečení. Doba pečení je přibližná, hodně záleží na tom, jak Vám peče trouba. Jestli je moučník hotový, zjistíme píchnutím špejlí. Pokud je špejle po vytáhnutí suchá, moučník je hotový. Jestliže je po vytáhnutí olepená těstem, je třeba dezert nechat ještě chvíli v troubě. Pokud se nám těsto shora připaluje, nadkryjeme jej pečícím papírem nebo alobalem.

Hrníčkové lívance

Suroviny: dva hrnky vlažného mléka, dva hrnky hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka soli, trochu cukru, jedno až dvě celá vejce, tři lžíce oleje. Vše smícháme dohromady a necháme, přikryté čistou utěrkou, vykynout. Těsto přiměřeně nalíváme na lívanečník a hotové lívanečky namažeme pikantní marmeládou.

Přílohy k hlavním jídlům

Dáváte přednost, jako příloze k hlavnímu chodu, bramborům, hranolkům, těstovinám, bramborovým knedlíkům, rýži nebo houskovým knedlíkům? Ne všechny uvedené lze odměřit použitím hrnku. Ukažme si dvě, které hrníčkem odměřit můžeme.

Rýže jako příloha

Jestliže nemáte rádi** rýži** ve formě varných sáčků, která je hotová co by dup, kupte si rýži sypanou.

Příprava je také jednoduchá, ale vaří se delší dobu. Na jeden hrnek rýže se dávají dva hrnky vody. Rýže je hotová, až se veškerá voda vypaří.

Houskový knedlík

Na netradiční houskový knedlík budeme potřebovat: jeden hrnek mléka, dva hrnky hrubé mouky, jednu lžička prášku do pečiva,dvě vejce, dva rohlíky, trochu soli a tuk na vymazání hrnků.

Postup je následující: mouku smícháme s práškem do pečiva a na kostičky nakrájenými rohlíky. Trošku osolíme a přidáme v mléce rozšlehané žloutky. Vypracujeme těsto, do kterého jemně vmícháme sníh z pevně ušlehaných bílků. Těstem naplníme čtyři hrnky, ale jen do dvou třetin, protože knedlíky nabudou. Hrnky předem důkladně vymažeme tukem. Naplněné hrníčky vložíme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené do poloviny. Vaříme přikryté pokličkou asi 30 minut. Jestli jsou knedlíky hotové opět vyzkoušíme špejlí.

Co dodat na závěr

Přeji Vám dobrou chuť a doufám, že všechny recepty hravě zvládnete.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7767 (dobra-kucharka.cz#9814)


Přidat komentář