Hovězí a telecí maso

Jsme národ omáčkářů a většina nedá na tradiční svíčkovou dopustit. Většina však připravuje takzvanou falešnou svíčkovou, tj. z jiného druhu masa. To je tak trochu škoda, měkká a lahodná svíčková spolu s perfektní omáčkou je dokonalé jídlo.

Konzumace hovězího masa u nás není tak vysoká, jako třeba u masa vepřového nebo kuřecího. A důvodů je hned několik.

V první řadě je to obtížnější příprava tak, aby se maso dalo bez problémů strávit. Hovězí je totiž maso tuhé, a pokud s ním na talíři nechceme mít tolik práce, jako třeba s kuřecím, musíme je vařit dlouho a s přesným postupem, aby nám změklo. Dalším faktorem, ovlivňující nízkou konzumaci hovězího je jeho cena. V případě, kdy se nespokojíte s kdejakým kusem masa, a pečlivě si vybíráte krásný libový kousíček, se musíte také připravit na řádné vydání větší sumy peněz z vaší peněženky, než kolik jste u jiných zvyklí.

Důvody ke konzumaci hovězího

To že maso hovězí, nebo mladé – telecí někomu nechutná je věc jiná. Stejně tak se najdou odpůrci vepřového, tak kuřecího nebo jiných druhů. V každém případě lze konstatovat, že hovězí je lahodné a výtečné maso, které, pakliže se umí dobře připravit, může zachutnat skutečně každému.

Obsah látek hovězího

Hovězí maso je přírodní a silný zdroj bílkovin, dále je zde silně obsaženo železo, ribiflavin a esenciální aminokyseliny. Z minerálů jsou silně zastoupeny také draslík, zinek a fosfor. Hovězí obsahuje vyšší obsah tuku a jeho častá konzumace se dává do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva anebo srdečních chorob. Nicméně je nutné pamatovat na to, že jen hovězí maso za rakovinu jistě nemůže. Spíše se dá informace komentovat jako celkový způsob života jedince, který je vážnou nemocí postižen. I zde platí pravidlo střídmosti a pestré a vyvážené stravy – pakliže budete toto dodržovat, nemůže být příčinou vašeho onemocnění strava.

Jak hovězí nejlépe připravit

Pro pořádek je nutné si ujasnit, že ne každá část, každé hovězí maso je stejné jako to další. Záleží na tom, ze které části těla pochází a jak bylo zvíře staré. Nejdražší, ale zároveň nejlepší maso je svíčková. Je to libové, téměř dokonalé maso, a i jeho příprava není tak složitá, protože j maso opravdu jemné, měkké. Dobré maso je také roštěnec, plec a kulatá plec. Je to maso vhodné na dušení, vaření a pečení. Nižší kategorií je pak maso ze žeber, hrudi a krku. Ideální je do polévky anebo do omáček. Nejlevnější hovězí, ale současně i ne zrovna pěkné maso je špička hrudi, pupek, bok a kližka, jsou to části masa vhodné tak do polévek nebo guláše.

Rady, tipy a triky jak mít maso měkké

Jestli si nevíte rady s tlakovým hrncem a podobnými vymoženostmi, jež zařídí** změknutí tuhého masa**, nejste z kola ven. Příprava hovězího vám sice nějakou dobu zabere, ale výsledek bude stát za to. Pokud vaříte guláš, vývar nebo jakékoli jiné kousky, předvařte si maso několik hodin na mírném plameni, aby bylo neustále v teple. Pokud připravujete plátky, závitky, a jiné, maso připravte tak, jak jste zvyklí, vložte do trouby, podlijte a nechte mírně péct. Až bude maso propečené, troubu vypněte, ale maso v ní nechte ještě do druhého dne. Dokonale změkne.

Recepty z hovězího a telecího masa

Recepty

Pravá svíčková

Národním jídlem v Česku je všehovšudy milovaná svíčková. Jsme národ omáčkářů, to si musíme přiznat, a svíčkovou, tu miluje každý druhý Čech. Existuje spousta receptů, ale tu pravou a naprosto dokonalou připravíme z opravdu pravé svíčkové: asi kilo hovězí svíčkové pravé, 3 mrkve, celer, 2 petržele, 1 cibule, 10 kuliček nového koření, 3 listy bobkového listu, tymián, sůl, pepř, cukr, 3 citrony, 200 ml octa, 125 g másla, olej, smetana ke šlehání, hladká mouka.

Celer, mrkve a petržel očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Maso osolíme a opepříme a následuje vložení větší části másla a asi 100 ml oleje do pekáče, rozpálíme a maso ze všech stran opečeme. Maso by se mělo zatáhnout a pustit trochu šťávy. Do kastrolu dáme 100 ml oleje a zbytek másla a na rozehřátém tuku osmahneme cibuli spolu se zeleninou. Po chvíli vložíme veškeré koření, přidáme trochu cukru, a necháme jej zkaramelizovat. Poté vložíme řádně oloupané citrony, ocet a podusíme. Přidáme trochu vody, hořčice a brusinek. Takovou směs přidáme k masu a pečeme doměkka.

Mezitím si připravíme mouku, kterou rozšleháme ve smetaně a necháme asi čtvrt hodiny stát. To už se ale maso propeklo a změklo, celý pekáč vyjmeme a z něj pak vyndáme maso, nové koření a bobkový list a zbytek v pekáči rozmixujeme dohladka. Přidáme mouku se smetanou, promícháme, popřípadě dochutíme. Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky. Můžeme podávat

Tatarák

Jedni ho nenávidí, jiní milují. Tatarák je specialita, kterou nemusí připravit jen tak někdo, takže pokud první pokusy nevyjdou, nevěstě hlavu, příště to bude lepší. Na tuto specialitu bude potřeba: půl kila hovězí svíčkové, dva čerstvé žloutky, nadrobno nakrájená cibule, kečup, hořčice, sůl, bílý mletý pe, sladká paprika, chilli omáčka, worcesterová a maggi omáčka, česnek na topinky a topinky.

Maso zbavíme šlacha a různých blan, a pomeleme. Buďto třikrát za sebou, ať je pořádně jemné, anebo je nožem naškrábeme. Poté do masa přidáme cibuli, osolíme, opepříme, dáme několik kapek worcestrové omáčky, hořčici, kečup, mletou papriku, kmín a chilli omáčku. Nakonec ještě pár kapek maggi omáčky a oba žloutky. Směs řádně promícháme a ochutnáme, případně dochutíme. Takto připravené maso dáme do lednice a mezitím si připravíme topinky. Ideální je ze ztvrdlého chleba, osmažit na oleji, na pánvi a to pořádně. Poté topinky pomazat česnekem – každému podle chuti a můžeme tatarák podávat.

Hovězí guláš

Pokud je dobře udělaný, je výtečný a lahodný. Budeme na něj potřebovat: 1,5 kg hovězí kližky, dvě větší cibule, 200 g sádla, sladká mletá paprika, majoránka, sůl, pepř, kmín, česnek, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce hořčice, 100 g celeru.

Kližku zbavíme nadbytečného loje a nakrájíme na kostky. V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, a pochvíli přidáme maso. Orestujeme a poté přidáme na malé kostičky nakrájený celer, okořeníme paprikou, pepřem, majoránkou, solí, kmínem. Přidáme i rajský protlak, hořčici a podusíme. Podlijeme, nejlépe masovým vývarem a opět necháme vydusit. Zahustíme trochou jíšky a podlijeme vývarem. Necháme maso vyměknout a mezitím si prolisovaný česnek zamícháme s vývarem a vlijeme do guláše. Dochutíme, povaříme a můžeme podávat.

Telecí ragú

Mladé maso je ještě jemnější, takže doporučujeme připravit třeba pro vzácnou návštěvu. Budeme potřebovat: telecí maso, rajčata, salátovou okurku, smetanu na vaření, masový vývar, hladkou mouku, cibuli, petrželku, pepř, sůl a olej.

Omyté a očištěné maso nakrájíme na kostky a na rozpáleném oleji osmahneme ze všech stran. Poté osolíme a trochu i opepříme, následně přidáme nasekanou petřrželku (nať). Po povaření přidáme trochu mouky a podlijeme vývarem. Tuto směs řádně promícháme a necháme podusit. Mezitím si můžeme připravit rajčata, která oloupeme a nakrájíme na kostky stejně jako salátovou okurku. Zeleninu vložíme na maso a opět nějakou dobu dusíme. Nakonec zalijeme smetanou, chvíli povaříme a podáváme.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7799 (dobra-kucharka.cz#10066)


Přidat komentář