Houby 100x jinak - recepty z hub

Z hub se dá připravit velké množství chutných pokrmů. Nemusíte si je připravit jen jako smažené v trojobalu či na kmínu nebo jako smaženici. Co vyzkoušet něco jiného? Překvapte Vaše strávníky polévkou, omáčkou, karbanátky aj.

 

Houbové pokrmy se nejčastěji konzumují v houbařské sezóně. Ovšem houbovou pochoutku si můžete dopřát například i v zimním období. Houby je totiž možné sušit, mrazit, zavařovat. V zimě je například oblíbený houbový kuba.

Houbové polévky

Nic tak nezahřeje a současně nezažene hlad, tak jako horká polévka. Také z hub je možné si připravit chutné polévky. Inspirovat se můžete následujícími recepty.

Česneková polévka s houbami

Na česnečku budete potřebovat 5 stroužků česneku, 250 g čerstvých, případně mrazených hub, brambory, 1 kostku bujónu, nebo předpřipravený vývar, majoránku, sůl, máslo, chléb.

Příprava česnekové polévky s houbami

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Brambory (stačí dvě větší) oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky. Houby i brambory dejte do většího hrnce, zalijte vodou a vařte. Vařte tak dlouho, než budou brambory poloměkké. Pak přidejte kostku bujonu. Pokud budete používat vývar, pak ho vyměňte za vodu, kterou zalijete brambory a houby. Jakmile budou brambory měkké, přidejte k nim utřené česnekové stroužky a majoránku. Polévku pak podle chuti osolte. K polévce podávejte chléb, nebo chléb v podobě osmažených kostiček.

Květáková polévka s houbami

Na** květákovou** polévku si připravte 1 malý květák, 200 g čerstvých, případně mrazených hub, hladkou mouku, vejce, kmín, sůl, vegetu, libeček, máslo.

Příprava květákové polévky s houbami

Nejprve si připravte květák. Rozeberte ho na malé růžičky a omyjte je. Nechte je okapat. Mezitím si očistěte a na plátky nakrájejte houby. Růžičky květáku a nakrájené houby dejte do hrnce, zalijte studenou vodu a vařte spolu s vegetou, kmínem. Jakmile je květák s houbami měkký, pak polévku zalijte připravenou světlou jíšku. Jíšku si připravíte z másla a hladké mouky. Jakmile se rozpustí máslo, přidejte k němu hladkou mouku a metličkou míchejte. Jen pozor, aby nebyla jíška tmavá.

Polévku s jíškou vařte ještě po dobu cca 20 minut. Na závěr vklepněte do polévky jedno celé vajíčko. Povařte ještě krátkou chvíli. Jakmile je polévka hotová, přisypte do ní nasekaný libeček.

Pokrmy ze smažených hub

Snad nejčastějšími pokrmy z hub, které si celá řada z nás připravuje, jsou pokrmy smažené. Nemusíte se zříkat klasiky v podobě houbových řízků. Vyzkoušet však můžete trochu jiný recept.

Houbové pivní řízky

Na** houbové pivní řízky** budete potřebovat 10 lžic světlého piva, 200 g čerstvých, případně mrazených hub, vejce, hladkou mouku, sůl, olej na smažení.

Příprava houbových pivních řízků

Vyberte si houby, které mají pěkné pevné klobouky. Na houbové řízky jsou vhodné například bedle, hlívy ústřičné, žampiony, masáky, hříbky aj. Hlavy hub očistěte. Poté si připravte těstíčko z vajíčka, piva a mouky. Přidejte trochu soli. Těstíčko pečlivě promíchejte a postupně v něm namáčejte hlavy hub. Jakmile vyndáte hlavy hub z těstíčka, ihned je dejte na pánvičku s rozpáleným olejem a směte po obou stranách dozlatova.

Vhodnou přílohou k houbovým řízkům je zeleninový salát a vařené brambory, či bramborová kaše.

Houbové lívance

Řeknou-li se lívance, pak si je celá řada z nás představí s džemem, marmeládou, jahodami se šlehačkou. Lívance však mohou být připravené i na slaný způsob. Velmi chutné jsou houbové lívanečky. Budete na ně potřebovat 200 g čerstvých hub, 4 dl polotučného mléka, hrnek hladké mouky, 2 vejce, kari koření, sůl, pepř, olej na smažení.

Příprava houbových lívanců

Houby si očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Pak si v misce rozmíchejte mléko s vejcí, solí, pepřem a kari kořením. Přidejte mouku a pečlivě promíchejte. Do těstíčka přidejte nakrájené houby a vše ještě jednou promíchejte.

Vezměte si lívanečník a smažte postupně lívanečky. K lívancům se hodí vařené brambory a zeleninový salát.

Bramborové placičky s houbami

Máte rádi pokrmy z brambor, pak můžete vyzkoušet kombinaci hub a brambor v podobě bramborových placek s houbami. Budete na ně potřebovat 100 g sušených hub, 500 g brambor, 250 g hrubé mouky, drcený kmín, vejce, sůl, olej na smažení.

Příprava bramborových placiček s houbami

Sušené houby namočte na minimálně jednu hodnou. Pak je povařte v osolené vodě. Vařte tak dlouho, dokud se voda nevydusí. Mezitím, co se budou houby vařit, oškrábejte a omyjte brambory. Dejte je vařit celé, nekrájejte je. Jakmile jsou brambory poloměkké, nastrouhejte je a přidejte k uvařeným houbám. Následně přidejte mouku, kmín, sůl a směs propracujte v těsto. Z něj tvořte placičky, které smažte na oleji dozlatova. Aby nebyl pokrm příliš mastný, nechte placičky okapat na ubrousku.

Obložené topinky s houbami

Topinky je možné připravit na x možných způsobů. Klasiku v podobě míchaných vajíček navrstvených na osmažených plátkách chlebu, obměňte třeba topinkami s houbami. Budete na ně potřebovat 200 g lišek, malou cibuli, 4 vejce, tvrdý sýr, krajíčky chleba, rajčata, libeček, pažitku, kmín, sůl, pepř, máslo, olej.

Příprava obložených topinek s houbami

Lišky očistěte a nakrájejte na malé plátky. Poté je osolte, okořeňte a krátce poduste na másle, na kterém jste před tím dozlatova usmažili cibulku. Mezitímco se budou lišky dusit, připravte si sázená vejce. Ta poté dejte na připravené topinky, přidejte podušené lišky. Vršek posypte nastrouhaným sýrem a přidejte na měsíčky nakrájená rajčata.

Jemný houbový guláš se smetanou

Nechcete ani polévku, ani smažené jídlo? Pak vyzkoušejte guláš. Nemusíte však hodiny vařit hovězí maso. Tentokrát si můžete připravit guláš houbový. Budete na něj potřebovat 500 g čerstvých, případně mrazených hub, kysanou smetanu, velkou cibuli, čerstvou papriku, rajské jablko, sladkou papriku (koření), kmín, bobkový list, sůl, hladkou mouku.

Příprava jemného houbového guláše se smetanou

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a na malé kostičky nakrájejte. Vezměte si větší hrnec, přilijte olej a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte lžičku sladké papriky a nakrájené houby. Poté přidejte papriku nakrájenou na jemné proužky. Nakonec přidejte sůl, kmín, bobkový list. Podlijte troškou vody, hrnec přiklopte pokličkou a poduste doměkka. Jakmile jsou houby a paprika měkké, přidejte do guláše mouku rozšlehanou v zakysané smetaně.

Ke guláši je vhodné pečivo, ale také brambory, či bramborové krokety.

Houbové karbanátky s vločkami

Snad každý pozná karbanátky připravené z mletého masa a namočenými rohlíky, či houskami. Co ozvláštnit recept a místo masa použít houby? Na houbové karbanátky budete potřebovat 500 g čerstvých hub, 100 g ovesných vloček, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, sekanou petrželku, 2 vejce, strouhanku, mléko, sůl.

Příprava houbových karbanátků s vločkami

Vločky zalijte mlékem a nechte je nabobtnat. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a na oleji zpěňte. Přidejte houby a poduste do měkka. Jakmile houby vychladnou, dejte je do mísy. Přidejte do směsi sekanou petrželku, vajíčka a sůl. Z vloček namočených v mléce uvařte hustou kaši. Nechte ji krátce vychladnout a přidejte k houbám. Do směsi přidejte tolik strouhanky, abyste mohli vytvarovat karbanátky. Pak je obalte ve strouhance a smažte po obou stranách dozlatova.

Houbové karbanátky chutnají teplé i studené. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše a zeleninový salát.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7795 (dobra-kucharka.cz#10052)


Přidat komentář