Gastronomie a catering - Praha 10 a okolí

Dostali jste od známých pozvánku na barbecue či banket a nevíte, co si pod těmi pojmy představit a kam že to vlastně přesně jdete? Nebo se chcete dozvědět více o celkové gastronomii a cateringu? Poté právě pro Vás je tento článek určený.

Gastronomie

Se slovem gastronomie se asi setkal každý z nás, ale málo kdo by dokázal přesně vysvětlit doslovný význam tohoto slova. Je však možné si pod tímto pojmem představit nauku o vztahu kultury a potravy a v užším slova smyslu se může jednat o kuchařské nebo kulinářské umění. Nejde však jen o umění přípravy jídel, ale stejně tak i o jejich konzumaci. Gastronomie představuje mnohem víc nežli jen chutné jídlo, jde o to, aby byly potěšeny všechny smysly a jídlo tak společně se stolováním vytvořilo krásný a nezapomenutelný zážitek. Gastronomie tedy představuje kultivaci chuti pokrmu, kultivace vzhledu pokrmu, kultivace vůně pokrmu a v neposlední řadě taky kultivace prostředí, v němž je pokrm podáván. Pojem gastronomie vyjadřuje jinými slovy nauku o vztahu kultury s potravou. Jedná se v podstatě o jakési kuchařské umění.

Catering

Pod slovem catering, které je v poslední době velmi často slyšet, a mnozí ani netuší, co znamená, si lze představit způsob poskytnutí gastronomických služeb, dodání jídla a nápojů spolu s inventářem potřebným k jejich servisu s příslušným personálem na místo, které si určí objednatel. Dá se tedy říct, že se jedná o stravování v terénu, mimo restauraci, třeba například pod širým nebem, na zahradě, na zámku, v historických sálech, anebo v jiných nekonvenčních prostorách, dokonce i  u Vás doma. Může se jednat o různé reprezentační akce, konference, školení, firemní akce, a tak podobně. Firem, které uvedené služby nabízejí je v současnosti nepřeberné množství, ale je potřeba dávat pozor, aby se jednalo o skutečné profesionály.

Gastronomie a catering – Praha 10 a okolí

Pokud se chystáte oslovit nějakou firmu, aby pro Vás zajistila například firemní setkání nebo konferenci, raut, apod., je důležité velmi dobře vybírat mezi opravdovými profesionály, kterých však není mnoho. Mezi takové profesionály patří i cateringová firma MaxiService pana Miroslava Šimka, která působí na trhu již od konce devadesátých let. Není náhoda, že se firma MaxiService svým kulinářským uměním a kvalitou servisu prosadila především u klientů zaměřených na individuální a VIP akce. Mezi hlavní činnosti firmy patří poskytování servisu i pro zahraniční klientelu z oblasti „show businessu“. Z těchto vět je zřejmé, že pokud oslovíte právě firmu MaxiService, budete mít 100% jistotu, že jejich práce bude perfektně odvedená a že na jimi perfektně organizovanou akci, ať už se bude jednat o raut, konferenci, apod., budou všichni účastníci hodně dlouho vzpomínat. Mezi další činnosti firmy patří i zajištění soukromých akcí, jako jsou svatby, bankety, garden party, oslavy narozenin, apod. Firma pana Šimka je schopná na přání zákazníka pronajmout pro pořádání nějaké cateringové akce vhodné exklusivní prostory, jako jsou historické prostory, paláce, zámky, hrady, muzea, zahrady na garden party nebo dokonce i parník. Základem služeb firmy je však špičková mezinárodní i česká kuchyně.

Historie a současnost gastronomie

To, že je současná gastronomie na tak vysoké úrovni vděčíme především tradici, díky které došlo k předávání rad a receptů z pokolení na pokolení. Během tohoto předávání dochází v každé generaci k vylepšování gastronomických technik, přičemž s každou generací přichází nové a nové nápady. Gastronomie se tak vyvíjí již řadu století a má opravdu bohatou historii. Samo lidstvo se již od počátku své existence snaží své pokrmy upravit do chutnějších podob, snaží se upravit tepelně maso a kombinací více surovin vytvořit chutnější pokrmy. O způsobech, jakými se lidstvo stravovalo, se můžeme dočíst z mnoha historických knih, které se dodnes dochovaly. Gastronomie se v minulosti lišila, byla rozhodně fádnější, ale je jasné, že základy vaření byly položeny již před několika sty lety. Veliký rozvoj kulinářství nastal s příchodem ohně, do té doby o nějaké gastronomii nemůže být ani řeč. Například pečivo, pizza či nudle pochází již z antiky, příbory zase přišly s příchodem Byzantské říše. Je vidět, že gastronomie má opravdu bohatou historii a že i do budoucna se bude stále vyvíjet. V dnešní době je cílem každého opravdového kuchaře uspokojit chuťové buňky každého zákazníka. Opravdový kuchař musí dnes znát přání zákazníků a splnit základní pravidla chuti, vzhledu, vůni a prostředí.

Zážitková gastronomie

Zážitková gastronomie dnes  neznamená jen vynikající jídlo, ale jde o spojení několika chodů degustačního menu v prostředí luxusní restaurace, kde je profesionální precizní obsluha a také kvalitní pití, nejčastěji v podobě vína. Aby vše bylo dokonalé, je nutné, aby víno k Vašemu jídlu vybral zkušený Sommelier. V zážitkové gastronomii jde o to, aby jste prožili příjemně strávený večer plný krásných chvil spojených s konzumací jídla, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

Druhy cateringových služeb

Mezi cateringové služby můžeme řadit např. catering na klíč, svatba na přání, barbecue, svatební hostiny, rauty, bankety, atd.

Co je to banket?

Banket je slavnostní hostina, kde se sedí u různých druhů stolů a tabulí. Banket patří mezi luxusní formy servisu v gastronomii s vysokým společenským efektem. Při banketu dodržují hosté zasedací pořádek a personál donáší menu hostům servírovanou obsluhou na odborné úrovni. Stejně jak zasedací pořádek je předem určené i pořadí pokrmů a nápojů. Při banketu je většinou předepsán společenský oděv a i na samotného hosta jsou kladeny určité požadavky.

Co je raut?

Rauty jsou v dnešní době asi nejoblíbenější a nejčastější formy společenských akcí, na kterých se podává pohoštění. Tabule u rautu nabízí širokou pestrost pokrmů, kdy může být zaměřena např. na delikatesy národní kuchyně. Rautové menu Vám může nabídnout bohatost pokrmů jak pro milovníky masa, tak i pro vegetariány. Velkou výhodou rautu je, že umožňuje snadné navazování jak obchodních tak i přátelských kontaktů mezi lidmi, jelikož Vám dává možnost volného pohybu. Při rautu je důležité myslet i na výzdobu, organizaci průběhu večera, volbu hudby a doprovodný program.

Co je barbecue

Pod pojmem barbecue si lze představit venkovní společenské setkání v letních odpoledních a večerních hodinách. Studené občerstvení se zde může podávat třeba formou rautu, přičemž teplé jídla se většinou grilují. Pro hosty by mělo být připraveno sezení, přičemž součástí programu mohou být různé společenské, kulturní a sportovní vyžití. Je vhodné, aby k poslechu hrála hudba.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7786 (dobra-kucharka.cz#9867)


Diskuze a zkušenosti

htikujfmyf | 31.10.2014 01:57
Re: Gastronomie a catering - Praha 10 a okolĂ­ newssepcsblvdibslb, http://www.juwvawcigc.com/ facrnmabmw

gopogojlsc | 31.10.2014 14:48
Re: Gastronomie a catering - Praha 10 a okolĂ­ qxzkbepcsblvdibslb, http://www.bgpexaymll.com/ hyttlmhvwe


Přidat komentář