Co připravit k silvestrovskému pohoštění

Silvestrovskou noc oslavujeme v kruhu rodinném, či přátel. Jen těžko by se Silvestr obešel bez šampaňského, ohňostroje, ale také všelijakých pochoutek. Ostatně občasné uzobávání nám pomůže, abychom se následující den neprobudili s bolavou hlavou.

K** silvestrovskému pohoštění** bezpochyby patří rozličné jednohubky, kanapky, chlebíčky. Každý z nás má tu svoji oblíbenou pomazánku, která je stěžejním základem těchto pochoutek. Máte i Vy tu svoji oblíbenou, kterou používáte rok, co rok? Nechcete vyzkoušet jinou pomazánku, či zcela jiné pohoštění a překvapit tak svoji rodinu a přátele?

Toustové trojúhelníčky s uzeným lososem

Tousty jsou skvělou obměnou jednohubek a chlebíčků. Tousty chutnají jak teplé, tak vychlazené. Záleží však na příslušném receptu. Také si můžete vybrat z toustového chleba světlého, nebo tmavého. Možností je spousta

Pro** toustové trojúhelníčky s uzeným lososem** budete potřebovat 12 plátků tmavého toustového chleba, 200g uzeného lososa, 300g lučiny, 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, tymián, sůl. Do misky vložte sýr, jogurt, přidejte tymián a vše vyšlehejte. Podle chuti přidejte sůl. Připravte si tousty, ať už v troubě, nebo topinkovači. Tousty nechte opéct dozlatova, aby byly křupavé. Z jedné strany pomažte šest plátků toustů připravenou pomazánkou. Poté poklaďte na každý toust s pomazánkou kousek lososa. Vše šest toustů přikryjte zbylými toustovými plátky. Pak je dejte na plech, či do mísy. Pečlivě je přikryjte potravinářskou fólií, zatižte a dejte do chladu. Zatížené by měly být minimálně jednu hodinu. Před samotným podáváním každý toust rozřízněte, tak dostanete dvanáct lahodných a zdravých toustových trojúhelníčků.

Plněné brambůrky se zakysanou smetanou a kaviárem

Další nevšední silvestrovskou pochoutkou jsou plněné malé brambůrky. Pro plněné brambůrky budete potřebovat co nejmenší brambůrky, dále zakysanou smetanu, červený kaviár, čerstvou nať zelené petrželky, sůl.

Brambůrky pečlivě omyjte a jemným kartáčkem očistěte. Poté je celé dejte vařit. Vařte do měkka, ne však, aby byly rozvařené. Jakmile budou brambůrky uvařené, pak vodu slijte a nechte je vychladnout, abyste s nimi mohli dále pracovat.

Každý brambůrek opatrně vydlabejte a naplňte ho zakysanou smetanou, kterou trošku osolíte. Vršek každého brambůrku ozdobte zelenou petrželkou a červeným kaviárem.

Domácí pražené mandle

Dali jste si někdy v restauraci k vínu či pivu teplé, pražené mandle se solí? V restauraci je však tato delikatesa docela drahá. Proč si však neudělat domácí pražené mandle doma?

Pro chutné domácí pražené mandle budete potřebovat mandle, olej, sůl. Mandle nejprve zbavte jejich hnědé slupky. Jedná se o titěrnou a trošku zdlouhavou práci, pokud připravujete větší množství mandliček. Ovšem ta trocha práce pak stojí za to. Mandle zbavené slupek pak vložte na rozehřátou pánev s olejem. Mandličky za občasného promíchání smažte a dochuťte solí. Jakmile jsou mandličky hotové, přendejte je na talíř vyložený papírem. Mandličky vůbec nejlépe chutnají ještě teplé. Jsou tak křupavé a lahodné.

Kanapky se sýrovými variacemi

Spojení čerstvého pečiva, sýrů a zeleninky, je velmi lahodné a hned tak se nezají. Na** sýrové kanapky** budete potřebovat jednu dlouhou bagetu, může být klasická, nebo s cibulí, či parmezánem. Poté budete potřebovat pomazánkové máslo, hermelín (příchutě, které máte rádi), ementál, balkánský sýr, nivu, pórek, ředkvičky, čerstvou petrželovou nať, nakládané houby (hříbky, lišky aj.), nakládané papriky, nakládané chilly papričky.

Nakrájejte si bagetu na rovnoměrné díly. Je-li bageta úzká, můžete ji nakrájet šikmo. Jde o to, zda chcete docílit tzv. jednohubek, či kanapek na dvě, tři kousnutí. Každý kousek pak potřete vybraným pomazánkovým máslem. Může být s příchutí, nebo bez příchutě. Jednotlivé typy sýrů si nakrájejte na plátky, či trojúhelníčky, hranolky aj. Na každý kousek bagety potřený máslem poklaďte připravené typy sýrů. Můžete si skutečně s aranžmá pohrát, aby se potěšily nejen chuťové buňky, ale také oči. Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. A zvláště, pokud připravujete pohoštění pro hosty, je dobré si s přípravou laskomin dát trochu té práce.

Otevřete si nakládané papriky a houby. Na každou kanapku dejte okapanou a rozříznutou houbičku nebo papriku, chilly papriku. Poté si opláchněte ředkvičky a nakrájejte je na kolečka, či půl měsíčky. Ředkvičkou ozdobte každou kanapku. Operte petrželovou nať a dejte ji také na kanapky.

K těmto kanapkám se výborně hodí lahodné bílé víno, správně vychlazené.

Sýrové kanapky s hroznem a vlašskými ořechy

Jinou obměnou sýrových kanapek je použití jednoho druhu sýra spolu s hroznovým vínem, vlašskými jádry a pomerančem. Jedná se o svěží, neobvyklou a přesto chuťově velmi vyváženou kombinaci.

Na** sýrové kanapky** budete potřebovat dlouhou bagetu, na plátky nakrájený sýr (eidam, chedar), bílé hroznové víno, pomeranč, půlky vlašských jader, máslo.

Bagetu nakrájejte a každý kousek potřete máslem. Na každý kousek pak položte plátek eidamu, nebo chedaru. Kuličky hroznového vína omyjte a nechte okapat. Pomeranč oloupejte, zbavte ho také slupky a nakrájejte na kousky. Na každou kanapku pak položte rozkrojenou kuličku hroznového vína, kousek pomeranče a půlku vlašského jádra.** Hroznové víno** nemusí být půlené, pokud do kanapek zapíchnete ozdobné párátko.

Pomazánky na chlebíčky

Když jsme již u sýrových chutí, určitě si také můžeme uvést jednu ze** sýrových pomazánek**, která je vhodná, jak na chlebíčky, tak na jednohubky a kanapky.

Sýrová pomazánka

Na pikantní sýrovou pomazánku budete potřebovat tatarskou** omáčku, stroužky česneku, tvrdý sýr** na strouhání (eidam). Podle počtu hostů, respektive počtu připravovaných chlebíčků, jednohubek, volte požadované množství ingrediencí.

Tvrdý sýr nastrouhejte na struhadle s jemnými oky. Do misky s nastrouhaným sýrem pak přidejte tatarskou omáčku a dále rozdrcené, či nastrouhané stroužky česneku. Česnek volte uvážlivě dle chuti a preferencí strávníků. Častokráte stačí i jen jeden stroužek česneku. Někteří však mají rádi, když je pomazánka pořádně „řízlá“ česnekem. Vše pečlivě promíchejte a rovnou mažte na chlebíčky, či jednohubky, nebo dejte pomazánku vychladit a použijte později.

Pomazánka z tvarůžků

Další z pikantních pomazánek je bezpochyby pomazánka z tvarůžků. Nemusíte se však bát její ostrosti, a to díky tvarohu, který pomazánku krásně zjemní. Na tvarůžkovou pomazánku budete potřebovat dvě balení olomouckých tvarůžků (bez kmínu), jeden měkký tvaroh bez tuku, trochu mléka a sůl.

Olomoucké tvarůžky rozmělněte vidličkou, nebo je nastrouhejte na hrubém struhadle. Do misky přidejte měkký tvaroh a tolik mléka, aby vznikla ta správná konzistence. Směs v případě potřeby dochuťte solí. Hotovou pomazánku můžete rovnou použít, nebo ji také nechte odležet na později.

Vajíčková pomazánka s taveným sýrem a česnekem

Velmi oblíbená a chutná je vajíčková pomazánka. Můžete ji jemně dochutit stroužkem česneku. Díky němu se zbavíte jakoby mdlé chuti vajíček a sýra. Na vajíčkovou pomazánku budete potřebovat tři obdélníčky taveného sýra (čistého, se šunkou, či se zeleninou), pět na tvrdo uvařených vajíček, dvě lžíce másla, stroužek česneku, sýr.

Tavený sýr rozmělněte vidličkou, přidejte propasírovaná na tvrdo uvařená vajíčka, máslo a směs našlehejte. Podle chuti můžete ještě přidat nastrouhaný stroužek česneku a sůl.

Rybičková pomazánka

Abychom doplnili odér sýrů a česneku, chybí ještě rybičky. Rybičková pomazánka je velmi chutná a zdravá zároveň. Pokud ji na chlebíčky aplikujete za pomoci zdobičky, bude Vás stačit samotná pomazánka, doplněná jen čerstvou natí petržele a/nebo na jemno nakrájenou cibulkou. Žádné další ingredience nebudou třeba.

Pro rybičkovou pomazánku budete potřebovat konzervované sardinky ve vlastní šťávě, nebo v oleji, máslo, trošku soli. Šťávu, či olej z konzerv slijte a sardinky dejte do misky. Záleží zcela na Vás, zda sardinky zbavíte kostiček, či nikoliv. Rybičky pak rozmělněte vidličkou, přidejte máslo a pečlivě vyšlehejte. Pomazánku pak dochuťte solí. Obměnou klasické rybičkové pomazánky je rybičková pomazánka doplněná taveným sýrem. Trošku nakyslá chuť sýru ozvláštní chuť rybiček.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7789 (dobra-kucharka.cz#10039)


Přidat komentář