Červená řepa a pokrmy z ní

Červená řepa je lahodná pochutina, která pokrmu dodává skvěle růžovou barvu. Naprosto úžasná je omáčka, ale potěší i řízky z červené řepy nebo světové carpaccio. Když upečete bábovku z červené řepy, stěží někdo pozná, že je tam obsažena.

Mnoho lidí má červenou řepu zafixovanou v podvědomí ze školních jídelen a závodních stravoven jako univerzální zavařeninu, jež byla součástí snad všech pokrmů. Zejména v tom případě, kdy jako přílohou byla bramborová kaše a hlavní chod nějaká masová směs, obvykle masová sekaná. V této souvislosti je červená řepa brána jako jakási pochutina bývalého režimu a proto si velice rádi, už z principu, vynechávají. To je však škoda. Červená řepa je velice chutná a lze z ní připravit sousty výtečných pokrmů.

Červená řepa a obsah důležitých látek

V této až magicky červené zelenině je silně zastoupen křemík a kyselina listová. Křemík je významným při tvorbě vazivových tkání a kostí a také posiluje cévní stěny. Dokonce i regeneruje organismus, což znamená, že zpomaluje stárnutí a to celého organismu. Pleť, pokožka, vlasy i nehty jsou pevné, pružné, hebké, silné a zdravé. Kyselina listová je zas důležitou v těhotenství. Nejenže snižuje možnost potratu, ale podporuje i růst a správný vývoj plodu.

Další důležité látky v červené řepě

Mimo to obsahuje červená řepa vitamíny C, E a skupiny B, mezi minerály a stopovými prvky jsou to hořčík, zinek, železo, měď, vápník, fluor, kobalt, lithium, draslík a jód. Jako správná zelenina obsahuje velké množství vlákniny, pro podporu trávení a zejména vylučování. To také podporují další látky, v červené řepě obsažené, jako je pektin, který je konkrétně zodpovědný za vylučování špatného cholesterolu.

Červená řepa nedovolí rakovině propuknout

Červená řepa obsahuje méně známé látky, zvané antokyany, které jsou důležité jako prevence rakoviny a nádorových onemocnění. Díky vyššímu obsahu betainu je červená řepa perfektní při léčbě i předcházení aterosklerózy a podporuje činnost jater.

Prospěšnost červené řepy

Díky svému bohatému obsahuje je červená řepa skvělá na posílení nervů a nervového systému. Navíc účinkuje jako anti sklerózní prostředek proti zapomínání a naopak posílení mozku a jeho činnosti. Pozitivní dopad má také na hladinu inzulinu v našem těle, který pozitivně ovlivňuje a také díky obsahu železa je perfektní pro krvetvorbu a pročištění krve. Pozitivní výsledky dosahuje také při léčbě boreliózy nebo klíšťové encefalitidě, neboť urychluje proces léčby. Dobrý vliv má červená řepa i na naše oči. Posiluje zrak a jeho ostrost a jistě většina žen ocení pozitivní účinky a mírnění bolesti při menstruačních a klimakterických potížích.

Recepty s červenou řepou

Recepty:

Boršč  - příprava

Boršč, neboli polévka „co dům dá“ je velice oblíbenou pochutinou ve východní Evropě, konkrétně v Rusku a na Ukrajině. Na jeho přípravu budeme potřebovat 300 g červené řepy (syrové), 100 g mrkve, 100 g petržele, 300 g brambor, cibuli, pár stroužků česneku, 2 lžíce oleje, 200 g kysaného zelí, 200 g smetany, nové koření, bobkový list, sůl, pepř a kopr.

Nejprve se uvaří celá červená řepa ve slupce tak, aby změkla. Poté, co vychladne, ji nakrájíme na kostičky, mezitím si však již osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme řepu, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl podle chuti a podusíme. Dále přidáme veškerou zeleninu, mimo zelí a kopru. Směs případně doplníme trochou vody, ale ne moc. Boršč má být hustý a spíše pokrm, než předkrm. Až je zelenina (mrkev) měkká, přidáme zmíněné zelí a kopr, dále česnek a koření podle chuti. Boršč podáváme ozdobený smetanou.

Omáčka z červené řepy

Naprosto neodolatelnou barvu bude mít omáčka z červené řepy. Podává se k masu – nejlépe hovězímu nebo kuřecímu a vhodná je ke knedlíkům, zejména bramborovým.

Uvařená červená řepa (500 g) ve slupce (aby nepustila zbytečně barvu) se nechá vychladnout, následně se oloupe a nastrouhá. Na plotně si z 50 g másla, asi lžíci hladké mouky vytvoříme jíšku, do které následně přidáme 200 ml mléka, 300 g vody, osolíme a opeříme podle chuti. Poté přidáme červenou řepu, najemno nastrouhanou, lžíci octa a lžíci cukru, povaříme a případně ještě dochutíme.

Bramborák z červené řepy – červenořepák

Kdo rád bramboráky, může vyzkoušet obměnu v podobě červenořepáku. Na něj bude potřeba 500 g červené řepy, 3 vejce, strouhanka, majoránka, sůl, pepř, a česnek.

Nastrouháme syrovou červenou řepu, jako běžně na bramboráky, přidáme vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu vody a necháme je tak hodinku v klidu v lednici odležet. Následně je smažíme tak, jako běžné bramboráky.

Carpaccio z červené řepy

Carpaccio jsou prakticky velice tenké plátky, snad jakékoli potraviny. Je to jeden z typických italských pokrmů a dokonale plní funkci předkrmu v italském menu. Budeme potřebovat asi 300 g červené řepy, 120 g balkánského nebo kozího sýra, rukolu, a na zálivku šťávu z jednoho citronu, balzamikový ocet, mletý pepř a sůl.

Syrovou červenou řepu řádně omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme na 180 stupňů asi hodinu, dokud nebude měkká. Potom ji oloupeme a nakrájíme na velice tenké plátky, které klademe na talíře a necháme vychladnout. Připravíme zálivku z citronu, octu, pepře a soli a vychladlou řepu polijeme. Nakonec ozdobíme sýrem a rukolou.

Bábovka z červené řepy

Netradičním receptem je** bábovka z červené řepy**. Na její přípravu budeme potřebovat 2 kusy červené řepy, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 180 ml oleje, půl balíčku prášku do pečiva, 160 g cukru, vanilkový cukr, 80 g kakaa a 50 g čokolády.

Uvařenou do měkka a vychladlou řepu oloupeme a rozmixujeme, nebo najemno nastrouháme. V další míse smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao a cukr. Následně přidáme vejce, řepu, a olej, promícháme a přidáme nastrouhanou čokoládu. Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 40 minut při teplotě 180 stupňů.

Zapečená červená řepa

Na tento hlavní chod bude potřeba kilo červené řepy, 200 ml kysané smetany, lžíce citronové šťávy, olivový olej, 100 g nastrouhaného eidamu, sůl a pepř.

Uvařenou červenou řepu po vychladnutí oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a vyskládáme je do vymazané zapékací mísy. Plátky osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Nalijeme vrstvu smetany a klademe další vrstvu řepy a opět okořeníme a zalijeme smetanou. Na vrchní vrstvu nasypeme strouhaný sýr a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 stupňů.

Smažená červená řepa v těstíčku

Červená řepa se dá využít i jako řízek. Budeme potřebovat 400 g červené řepy, citronovou šťávu sůl a pepř. Na těstíčko pak dvě vejce, hladkou mouku, nastrouhaný eidam a sůl a pepř. Opět uvařenou, vychladlou řepu nakrájíme na silnější plátky, které osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme odležet a mezitím si připravíme těstíčko z vajec, mouky, sýra, soli a pepře. Plátky v těstíčku obalíme a smažíme.

Takto připravená řepa se dá i obalovat v běžném trojobalu. Podává se s bramborovou kaší.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7792 (dobra-kucharka.cz#10049)


Přidat komentář