Brambory jako příloha i hlavní chod
Brambory jsou u nás jednou z nejčastěji připravovaných příloh. Pokud máme na mysli vše, co je z brambor - vařené, pečené, hranolky, bramborová kaše a mnoho dalšího. Z brambor si však lze připravit i hlavní a výtečný chod.Brambory jsou kouzelné v tom, že z nich dokážeme stvořit širokou** škálu různých pokrmů** a přitom jde pokaždé o jídlo jiné. A už jen samotné pokrmy mají sta různých receptů. Tak třeba takový bramborový salát. Určitě jste se setkali s různými obměnami jen ve své domovině – jeden tam nedává cibuli, jiný dává syrovou, další zas praženou. A to jsme se ještě nevydali za** hranice** tohoto státu. Jen kolik různých bramborových salátů bychom objevili!
Jak brambory do Evropy přišly
Často se uvádí, že brambory do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus, když objevil Ameriku. Jenže to není až tak úplně pravda. Kolumbus se dostal do Ameriky, ale brambory pěstovali domorodci na území dnešní** Jižní Ameriky** a do Evropy se dostaly o pár let později. Španělé je dováželi jako zvláštní a léčivou rostlinu, od nich to odkoukali Angličané a postupně i další Evropané. První vařené brambory se na stole podávaly roku 1616 na královské hostině za doby krále Ludvíka XIII. Do Čech se brambory poprvé dostaly roku** 1632.** Brambory pak hrály důležitou roli v devatenáctém století, kdy uchránily Evropu, respektive její obyvatelé od hladomoru.
Co jsou vlastně brambory
Oficiálně se** brambora** nazývá Lilek brambor, a je to víceletá hlíznaná rostlina z čeledi lilkovitých. Obsahují hodně škrobu, to však není to hlavní. Jsou zdrojem spousty důležitých látek, zejména minerálů a stopových prvků – draslík, zinek, fluor, chrom, sodík, hořčík, železo, měď, vápník a fosfor. Z vitamínů má nejsilnější zastoupení vitamín C, slupka obsahuje vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro plodnost a zdravý vývoj plodu. Díky svému obsahu jsou brambory výborné při cévních onemocnění a také při onemocnění ledvin.
Recepty z brambor
Recepty:
Bramborová kaše – jemná jako pohádka
Bramborovou kaši připravuje spousta kuchařek a kuchařů. Jak však mít tu** nejjemnější? Brambory zbavíme slupky a omyjeme. Nakrájíme na menší kousky a v hrnci s osolenou vodou vaříme. **Neukvapujme se, raději převařme, než nedovařme. Až se brambory téměř rozpadají, odlijeme vodu, přidáme pravé máslo, sůl a mléko a elektrickým šlehačem řádně rozšleháme. Kaše bude jemná, lahodná a každý si ji bude přidávat.
Bramborák
Bramboráky nebo bramboráčky jsou velice oblíbené. Na jejich přípravu budeme potřebovat na jemno nastrouhané brambory, majoránku, prolisované stroužky česneku, vejce, hladkou mouku, sůl a pepř. Vše dle chuti a „oka“ smícháme a klademe na předem rozpálenou pánev, v placky nebo placičky. Recept snadno obměníme, když do směsi přidáme kousky slaniny nebo uzeného masa.
Hranolky versus americké brambory
Zná je a miluje je celý svět, zejména hranolky a zejména mladší část populace. Pokud je chcete připravovat zdravěji, pak je pečte pouze na pečícím papíře** v troubě**.
Americké brambory si také velká část populace rychle oblíbila. Prakticky jsou to také hranolky, ale silnější, krájené na čtvrtky a se slupkou. Připravují se z nových brambor, které se chvíli povaří, poté nakrájí a usmaží. Zdravější variantu připravíte, když celé brambory omyjete, nakrájíte na čtvrtky, které kladete na plech, osolíte a pečete dozlatova.
Trilobiti
Pokud už váš hranolky i „ameriky“ nudí, vyzkoušejte trilobity. Nové, menší brambory, řádně omyjeme, podélně rozřízneme a shora nakrojíme rovnoběžnými a hustě obsazenými řezy. Naklademe je na plech s pečícím papírem a v misce smícháme sůl a olivový olej. Touto směsí jednotlivé trilobity silně potřeme a upečeme. Jsou velice jemné a lahodné.
Bramborové krokety
Uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme a smícháme s hrubou moukou, vejcem a osolíme. S řádně promíchané směsi tvarujeme válečky. Pro lepší manipulaci je na chvilku dáme do lednice. Mezitím si připravíme misky na trojobal, tj. hladkou mouku, v další rozšlehané vejce a trochou mléka a v třetí strouhanku. V trojobalu válečky obalujeme a následně smažíme.
Plněné brambory - belgické
Na českém stole nejsou tak časté, nicméně v posledních letech prudce stoupá jejich oblíbenost a lidé je chtějí alespoň okusit. Na pravé belgické brambory budeme potřebovat velké brambory, žampiony, česnek, máslo, žloutek, mléko, pažitka a petrželka, a zeleninový vývar. Na zpěněném másle osmahneme prolisovaný česnek, přidáme na plátky nakrájené žampiony, zalijeme žloutkem a mlékem, následně přidáme petrželku a pažitku. Necháme podusit a mezitím brambory oloupeme, podélně odkrojíme asi třetinu brambory a vydlabeme. Následuje naplnění směsí a poté vložení brambor** do zapékací misky.** Zeleninovým vývarem zalijeme a pečeme asi půl hodiny. Někdy se přidává do směsi tvaroh nebo sýr.
Francouzské brambory
Nyní se přesuneme do nedaleko vzdálené Francie a připravíme brambory dle jejich tradice. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hranolky. Na pánvi si opečeme kousky masa nebo uzeniny a poté vmícháme do brambor. Následuje přidání hrášku, kukuřice, rozkvedlaných vajec, osolíme, opepříme a můžeme i přidat nastrouhaný sýr. Vložíme do zapékací mísy a pečeme 20 až 25 minut.
Bramboračka
Klasickou bramboračku nejlépe připravíme, když brambory, petržel a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Vaříme nejprve kořenovou zeleninu, po asi deseti minutách přidáme i brambory, houby, kmín, majoránku, prolisovaný česnek, nové koření, samozřejmě sůl a pepř. Chvíli povaříme a dokončíme zahuštěním jíškou.
Bramborový knedlík
Na první pohled se zdá, že recept na bramborový knedlík je snadný, nicméně jeho příprava se** ne vždy povede**. Důležité je jej správně uvařit. Na přípravu bude nutné předem uvařit brambory, nechat je vychladnout a až zcela studené je nastrouhat, přidat hrubou mouku, krupici, sůl a vejce. Stvoříme těsto, které vytvarujeme na stejně velké knedlíkové šišky a následně je v solené vodě vaříme 20 minut.
Bramborový guláš
Rychlý a poměrně levný pokrm mají rádi jak děti, tak dospělí. Nepohrnou jim ani muži, zvyklí na maso. Na oleji nebo sádle opražíme na drobno nakrájenou** cibuli**, přidáme nakrájené brambory, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a povaříme. Až jsou brambory naměklé, přidáme mletou, červenou a sladkou** papriku, vodu** a samozřejmě jíšku. Promícháme a opět necháme povařit. Po chvíli, dle konzistence zahustíme, nebo zředíme a hlavně dochutíme. Podáváme s chlebem.
Bramborový salát
Tradiční česká pochutina, která nesmí chybět na žádném svátečním stole. Připravujeme jej o Vánocích, na oslavách a tradičním přílohou ke smaženému řízku. Snad každá rodina, každý dům, má svůj originální recept na bramborový salát, nicméně na ten nejtypičtější budete potřebovat vařené brambory, které oloupete a speciálním krájítkem procedíte na jemné hranolky, přidáte navrdo vařená, nakrájená vejce, zavařené a nakrájené okurky, také papriku, hrášek, poté doplníte majonézou a řádně promícháte. Necháte uležet a může se podávat.
Bramborový závin
Netradiční a málo známý je naopak bramborový závin. Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, přidáme hladkou mouku, dva žloutky, sůl, pepř a trochu oleje. Vypracujeme těsto, které následně necháme odpočinout v lednici. Poté jej rozválíme, a klademe suroviny, jak jsme zvyklí- šunku, sýr. Výtečné jsou i dušené houby zasypané sýrem, nebo plátky anglické slaniny a syrový špenát. Závin zavineme, potřeme vejcem a v předem vyhřáté troubě pečeme na 180 stupňů asi hodinu.