Vařená langusta

Langusta je podobná humrovi nebo rakovi. Bývá také nazývána mořský rak. Langusta se připravuje vařením a bývá podávána jako delikatesa. Někomu se může jevit jako drastický tradiční způsob její přípravy – langusta se vaří za živa.

Co budeme potřebovat k přípravě vařené langusty?

Nejprve si v obchodě koupíme** langustu**. Langusty se prodávají většinou v hypermarketech, kde jsou buď v akváriu nebo v ledové tříšti. Aby bylo maso čerstvé, prodávají se langusty živé. Ty langusty, které vidíme v obchodech v ledové tříšti, bývají rovněž živé. Nehýbou se proto, že nízká teplota zpomalila jejich metabolismus natolik, že jsou v jakémsi „zimním spánku“. Gurmáni říkají, že přerostlá langusta už není příliš dobrá. Langusty mohou mít až 6 kilogramů, ale doporučuje se konzumovat jen ty, které váží maximálně 1 kilogram. Aby se nám langusta dobře vařila, je lepší mít speciální vaničku určenou k vaření ryb, ale jde to i bez ní, jen se nám pak bude hůře krájet. Dále budeme potřebovat suroviny pro přípravu vývaru, resp. nám stačí pro uvaření langusty pouze voda. Pokud však chceme mít langustu více ochucenou, budeme ji vařit ve vývaru. Vývar by se měl něčím okyselit. K tomu můžeme použít buď 300 mililitrů vinného octa nebo 300 mililitrů vína. Dále můžeme a nemusíme použít kořenovou zeleninu jako mrkev, celer a petržel plus celou cibuli. Vodu i trochu osolíme a opepříme.

Příprava vařené langusty

Na začátku je dobré nějakým kartáčem langustě pořádně umýt krunýř. Samozřejmě použijeme pouze vodu, žádné saponáty ani mýdlo. Počínáme si opatrně, abychom jí neulomili nohu či tykadlo. Jednak je langusta živá, takže jí nebudeme zbytečně ubližovat, a navíc by langusta s polámanýma nohama či tykadly nevypadala na stole dobře. Pokud máme speciální vaničku pro vaření ryb, určitě ji použijeme.

Langustu přivážeme ke** speciální vaničce na vaření ryb** a to tak, aby měla natažený ocas. Když je ocas natažený, mnohem lépe se krájí uvařené maso z ocasu. Pokud vaničku nemáme, musíme langustu přesto svázat. Je to proto, aby neutekla z hrnce. Ocas ji ale v tom případě musíme ještě před svázáním stočit pod břicho, aby ho nepoužila jako ploutev při útěku z hrnce. Pak si odzkoušíme, do kterého hrnce se nám vejde celá langusta i s případnou vaničkou. Do tohoto hrnce si pak dáme zeleninu, víno či ocet, zalijeme vodou, ale ne po okraj – později budeme ještě vkládat langustu! Vodu dáme vařit. Když voda silně vře, vhodíme do ní živou svázanou langustu a osolíme a opepříme.

Langusta by se měla vařit asi** 20 až 40 minut** podle velikosti. 600 gramů vážící langusta se vaří asi 30 minut. Kdo ještě langustu nikdy nevařil a chce mít jistotu, že je hotová, může ulomit jednu nohu a vybrat z ní maso. Když bude maso z nohy měkké, je hotová celá langusta. Po skončení vaření necháme langustu ve vývaru tak dlouho, až vývar vychladne. Langustu můžeme podávat vcelku jako delikatesu bez přílohy, pouze k vínu a s plátky citronu – v tom případě ji můžeme vyleštit krunýř jedlým olejem či sádlem. Nebo můžeme maso použít na slavnostní mísy či do salátu, případně koktejlu z mořských plodů. Maso se u langusty nachází hlavně v ocase a trochu v nožkách. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7746 (dobra-kucharka.cz#9961)


Přidat komentář