Studená polévka Tarator - recept
Studená polévka Tarator - recept. 2 salátové okurky, 1-2 stroužky česneku, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, sůl, mletý bílý pepř, trocha mléka, malý svazek kopru, 6-8 vlašských ořechů, lžíce rostlinného oleje.Studená polévka Tarator - recept - bulharská kuchyně
Bulharská kuchyně je rozmanitá a cenově dostupná. Obsahuje více zeleniny a sýrů než kuchyně česká a v letních dnech hodně používá tzv. mastný jogurt, který je velmi osvěžující a zdraví prospěšný. Polévka Tarator se v Bulharsku nepřipravuje vždy jen z kravího, ale často také z ovčího nebo buvolího mléka. My si můžeme zkusit připravit jeho českou obdobu.
Studená polévka Tarator a ingredience
- 2 salátové okurky
- 1-2 stroužky česneku
- 250 g bílého jogurtu nebo smetany
- sůl, mletý bílý pepř
- trocha mléka
- malý svazek kopru
- 6-8 vlašských ořechů
- lžíce rostlinného oleje
Studená polévka Tarator a postup
Jogurt naředíme mlékem v poměru cca 1:2, osolíme, opepříme a vmícháme nakrájený kopr (v nouzi poslouží i sušený). Mísu vytřeme rozdrceným česnekem, přidáme omytou a nastrouhanou okurku, přilijeme jogurt, kapku oleje, dobře promícháme a dáme vychladit do ledničky. Podáváme s bílým chlebem a každou porci posypeme nasekanými vlašskými ořechy a ozdobíme tenkými plátky okurky. Do polévky můžeme přidat i opraženou strouhanku nebo petržel.