Recept na Saké - japonské rýžové víno

Jeden druh sake se vyrábí tak, aby se dal pít studený nebo s ledem, ale Japonci dávají přednost teplému nápoji. Hojně se sake popíjí v lázních, kam si návštěvníci přijíždějí odpočinout v horké vodě a u dobrého jídla a pití.

Co budeme potřebovat k přípravě saké?

  • 7 litrů vody
  • 3 kilogramy cukru krystal
  • 1 kilogram rýže
  • 140 gramů droždí
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 citróny
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • kousek celé skořice
  • 30 kusů hřebíčků
  • 10 kusů nového koření

Postup přípravy saké

Nejprve převaříme vodu do které přidáme cukr. Do vychladlé vody s cukrem nadrobíme droždí a přidáme rýži, vanilkový cukr, muškátový květ, tymián, zázvor, skořici, hřebíček, nové koření a citróny (kůru můžete nastrouhat, dužinu citrónu nakrájet na kostky). 

Kvašení saké

Saké necháme 6 týdnů kvasit v 10 litrovém demižonu (demižon je vhodné utěsnit vatou). Saké po 6 týdnech stočíme do lahví a necháme ještě dalších 14 dní uležet na tmavém místě.

Druhy saké

  • Ginzyoo-syu
  • Nama-zake

Ginzyoo-syu

Toto je speciální Saké, které se vyrábí tak, že hodně oškrábeme povrch rýžového zrna, a použijeme jen jeho střední část. Daiginzyoo-syu znamená nejluxusnější Ginzyoo-syu, protože používáme jen střední část rýžového zrna, jehož povrch oškrábeme až na 50%. Jeho cena je vyšší než obyčejných Saké, a všeobecně stojí 20 až 30 dolarů za 720 mililitrů.

  Vůně Ginzyoo-syu

je květinová jako u pálenky, má jemnou chuť jako voda. Někteří říkají, že na první dojem je velmi dobré, ale někdy se dostaví pocit nějakého nedostatku po vypití většího množství. Saké Ginzyoo-syu se podává chlazené na 8 až 10 stupňů celsia.

Nama-zake

Surová tekutina hned po vylisování z pytlů s kvasící drtí se musí ohřát, aby se usmrtily bakterie. Ale vzhledem k rozvoji chladniček a metod dodávek se objevuje na trhu Saké bez ohřívání. To se nazývá Nama-zake. „Nama“, jako neohřívaná, má svůj smysl. Tak se můžeme těšit z čerstvé chuti, ale současně riskujeme změnu chuťi k horšímu z důvodu špatných podmínek konzervace. Nama-zake musíme uchovávat v ledničce, dokud se nevypije. Chuť a vůně Nama-zake se trochu podobá Ginzyoo-syu. Pije se chlazená na 6 až 8 stupňů celsia.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7739 (dobra-kucharka.cz#9260)


Diskuze a zkušenosti

Roman | 16.11.2009 13:28
recept na saké Dobrý den,chtěl bych se zeptat na množství surovin na přípravu saké?,tou lžičkou myslíte polévkovou nebo dezertní lžičku díky Roman


Přidat komentář