Potrava budoucnosti - bobule, kořínky, hmyz a hadí krev

Středoevropská kuchyně zaznamenává návrat k dávno zapomenutým, ryze přírodním a hlavně domácím produktům. Často jsou nenápadné, polozapomenuté a přitom vysoce prospěšné. Zároveň poznává a zkouší asijské delikatesy.

Potrava budoucnosti

V dnešní době, kdy je trh přesycen stovkami druhů bylinných a vitamínových pilulek a drahých potravinových doplňků, které se předhánějí v originalitě zpracování surovin a nepostradatelných účincích na náš organizmus, zaznamenáváme jakýsi návrat k přírodě. Znovuobjevujeme a stále ve větší míře využíváme staletími prověřené znalosti našich předků. Pěstujeme bylinky, vaříme kvalitní čaje, ve větší míře sladíme medem nebo pomocí** bylinky stévie**.

Nenápadné léčivky, známé i neznámé

Šípky, černý bez a jeřabina u nás patří k nejznámějším léčivým rostlinám. Šípek roste na „každé mezi,“ je tedy snadno dostupným zdrojem vitamínu C,A, ale i K, PP, B1 a B2. Užívá se nejčastěji v podobě čaje, sirupu nebo marmelády, v oblibě je i šípkové víno nebo omáčka ke zvěřině. Černý bez jako léčivka má široké využití, zpracovává se kůra, list, květ i plod-bobule, všechny části černého bezu jsou však za syrova mírně jedovaté. Produkty z černého bezu (čaj, sirup, víno, marmeláda...) vynikají svojí lahodností. Květy černého bezu obsahují tříslovinu a éterické oleje, plody především karoten, organické kyseliny, vitamín C a B. Všechny části rostliny jsou jsou užitečné svým účinným působením proti škodlivým tělesným bakteriím. Strom Jeřáb má mnoho poddruhů, kterým se daří po celém světě. Jen v naší republice se jich vyskytuje kolem dvaceti druhů. Plody Jeřábu -** jeřabiny** jistě znají především pánové v podobě pálenky-jeřabinky. Jeřabiny však mají mnohem širší využití pro svůj vysoký obsah vitamínu C, vápníku, železa a jódu. Jejich konzumace je prospěšná i při menstruačních bolestech a při zvýšené hladině cholesterolu. Mimo to dodávají našemu tělu vlákninu, energii a zvyšují psychickou odolnost.

Bobule plné vitamínů - Arónie, rakytník, zázvor...

Plody** rakytníku, brusinky i kořeny zázvoru a ženšenu** si do naší kuchyně cestu už našly. Trochu opomíjený je keř Arónie, známější pod názvem černý jeřáb. Konzumace plodů arónie příznivě ovlivňuje naši imunitu, krevní oběh, pomáhá snižovat tlak a chlesterol, je vhodná i pro diabetiky, protože obsahuje sorbit. Plody arónie navíc obsahují jód, fluor, železo a mangan. Čaj připravený z arónie v kombinaci s šípky a černým rybízem je vitamínovou bombou. Arónii můžeme bez problémů pěstovat na zahrádce na slunném místě, hodí se i do živých plotů. Vhodný čas pro výsadbu je říjen. Z plodů arónie se vyrábějí lahodné sirupy, víno, marmelády a s oblibou se zavařuje nebo zapéká místo brusinek například ke svíčkové.

Zapečená arónie – budeme potřebovat: 2kg plodů, 1,5kg cukru, skořici, 2 drcené hřebíčky, půl hvězdičky badyánu, drobně nakrájený citron a jednu-dvě decky rumu. Všechny suroviny kromě rumu důkladně promícháme a vložíme na půl hodiny do vyhřáté trouby. Po zapečení směs promícháme s rumem a můžeme podávat.

Plody Kustovnice čínské zpomalují stárnutí, jsou proto označovány za plody dlouhověkosti. Mají silné antioxidační účinky, velké množství vitamínů A,B,C, jsou zdrojem betakarotenu, polysacharidů a aminokyselin. Příznivě působí na naše játra, ledviny, klouby, jsou vhodné pro diabetiky, zlepšují metabolizmus, zklidňují nervový systém a snižují riziko vzniku rakoviny. Plody se suší a konzumují přímo nebo je můžeme svařit na čaj a sníst s jogurtem, ovesnou nebo rýžovou kaší. Čínská medicína využívá všech částí kustovnice, čili i kořeny, kůru a listy. U nás keř kustovnice bývá okrasou živých plotů, ale i úporným plevelem.

Keře** Dřišťálu** bývají pro svoji značnou trnistost naprosto spolehlivým živým plotem. Plody dřišťálu se sbírají úplně zralé. Mají vysoký obsah vitamínů C, K a organických kyselin (jablečná, vinná, citrónová). Nutno podotknout, že plody jsou velmi kyselé, přes to se z nich v minulosti vařily marmelády a kompoty. Dnes se dřišťálové bobule přidávají do čajů-nejen pro svoje léčivé účinky, ale také místo citrónu. Odvar nebo tinktura z kůry Dřišťálu si dokáže poradit s řadou nežádoucích mikroorganizmů jakými jsou například salmonela, úplavice, infekce močových cest nebo vaginální kvasinky. Pozor: nadměrné užívání produktů z kůry může působit toxicky. Kůra z Dřišťálu se sbírá na jaře nebo na podzim co nejblíž u země.

Potrava budoucnosti – mořské řasy a hmyz

Nejznámější řasou u nás je Chaluha bublinatá. Obsahuje draslík, sodík a především jód. Díky tomu chaluha zvyšuje činnost štítné žlázy, tím zlepšuje metabolizmus, což vede ke snižování tělesné hmotnosti. Zároveň posiluje organizmus a růst vlasů. Tato řasa se užívá v podobě nálevů, tinktur a tablet.

V asijských zemích je běžná konzumace hmyzu. Evropská kultura zkouší tuto nejstarší potravinu pro vysoký obsah proteinů, bílkovin a vitamínů zařadit do našich kuchyní jako alternativní potravu. Na rozdíl od jiných živočichů, které běžně jíme a vyloučíme kolem 40% nestravitelného odpadu, hmyz naše tělo dokáže využít beze zbytku. Hmyz je rodově příbuzný krevetám a humrům, které běžně pojídáme, je ovšem neporovnatelně levnější. Jaké druhy hmyzu považujeme za jedlé? Jedná se především o housenky soumračníků, které v asijských zemích kladou na dno láhví s alkoholem nebo se podávají pražené jako u nás mandle. Africkému kontinentu vévodí motýli a můry, které se vaří v osolené vodě, praží nebo smaží. Brouci, termiti, mravenci, sarančata, ale i včely se připravují na mnoho slaných i sladkých způsobů: vařené, pečené, sušené, pražené. Z některých druhů se vyrábí sirupy a víno nebo slouží jako přísada do sýrů. Ve Francii a Itálii pochoutky z brouků běžně dostaneme a v Česku už několik let funguje první hmyzí restaurace v Brně.

Vyzkoušíte hmyzí pochoutku?

Hmyz pro kuchyňskou úpravu nechytáme někde na louce-mohou přenášet různé choroby, ale získáme jej z dobrého chovu nebo v asijských prodejnách. Před úpravou hmyz vždy necháme chvíli zamrazit-znehybnit a krátce jej spaříme ve vroucí vodě. Hmyz můžeme použít místo masa s tradičním kořením nebo smažit v těstíčku.

Sarančata v sýrovém těstíčku: z hladké mouky, vajec, mléka a trošky bílého vína vypracujeme ne příliš husté těstíčko, přidáme jemně nastrouhaný sýr (nejlepší se parmezán), osolíme a můžeme okořenit trochou bazalky. Sarančata poprášíme moukou, obalíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Je libo panáka hadí krve?

Zatím co v zemích Dálného východu jsou pokrmy z hadího masa samozřejmostí, u nás jsou vzácností. V některých oblastech Vietnamu, Korei, Thajska a Japonska místo jídelního lístku nám číšník donese pytel plný živých hadů. Vybraného hada, zabije, vykuchá, krev a žluč naservíruje hostům do sklenic místo drinku. Zvláštní delikatesu - teplé srdce podává pouze mužům pro údajnou lepší potenci. Hadí maso se připravuje běžnými způsoby a údajně připomíná chuť vepřového. Celé menu se zapíjí hadím vínem nebo hadí krví ředěnou alkoholem. Hadí vího se připravuje tak, že do láhve se vloží živý had, zalije se alkoholem – nejčastěji vodkou nebo lihem. Láhve s hadím vínem mají originální tvary a jsou oblíbeným dárkem nebo suvenýrem.

Pomalu se učíme pojídat hmyz, hadí speciality, především jejich krev je zatím jen pro silné žaludky. I když kdo ví, před pár lety jsme považovali za nemyslitelné pojídání chobotniček a dalších mořských plodů včetně syrových ryb, šneků, žabích stehýnek ...

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7753 (dobra-kucharka.cz#10059)


Přidat komentář