Mořské pochoutky

Kromě ryb končí na prostřených stolech také další mořští živočichové. V kulinářské terminologii jsou nazýváni plody moře nebo dary moře. U nás jsou plody moře nabízeny mražené nebo konzervované. To jim však neubírá na chuti.

Plody moře

Patří sem korýši, jako je humr, langusta, krab, garnát a kreveta. Pak měkkýši, ústřice, hřebenatky, zaděnky, slávky a surmovky a plážovky. A nakonec živočichové bez ulity, jako jsou** oliheň** nebo také** kalamáry, sépie a chobotnice**. Všichni tito živočichové mají** jemné maso**, které je velmi chutné. Připravují se z nich nejrůznější pokrmy od salátů, přes minutky, dušené, smažené až po grilované pokrmy.

Jak připravovat mořské plody?

Pokud použijete konzervované plody ve slaném nebo v kyselém nálevu, je nutné je po scezení** propláchnout** studenou vodou a nechat okapat. Korýše ve schránce vkládejte do vroucí vody, ale nevařte je. Nechte je zvolna táhnout ve vodě teplé 85 stupňů celsia podle velikosti asi 15 až 45 minut. Uvařené korýše slévejte teprve po vychladnutí.

Špagety s plody moře

Budete potřebovat: 200 g špaget, 2 lžíce oleje, lžíci másla, menší cibuli, 400 g zmrazené směsi plodů moře, 2 lžíce kečupu, mletý pepř, worcester, petrželku, listy hlávkového salátu.

Postup: Podle receptu na sáčku uvařte špagety a nechte okapat. Na oleji a másle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte zmrazené plody moře, kečup, sůl, pepř, trochu worcesteru, osmahněte a duste. Jakmile jsou plody měkké, přidejte do omáčky špagety, lehce promíchejte a podávejte na listech salátu ozdobené snítkou petrželky.

Krevety na čerstvém zázvoru

Budete potřebovat: 16 velkých vyloupaných krevet, lžíci oleje, lžíci másla, malou cibuli, kousek čerstvého zázvoru, petrželku, sůl, worcester, opečenou bagetu.

Postup: Z krevet odstraňte čerstvé nitkovité střívko, na oleji a másle zpěňte drobně nakrájenou cibuli, přidejte očištěné krevety a opečte je. Pak přidejte čerstvý oloupaný nastrouhaný zázvor, nakrájenou petrželku, sůl a worcester. Vše krátce prohřejte a pak podávejte s opečenou bagetou.

Salát z mořských plodů

Budete potřebovat: 1 papriku, 2 červené cibule, 150 g mražených mořských plodů, 10 g černých oliv, 3 lžíce zeleninového vývaru, lžíci šťávy z limetek, sůl, pepř, nasekanou petrželku, ciabattu nakrájenou na plátky a opečenou.

Postup: Papriku nakrájejte na proužky a cibuli na tenká kolečka. Papriku, cibuli, rozmražené mořské plody, olivy smíchejte. Zvlášť smíchejte vývar, šťávu z limetek, sůl, pepř a petrželku, podle potřeby dochuťte a přelijte přes salát. Podávejte vychlazené s opečenou ciabattou.

Chobotničky s olivami

Budete potřebovat: 500 g chobotnic, 1 cibuli, 200 g nakládaných rajčat, 20 vypeckovaných zelených oliv, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, citrón, sůl, pepř, petrželku.

Postup: Nadrobno nasekanou cibuli, česnek a petrželku zpěňte na oleji, přidejte nakrájená rajčata a asi deset minut poduste. Přidejte na menší kousky nakrájené chobotnice, sůl, pepř, přikryjte a za občasného míchání a podlévání vodou duste asi 45 minut. Deset minut před koncem přidejte nakrájené zelené olivy. Podávejte s čerstvým pečivem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7752 (dobra-kucharka.cz#10015)


Přidat komentář