Losos v jogurtovo-koprové omáčce

Losos patří mezi velmi žádané ryby a to i přesto, že patří mezi ty tučnější. Jeho tuk však lidskému tělu a zejména srdci velmi prospívá, a proto by se měl losos vyskytovat v jídelníčku co nejčastěji.

Losos a naše zdraví

Růžovo-oranžové maso z lososa patří mezi zdraví prospěšné a také velice chutné potraviny. Je tomu tak zásluhou obsahu** nenasycených mastných kyselin omega 3.** Při nedostatku těchto pro život důležitých látek může mít člověk problémy se suchou pokožkou, s únavou, s lámavostí vlasů a nehtů, se zácpou, s poruchami soustředění, s depresemi i bolestmi kloubů, se srdeční činností, cévami i nervovou soustavou. Všechny tyto takzvané civilizační problémy vznikají zásluhou špatného stravování. A právě losos, jehož maso obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny** pomáhá bojovat** a dokonce i léčit civilizační neduhy.

Využití lososa v kuchyni

Losos patří mezi** pochoutky.Jeho **cena je sice vyšší, ale ne příliš. Koupit ho je možné buď ve zmrazeném stavu nebo v syrovém. Někdy je nabízen i jako uzený. U čerstvého masa je nutné hlídat jeho kvalitu. Pokud je losos opravdu čerstvý, je velmi** chutný** i v syrové úpravě. Častěji se však losos upravuje vařením, dušením nebo zapékáním. Oblíbený je také doma uzený losos.

Pro koho je losos vhodný?

Maso lososa je jemné, ale pevné a neobsahuje** žádné malé kosti**, dokonce ani v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa je od růžové po tmavě červenou. Maso je lehce stravitelné a to ho určuje také pro různé diety, včetně redukčních. Kvalitně upravený losos je vhodný i pro menší děti, kterým také chutná. Nezpůsobuje problémy ani starším lidem.

Losos v jogurtovo - koprové omáčce

Na dvě porce budete potřebovat: 2 filety z lososa po 200 g, 1 svazek kopru, bylinková sůl, citrónový pepř, čerstvé umletý barevný pepř a 400 g bílého hustého jogurtu.

 Postup: Filety z lososa dobře umyjte, osušte, posypte solí a citrónovým pepřem a zabalte do silnějšího alobalu. Na vrchní straně alobal na několika místech opatrně propíchněte vidličkou. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Kopr nasekejte nadrobno, důkladně promíchejte s jogurtem, solí a barevným pepřem a podávejte v omáčníku. Pečenou rybu vyjměte z alobalu, podávejte s trochou bylinkového másla, čerstvou bagetou a koprovou omáčkou. Místo jogurtu je možné použít i zakysanou smetanu.

Losos v kopru

Budete potřebovat: 1 menšího lososa, sůl, pepř, kopr, máslo. Na omáčku jogurt, případně zakysanou smetanu.

Postup: Na pekáč dejte očištěného, vykuchaného, omytého a vysušeného lososa, osolte ho ze všech stran, opepřete a pokryjte opravdu silnou vrstvou kopru. Nechte do druhého dne v chladnu odležet. Pak přidejte kousky másla, podlijte ho vodou nebo vývarem a pečte pod poklicí do změknutí. Menšího lososa je možné péci v mikrovlnce nebo v zakryté nádobě.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7750 (dobra-kucharka.cz#9992)


Přidat komentář