Kaviárové tousty

Kaviár je vynikající pochoutka. Nejčastěji se používá ve studené kuchyni na přípravu předkrmů. Najdete ho však i jako hlavní jídlo. Sice ne samotný, ale jako doplněk či ozdobu, která je opravdu výtečná.

Co je kaviár?

Jde vlastně o rybí** jikry** či rybí vajíčka, která jsou konzervována pomocí soli. Té však smí být použito pouze** 7 procent.** Jikry se získávají z vaječníků rybích samic. Někde se získávají tak, že se rybě rozřízne břicho, jinde využívají nových metod, kdy jikry pouze vytlačí z břicha ryby a opět rybu pustí.

Pravý kaviár

Jde o produkt získaný z** jeseterových ryb**. Naprosto nejlepší kaviár pochází z největší sladkovodní ryby,** vyzy velké**. Deset gramů nejkvalitnějšího šedočerného kaviáru přijde i na více než dva tisíce korun. Vzhledem k velkému úbytku jeseterových ryb, je získávání jiker pro kaviár velmi omezeno. Pravý kaviár se nejčastěji dováží z jeseteřích farem v Rusku, Kazachstánu a Íránu.

Nepravý nebo také falešný kaviár

Nepravý kaviár se získává například z lososa, tuňáka, ale i kapra. Měl by tak nahradit omezené jeseteří zdroje. I zde se však najdou kvalitní druhy. Růžový kaviár z lososa je velmi oblíben v Rusku. I z dalších mořských ryb se získávají** jikry,** které mají na etiketě označení kaviár, jejichž kvalita je však velmi nízká. Tyto velmi drobné jikry, jsou uměle dobarvovány na červenou nebo černou barvu. Zásluhou konzervačních produktů mívají velmi dlouhou dobu trvanlivosti.

Jak kaviár podávat?

Kaviár se konzumuje pouze při slavnostních situacích. Nepatří mezi běžná jídla. Balení, které načnete, je nutné zkonzumovat ještě týž den. Podává se na malých talířcích, listech salátu nebo na pečivu s máslem či pěnou.

Kaviárová pasta

Používá se na pomazánky, na tousty či jednohubky. Jde vlastně o nekvalitní popraskané jikry, které se rozdrtí.

Kaviárové tousty I

Budete potřebovat: 200 g bílé veky může být i grahamová, 150 g kaviáru (může být jakýkoli), 100 g másla, 80 g citrónu, 50 g okapané sterilované papriky, 50 g oleje a 12 g petrželové natě.

Postup: Bílou veku nakrájejte šikmým řezem na stejně silné krajíčky, které pak osmažte v horkém oleji dozlatova a nechte vychladnout. Vychladlé toasty potřete změklým máslem a pokryjte vrstvou kaviáru. Ozdobte paprikou, půlkolečkem citrónu a petrželkou.

Kaviárové tousty II

Budete potřebovat: bílou nebo grahamovou veku, máslo nebo kvalitní margarín, vajíčko, citron, kaviár, podle nabídky trhu.

Postup: Veku nakrájejte na plátky a potřete máslem, položte kolečko vajíčka uvařeného natvrdo, kopeček kaviáru, ozdobte plátkem citronu a petrželkou. Podávejte vychlazené.

Kaviárové tousty III

Budete potřebovat: toastový bílý chléb, listy salátu, kaviár podle chuti, kolečka citrónu, pepř, sůl.

Postup: Toastový chléb opečte dozlatova v troubě 5 až 8 minut. Po vytažení z trouby na něj položte list salátu. Na salát dejte kopeček červeného či černého kaviáru a ozdobte plátkem citronu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7749 (dobra-kucharka.cz#9991)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 30.11.2014 20:46
Re: Kaviárové tousty Kaviárový tousty, to je vůl

dzafi | 14.03.2015 01:15
Re: Kaviárové tousty neměly by v těch kaviárových toustech být tousty? co tam dělá veka? exotické recepty od exotů?

dusky | 10.08.2016 22:19
Ty blbecku a jaky je rozdiel medzi vekou a toustem,temer zadnej


Přidat komentář