Francouzští šneci

Nemáte chuť na šneka? Ne, to není vtip. Prozradíme vám, jak si doma můžete připravit tradiční francouzskou delikatesu. Šneky dovezené z Francie rozhodně nepotřebujete – Francouzi si totiž nejraději pochutnávají na baculatých šnecích z Česka!

Než začneme šneky připravovat, musíme je nějak získat. Šneky si můžeme klidně nasbírat někde venku, ale měli bychom dbát na to, aby pocházeli z ekologicky čistého území. Určitě je tedy nebudeme sbírat někde hned vedle silnice nebo průmyslové zóny. Ani intenzivně zemědělsky obhospodařované území však není vhodné kvůli hnojivům a různým postřikům. Nejlepší je sbírat šneky někde na louce nebo taky na vlastní zahradě, pokud nepoužíváme chemii (ale pozor na to, zda chemii nepoužívá soused – šneci se sice pohybují pomalu, ale přeci jen se pohybují). Nejlepší čas na sběr šneků je ve vlhkém počasí nebo rovnou po dešti. Šneků si nasbíráme podle toho, kolik strávníků je bude konzumovat. Na jednoho strávníka budeme potřebovat 6 nebo 12 šneků, alespoň tak velí francouzská tradice – zda ji budete dodržovat, necháme na vás. Ze šneka je masa velice maličko. Nejde o to se jimi zasytit, ale pochutnat si. Když už máme šneky nasbírané, nemůžeme je ihned začít vařit. Nejdříve je musíme na vaření připravit.

Jak šneky připravit na vaření?

Tato otázka zní možná trochu podivně. Ne, nejde o to, že bychom šneky nějak psychicky připravovali na to, že je uvaříme a sníme.** Šneky na uvaření** připravujeme jinak. Potřebujeme nějakou** dřevěnou bednu**. Dřevěnou proto, že dřevo do sebe lépe absorbuje šnečí sliz, díky čemuž se ho šneci rychleji zbaví. Šneky uložíme do dřevěné bedny a to tak, aby dno se dno bedny nedotýkalo země, takže na nějakou konstrukci.** Šneky omyjeme proudem vody**. Voda aktivuje trávicí systém šneků a díky tomu se šneci vyprázdní. Následující 3 dny to uděláme znovu každý den jednou. Poté necháme šneky ještě 3 dny postít. Šneci se díky tomu vyčistí a také se kvůli nedostatku potravy a odvodnění uvedou do stavu jakési hibernace. V podstatě usnou hlubokým spánkem, kdy se jejich tělesné funkce zpomalí. Protože se šneci vaří za živa, může to pro nás být docela útěcha – díky tvrdému spánku neucítí šneci vhození do vroucí vody (tedy alespoň údajně – zatím si nikdo úlohu šneka nevyzkoušel).

Jak šneky uvařit?

Pro 4 osoby nám postačí 24 nebo 48 šneků. Šneky vhodíme do vroucí vody a vaříme je 4 minuty. Po vychladnutí vyjmeme šneky z ulit párátkem, odřízneme jim zadečky a vyndáme střeva. Ulity nevyhazujeme. Pak maso vložíme na 15 minut do silně osolené studené vody, poté je omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme si nový hrnec, do kterého dáme litr vody a půl litru bílého vína, trochu pepře, soli, bobkového listu, tymiánu, česneku, pažitky a cibule šalotky. Uvedeme do varu a vhodíme šnečí maso – nyní šneky vaříme 90 minut. Poté můžeme šneky vrátit do ulit a podávat. Popřípadě si ještě připravíme trochu másla smíchaného z nakrájenou pažitkou a rozetřeným česnekem. Bylinkovým máslem pak zacpeme ulity a šneky takto pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Podáváme s** křupavou bagetou a vínem**. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7747 (dobra-kucharka.cz#9979)


Diskuze a zkušenosti

Filip | 17.07.2013 22:45
Re: Francouzští šneci prodám prodám francouzké šneky ( helix aspersa maxima) k jídlu. kovanedoplnky@seznam.cz

Anonym | 06.12.2013 19:06
Re: Francouzští šneci nechutne

Anonym | 13.06.2014 14:24
Re: Francouzští šneci děkuji vám

pepíno | 24.07.2014 15:29
Re: Francouzští šneci prodávám šneky z domácího chovu, krmené salátem, okurkou a ostropestřcem mariánským velice vhodné do kuchyně pro gurmány...pepakonar@seznam.cz

Andy | 24.09.2014 11:04
Re: Francouzští šneci fůůůůůůůůůůj to je nechutný

snek | 07.11.2014 09:00
Re: Francouzští šneci ste prasata, co rict


Přidat komentář