Fondue - recept

Historie pokrmu zvaného fondue. Fondue dnes. Druhy fondue. Tradiční švýcarské fondue. Sýrové fondue. Masové fondue. Sladké fondue. Dnes existuje fondue v různých podobách. Kromě sýrové omáčky se používá také omáčka sladká.

Historie pokrmu zvaného fondue

Fondue pochází ze Švýcarska, kde vzniklo už v 18. století. Jednalo se o ohřívanou mísu se směsí sýra, vína a trochou mouky. V tomto rozpuštěném sýru se namáčel chléb nebo pečivo.

Fondue dnes

Dnes existuje fondue v různých podobách. Kromě sýrové omáčky se používá také omáčka sladká, kyselá či z masového vývaru a nenamáčí se do ní jen chleb nebo pečivo, ale také maso, ovoce či zelenina. Přílohy se vždy podávají v malých miskách. Pečivo si můžete upéct i doma, fondue tím dostane ještě lepší šmak.

Druhy fondue

Tradiční švýcarské fondue

Švýcarské fondue sestává z kombinací různých druhů sýrů rozpuštěných v bílém víně. Je možno přidat i griotku, zvláště není-li ještě sýr úplně zralý. Nejčastěji se používají sýry gruyere a ementál.

Sýrové fondue

Rozehřejte v nádobě na fondue víno a přidejte sýr. U nás se k fondue používá především ementál, čedar, gouda a parmazán. Bude-li sýrová omáčka řídká, přidejte ještě trochu nastrouhaného sýra nebo škrobové moučky. Můžete přidat také trochu másla, tvarohu, jemného koření nebo česneku (ne všechno najednou!). Na vidličku pak napíchněte kousek chleba nebo bagety a máčejte jej v omáčce.

Masové fondue

Do misky na fondue vlijte olej a zahřejte na bod varu. Pak do misky ponořte kostičku masa napíchnutou na vidličce, dokud se neopeče. K masovému fondue podávejte více druhů omáček a příloh. Maso můžete uvařit také v zeleninovém nebo masovém vývaru.

Sladké fondue

V čokoládovém fondue můžete namáčet ovoce, piškoty, kousky sušenek či ořechů. Vždy nejdříve rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, pak přidejte cukr, skořici a mléko. Do směsi lze přidat i trochu instantní kávy, šlehačky nebo pudinku. Výborné je např. banánové fondue.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7734 (dobra-kucharka.cz#5952)


Diskuze a zkušenosti

Helena | 11.01.2010 19:51
Víno k fondue Nevíte, které víno je nejlepší k fondue? Děkuji.

Karel Sovjak | 08.06.2010 14:58
Restauarce kde dělají fondue Neznáte nějakou dobrou restauraci kde dělají dobré fondy?


Přidat komentář