Exotické přísady do jídel on-line

Máte rádi chuť exotiky a exotických kuchyní z různých koutů planety? Vzpomínáte při prohlížení fotografií z letní dovolené na tu opojnou, příjemnou a exotickou chuť, dosud nepoznaných plodů?

Máte rádi** chuť exotiky a exotických kuchyní** z různých koutů planety? Vzpomínáte při prohlížení fotografií z letní dovolené, na tu opojnou, příjemnou a exotickou chuť, dosud nepoznaných plodů a různých druhů koření, které se po úpravě vyhlášených kuchařských mistrů rozplývají na jazyku a dodávají vám ten pravý pocit svobody, uvolnění a nekonečné pohody? Chcete potěšit své chuťové buňky těmito, u nás stále ještě neobvyklými plody, a udělat si příjemnou večeři s nádechem exotiky, i doma v České republice? Nebo byste chtěli překvapit svou drahou polovičku či rodinu, něčím neobvyklým, a uvařit jim skvělé jídlo okořeněné tím nejlepším, čerstvým kořením, o kterém dost možná nemají ani tušení? Pokud máte pocit, že některá z těchto otázek se týká právě vás, pokračujte ve čtení tohoto článku o objevování nových druhů exotických plodin, koření a jejich širokého využití.

Česká nebo světová kuchyně?

Exotické přísady do jídel a plody, o kterých se zde dočtete, už jsou v dnešní moderní době k dostání téměř všude, a to samozřejmě díky globálnímu fenoménu jménem internet. Na internetu jistě najdete cokoliv, takže ať už hledáte asijskou, balkánskou či jakoukoliv jinou kuchyni, už nemusíte pracně listovat a hledat v kuchařkách nebo cestovat do zahraničí abyste našli recept na nějaký, u nás neobvyklý pokrm, z vámi vybrané a oblíbené kuchyně. Stačí jen pár šikovných kliknutí na internetovém vyhledávači, ten vám najde přesně to, co hledáte, a pak už stačí jen vložit do virtuálního košíku, objednat a čekat až vaše vzácná zásilka dorazí a vy si budete moci konečně vychutnat tu pravou chuť dálek.

Pro velkou část lidí v naší malé zemi je stále tou jedinou a nejlepší, naše česká kuchyně, která je ovšem, na rozdíl od jiných, vzdálenějších kuchyní, stále stejně těžká a většinou i nezdravá. Není u nás také zvykem, užívat si své jídlo a vychutnávat si jej, tak jako je to zcela běžné v zahraničí. V některých zemích jsou dokonce pořádány i takzvané jídelní obřady, na kterých se sejde větší množství lidí, kteří se ani nemusejí znát, usednou spolu k jednomu velkému stolu, který je plný** kvalitního jídla** od předkrmu až po dezert, a společně si vychutnávají své jídlo. Ovšem toto se děje ve větší míře v Asii, méně už v Evropě.

Jaké druhy exotického koření či přísad do pokrmů se budou hodit právě vám, a které z nich jsou ideální zrovna do jídla, které chcete připravovat, se dozvíte právě zde. Většina z nás, zná koření a bylinky v sušeném stavu. Ale je jisté, že jakékoliv koření je mnohem lepší čerstvé, jelikož dodává jídlu výraznější chuť.

Různé internetové obchody s tímto zbožím tedy nabízejí ty nejzajímavější druhy čerstvého koření, které dovážejí většinou z Jihoamerických zemí nebo Asie. Tady jsou tedy tipy jak a nač tyto přísady používat.

Jak využít světové koření

Galgán - svou chutí může připomínat, vám určitě dobře známý, zázvor. Jeho chuť je však více aromatičtější a o něco méně peprná než je tomu u zázvoru. Galgán je také oproti zázvoru subtilnější a jeho povrch je členitější. Můžete jej také znát pod názvem kalkán nebo siamský zázvor. Galgán v čerstvém stavu má velmi výraznou chuť i vůni, která se ale po delším skladování mění a připomíná svou jemně nasládlou chutí, skořici. A kde galgán skladovat? Nejlepší řešení je, vložit galgán do mikrotenového sáčku a poté do chladničky, kde by měl vydržet 2-3 týdny.** Galgán** se využívá především na Dálném Východě, a milují ho hlavně obyvatelé Indonésie a Thajska, kde je toto koření tím nejoblíbenějším. Místní používají galgán při přípravě zeleninových pokrmů a polévek, ale také k různým úpravám jehněčího masa a drůbeže, do omáček nebo i k oblíbeným plodům moře. Čerstvý galgán by se měl, stejně jako zázvor, loupat a posléze strouhat na jemné plátky, popřípadě krájet na menší hranolky.

Zajímavostí galgánu je také to, že v dávných dobách středověku, se používal nejen jako koření ale také jako lék, který měl velmi příznivé účinky například na nadýmání či průjem. Také se toto zajímavé koření doporučuje na bolest zubů a při horečkách. Galgán má také velmi výrazné účinky v oblasti erotiky, kde je používán jako skvělé přírodní afrodiziakum. S využitím galgánu si můžete připravit třeba** Kuře s krémovou omáčkou ze smetany a galgánu** nebo také Kuřecí polévku s galgánem a kokosovým mlékem a další vynikající pokrmy.

Dalším, pro někoho neznámým kořením je černucha, jejíž domácí půdou byl do 17. století jih Evropy a také Střední východ. V dnešní době se však toto koření pěstuje hlavně v Turecku, Egyptě a Indii. Z tohoto koření se využívají semena, která jsou černé barvy, mají kapkovitý tvar a je v nich obsažen vysoký podíl olejové a linolové kyseliny. Svou vůní připomíná černucha muškátový oříšek a jeden z druhů černuchy, černucha damašská, má podobnou vůni jako jahody.

Široké využití, to je přednost, kterou měla černucha už v dobách dávno minulých, kdy si ji slavná Kleopatra v podobě oleje přidávala do koupele a neméně slavná Nefertiti ji využívala jako olej na pleť.

Dnes je černucha prospěšná v běžných dávkách. Mastné kyseliny z ní mohou být účinné při alergiích a její olej pomáhá při trávení tučných jídel. Toto koření slouží také překvapivě k podpoře menstruace.

Černucha je kořením, které téměř nezanechává aroma, vynahrazuje to ovšem svou velmi aromatickou a trochu hořkou chutí. Tato přísada je velmi využívaná především v Turecku, Indii a různých zemích Orientu. V těchto zemích se černucha používá jako koření například k úpravě různých zeleninových pokrmů, na jehněčí nebo drůbeží maso ale také ji místní, velmi rádi přidávají do všemožných směsí spolu s chilli, česnekem, mátou, kurkumou a dalším kořením. Semena černuchy jsou typická pro tamní chléb. Pokud vás černucha zaujala, můžete vyzkoušet její chuť třeba u pokrmů jako je Květákové curry posypané čerstvými semeny černuchy nebo Pečená zelenina s černuchou. Na internetu najdete také recept na pravý arabský či turecký chléb, který si můžete sami upéct, nebo také vynikající Pletené houstičky posypané černuchou.

Výběr je jen na vás

Exotických přísad do vašich pokrmů, ať už podobných galgánu nebo černuše, či úplně odlišných, jako je třeba badyán, estragon, kurkuma nebo ženšen je opravdu velmi mnoho a jejich nákup je díky internetu velmi jednoduchý a ve velkém množství případů také levný. Už víte který druh koření je pro vás ten pravý, se kterým připravíte pro svou rodinu či přátele skvělou** exotickou pochoutku**?

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7742 (dobra-kucharka.cz#9819)


Přidat komentář