Amasaké

Asijská kuchyně je zdravá, chutná i dietní. V Čechách známe zejména tu čínskou variaci, ovšem zkusili jste japonské pokrmy? Jejich estetická kultivovanost a pestrost mají něco do sebe.

Japonská kuchyně je jiná než čínská, thajská nebo vietnamská. Ostatně každá z těchto lokalit má svá specifika. Thajské jídlo je třeba více ostré, čínské jsou různé kombinace v k sobě hodně příhodném provedení a ve Vietnamu se často využívají nudle. Je to samozřejmě zevšeobecnění, jinak má každá kuchyně svoji pestrost. Co ale ta japonská? Vybaví se vám sushi. Japonci ale stejně tak mají klasické pokrmy s rýží jako přílohou. Najdete tu i nudle, plněné taštičky nebo i zajímavé variace. Tím může být třeba zmrzlina ze zeleného čaje. My si dnes představíme** amasaké**. Možná se vám vybaví ještě pojem saké, který je příhodný pro tento typ kuchyně.

Co je amasaké?

Toto jídlo je v Japonsku velice oblíbené, protože v sobě snoubí delikátní chutě a není nijak prostorově náročné. Je to sladké jídlo, jehož podobu bychom mohli charakterizovat jako kaši z obilovin. Díky speciálnímu postupu přípravy se ale nevyužívá konzervantů ani jiného typu klasického cukru. Zdravé jídlo, které je pro japonskou kuchyni typické.

Kdy se hodí amasaké?

Protože jde o sladkost a navíc v decentní formě, tak my jej využijeme nejčastěji jako dezert. V Japonsku se jím ale třeba sladí další pokrmy jako koktejly nebo pudinky. Amasaké má tu flexibilitu, že jej můžete ochutit dalšími ingrediencemi, čímž si získáte další neotřelé jídlo. Už chcete vědět, jak na to?

Jak připravit amasaké?

Základem je pšenice ozima, kterou necháte jeden den namočenou ve vodě. Poté ji ráno slijete a necháte ji na mělkém talíři na utěrce, kterou poté pšenici zabalíte. To proto, aby byla ve tmě. Třikrát denně ji jemně kropíte, aby vám za tři dny naklíčila. Až bude mít kořínky a klíček (1-3 mm), tak ji zvolna usušte (ne v mechanické sušičce) a skladujte v lednici. Až budete připravovat amasaké, tak pšenici namelte.

Recepty se poté dělí dle využití. Základem je kaše, kdy si připravíte uvařenou rýži. Pšenici rozmixujete s trochou vody a dáte do rýže. Tento pokrm dáte pod peřinu na 2 až 6 hodin. Probíhá fermetrace, což je sládnutí a řídnutí kaše. Vše se děje přirozenou cestou, což je deviza amasaké. Poté můžete pokrm normálně jíst, dbejte ale na to, aby vám nezkyslo. Ostatní obměny pak připravíte stejně, jen do pokrmu dáte požadované ingredience jako je ovoce, sladké koření a podobně.

Japonská kuchyně je zdravá, chutná a variabilní. Jedinečnou chuť si můžete dopřát i doma, jak vidíte, není to nic těžkého ani nemusíte do specializovaných potravin nebo se spoléhat na dovoz, který je ze zahraničí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7744 (dobra-kucharka.cz#9891)


Přidat komentář