Vepřový guláš

Milovníci masa si pochutnají nejen na kusu pořádného steaku. Neméně oblíbeným pokrmem je guláš, silně okořeněný a pálivý. Takový guláš dokáže bezpochyby zahřát i v třeskuté zimě. Guláš je také častou volbou při rautech, svatbách, přátelských setkáních.

Připravit správně dochucený guláš, ve kterém by plavaly měkké kousky masa, může být nejen pro začínající kuchařku či kuchaře poněkud tvrdým oříškem. Skloubit totiž tu správnou chuť a zároveň docílit měkkosti masa je kolikrát nadlidským úkolem, pokud nemáte ty správné ingredience a recept.

Vepřový a hovězí guláš

U vepřového guláše máte přeci jen ulehčenou situaci, a to konkrétně, co se týká masa. U vepřového masa máte tu jistotu, že se Vám podaří ho připravit do měkka. U hovězího je to již poněkud složitější. Můžete vařit hodinu, dvě a k docílení potřebné měkkosti masa dojít nemusí.

Vepřový guláš stokrát jinak

Co se týká receptu na vepřový guláš, tak nemusíte vybírat jen z jednoho. Rozhodnout se můžete například pro guláš na víně – cikánský guláš s bramborem – pečený guláš – fazolový guláš s kysaným zelím – ďábelsky ostrý guláš – guláš s houbami a sladkou smetanou – maďarský guláš – řeznický guláš – segedínský guláš aj.

Jednotlivé recepty se liší jednak svojí náročností na přípravu, ale také ingrediencemi a samozřejmě výslednou chutí. Pojďme se podívat na některý z výše uvedených receptů.

Pečený guláš

Pro nezvyklý, zato chuťově výjimečný pečený guláš budete potřebovat 1kg vepřové kýty, 4 velké cibule, 1 sklenici kečupu (podle chuti pálivý, extra pálivý, či jemný sladký), 3 párky (podle chuti), 6 stroužků česneku, 150g žampiónů (nebo hlívy ústřičné), 1 zelenou papriku, kmín celý, sůl, pepř, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci worcesteru, 400ml vody.

Maso, párky a papriku si nakrájejte na kostičky. Cibuli si nakrájejte na tenká kolečka. Česnek nakrájejte na jemné plátky. Houby nakrájejte na plátky.

Veškeré ingredience pak smíchejte a vložte do dostatečně velkého pekáčku. Dejte do předem vyhřáté troubě a pečte po dobu cca hodiny a půl, dokud maso nezměkne a nedojde ke spojení jednotlivých chutí. Během pečení maso podlévejte.

Guláš na víně

Pro delikatesní guláš na víně, budete potřebovat 500g vykostěného vepřového plecka, 2 velké cibule, 200g leča (domácího, koupeného), červené víno na dochucení, hladkou mouku na jíšku, sůl, pepř, papriku, sádlo.

V jednom hrnci osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na kolečka. Jakmile zazlátne, zaprašte cibuli mletou paprikou. Pak přidejte kostky vepřového masa a duste ve vlastní šťávě. V případě potřeby přidejte během dušení vodu a duste tak dlouho, dokud maso nezměkne.

Mezitímco se bude maso dusit, připravte si světlou jíšku ze sádla (případně másla) a hladké mouky. Jakmile je maso měkké, přidejte jíšku do hrnce s gulášem. Guláš ještě vařte po dobu patnácti minut a na závěr přidejte lečo. A jako poslední krok nastává dochucení.** Guláš** ochuťte červeným vínem, solí a pepřem.

Vhodné přílohy k vepřovému guláši

Ke guláši se hodí jednak vařené brambory, knedlík (houskový, bramborový), ale také voňavý chléb.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7712 (dobra-kucharka.cz#9935)


Přidat komentář