Valašská kyselice

Pravé české recepty nabízejí prožitek, který je krajanům nejbližší. Klasické vepřo knedlo zelo zná každý, ovšem co se vydat i do různých krajů naší vlasti? Už jste ochutnali valašskou kyselici?

Spousta lidí má pocit, že jídla, která jsou typická pro danou zemi (Itálie – špagety, Maďarsko – guláš, Čína – Kung Pao apod.) jsou jediná, která se v této obměně nabízí. U nás tento zvyk přetrvá třeba právě u toho vepřa knedla zela nebo různých omáčkách. Ovšem v různých končinách existují obměny jídel, které mohou evokovat klasická jídla, leč přeci jen přinesou něco nového. Známé je krkonošské kyselo, tzv. sejkory z východních Čech anebo třeba valašská kyselice.

Příprava valašské kyselice

Valašská kyselice je jedním z pokrmů, který evokuje typicky slovanské prostředí. Hutná konzistence, přídavek zelí a bohatý výběr ingrediencí. Ač je to polévka, tak vás zasytí stejně jako třeba kulajda. Jak ji připravit?

Vezměte si půl kilogramu zelí, 300 gramů brambor, 100 gramů anglické slaniny, 100 gramů klobásy, 100 gramů cibule, 150 gramů zakysané smetany, 30 gramů másla, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, mléko, sušené houby a koření (bobkový list, nové koření, kmín, sůl, pepř, masox, citron a případně další koření dle vaší chuti).

Postup

Nejprve uvařte zelí s kmínem. Mezitím si připravujte brambory, které nakrájíte a dáte je též vařit spolu se sušenými houbami a kořením (bobkový list, sůl, pepř, nové koření, kmín, masox a případné další byliny). Po uvaření brambor bude nejlepší, když z vody cedníkem vyndáte koření. Samozřejmě houby zde nechte. Vše slijte. Posléze na másle osmažte cibuli, anglickou slaninu, klobásu a vše zahustěte hladkou moukou. Toto rozřeďte mlékem, čímž se vám vytvoří hladší zahušťovací prvek k ostatním surovinám. Všechny připravené části (zelí, brambory a osmažené uzeniny dejte vařit dohromady zhruba na dobu dvaceti minut. Občas promíchejte. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a ochuťte dochutíme citronem, případně dosolte nebo opepřete.

Správná valašská kyselicesladkokyselou chuť, takže pokud je příliš kyselá, můžete ji osladit cukrem. Konzistence této polévky je hustá, proto zvažte, jak ji budete podávat. Je-li to ve větším množství, tak třeba hostům už pak bude stačit a nebudou chtít druhé jídlo.

Jak podávat valašskou kyselici?

Samozřejmě, že klasicky se nabízí talíř a k tomu můžete přidat i pečivo. Jsou ale různé formy stolování. V těchto případech se často využívá různých misek, větších hrnků nebo třeba nádob, které známe na fondue. Je to určitá konvence pokrmu a příslušného nádobí. Například vývar evokuje lehkost, proto mu stačí menší misky nebo klasické talíře. Kyselice nebo gulášová polévka jsou ale sytější, proto se podávají i v mohutnějších nádobách.

Jako jinou obměnu, která je též velmi oblíbená, je pak podávání polévky v chlebu. To se dělá tak, že se nařízne vršek, což pak slouží jako pomyslná poklička. Vnitřek chleba se vydlabe sem se pak nalije polévka. Takto se podává na klasickém talíři.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7709 (dobra-kucharka.cz#9913)


Přidat komentář