Utopenci

Asi každý Čech už o utopencích slyšel, pokud je přímo nejedl. Není divu, vždyť se také jedná o typický český pokrm, jehož autorem je podle legendy také Čech. A kdo že vlastně byl oním „osudovým vynálezcem“?

Legenda o vzniku utopenců

Není jisté, kdo vymyslel** utopence**. Legenda však říká, že to byl hospodský a mlynář pan Šamánek od Berouna. První utopence začal údajně dělat už před sto lety. Tenkrát ještě neexistovaly ledničky, takže hospodský Šamánek zkoušel různé způsoby konzervace potravin. Zpočátku vuřty konzervoval jen v octové vodě, později začal přidávat cibuli, pepř a další ochucovadla. Jeho hospoda se díky tomu stala vyhlášenou široko daleko. Na první pohled to vypadá, že se utopenci jmenují podle vuřtů potopených v nálevu. Legenda o mlynáři a hospodském Šamánkovi však říká, že Šamánek se nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Tak trochu na jeho památku a tak trochu díky smyslu pro (černý) humor jeho pochoutka dostala jméno „utopenec“.

Co budeme potřebovat na přípravu utopenců?

Receptů na utopence existuje celá řada. Asi nejtypičtější jsou utopenci s cibulí. Na tyto klasické utopence budeme potřebovat hodně velkou zavařovací sklenici, do které se vejdou 2 kilogramy špekáčků, 800 gramů cibule, půl litru octa, 2 lžíce cukru, 16 kuliček nového koření, 16 kuliček pepře, 8 feferonek, špetka soli, 750 mililitrů vody.

Jak se dělají utopenci?

Vodu s octem dáme do hrnce, přidáme ještě feferonky, nové koření a pepř a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak vodu samozřejmě necháme vychladnout. Pokud máme hodně velkou zavařovací sklenici, pak do ní klademe** střídavě špekáčky a střídavě cibuli pokrájenou na kolečka**. Pak zalijeme vychladlým nálevem. V případě, že jednu velkou sklenici nemáme, můžeme použít více menších sklenic, nebo si prostě připravit menší množství surovin. Zavařovací sklenici uzavřeme víčkem a takto naložené utopence necháme odležet asi** týden** někde v chladu nebo v lednici. Před podáváním se utopence doporučuje nechat asi hodinu ležet při pokojové teplotě, aby se více rozvinula jejich chuť.

Další varianty utopenců

Základní způsob** přípravy utopenců** je vždy stejný. Obměňovat však můžeme suroviny, kterými ochutíme nálev. Do nálevu můžeme přidat třeba kyselé okurky, papriky, kysané zelí nebo mrkev. Z koření se někdy dává navíc bobkový list, hřebíček či koriandr a jako netradiční ochucovadla bývají při přípravě nálevu používány worcester, hořčice, kečup nebo trochu oleje. Milovníci piva neváhají do nálevu přidat celou půl litrovou láhev piva, ať už světlého nebo černého. Další obměny při přípravě utopenců spočívají v použití jiných uzenin než špekáčků a to například točeného salámu, gothajského salámu, kabanosu a různých jiných. Drobnější obměna utopenců může spočívat také v krájení uzenin. Někdo dává špekáčky celé, jiný je částečně nakrajuje a další je půlí úplně.

Vhodná příloha k utopencům

Jako nejlepší** příloha k utopencům** se doporučuje chléb a pivo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7719 (dobra-kucharka.cz#9972)


Přidat komentář