Tvarůžky - recepty

Snad v každé zemi existují místa či oblasti, které jsou známé a vyhlášené svými specialitami nebo místními recepty. Mezi taková místa se řadí i jedno moravské město – Olomouc a s ním spojené tvarůžky.

Když se řekne Olomouc, mimo jiné se ihned každému vybaví výjimečné a neskutečně intenzivní aroma speciálního sýru, známého jako olomoucké tvarůžky. Přesto že je tento sýr spojován s městem Olomouc, tvarůžky jako takové pocházejí z blízkého okolí. Jejich výroba pochází z městečka Loštice, kde již v roce 1452 jej uvádějí některé dokumenty jako běžné vesnické jídlo a první pojmenování tvarůžky pochází z roku 1583. Od té doby si tvarůžky vydobyly výbornou pověst a světový ohlas.

Nejznámějším charakteristickým znakem tohoto sýru je jeho výrazné aroma, které nemusí být pro mnohé zrovna lákavé. Avšak ti, kteří překonají tuto vůni, nebo ti kterým naopak voní neodolatelně, si mohou vychutnat tuto lahodnou pochutinu v mnoha variantách nejrůznějších jídel a provedeních.Tvarůžky můžete podávat jen tak samotné k pečivu, nebo je můžete smažit, vařit, zapékat, jsou výborné třeba i do** pomazánek**, nebo pro přípravu salátů. Představme si teď několik receptů pro inspiraci, jak tento zvláštní sýr připravit.

Syrníky z tvarůžků

Pro 4 porce je potřeba 100 g tvarůžků, 3 větší vařené brambory, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, 3 lžíce dětské krupičky, olej na smažení, sůl, pepř, kmín.

Jak na přípravu: Na hrubším struhadle nastrouháme tvarůžky, brambory na jemném. Přidáme tvaroh, vejce a koření. Připravenou směs zahustíme krupičkou a moukou, vypracujeme těsto a na pomoučeném vále vyválíme silnější placku. Skleničkou vykrajujeme kolečka, která osmažíme z obou stran dozlatova.

Pikantní tvarůžková pomazánka

Pro 4 porce je potřeba 1 balení tvarůžků, 1 tavený smetanový sýr, jedna menší až střední cibule, půl lžičky mleté sladké papriky, špetka mleté pálivé papriky, špetka drceného kmínu, necelá jedna lžíce plnotučné hořčice, podle chuti dosolíte.

Jak na přípravu: Tvarůžky a tavený sýr nakrájíme na kostky. Do menšího kastrůlku dáme asi 1/2 dl vody, vsypeme nakrájené oba druhy sýrů a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se nám nerozpustí. Pokud by nám výsledná hmota připadala moc hustá, přilijeme trochu vody. Do směsi přidáme sladkou papriku, kmín, hořčici a podle toho, jak chceme mít pomazánku hodně či méně pikantní, přidáme pálivou papriku. Dáme do chladna a necháme vychladnout. Nadrobno nakrájenou cibuli vmícháme až do studené pomazánky. Mažeme na chléb, plátky veky, pečiva, můžeme obkládat kolečky rajčat nebo zelené papriky, zdobit kouskem vlašského ořechu.

Syrečková omeleta

Pro jednu porci budete potřebovat 2 vajíčka, 50g syrečků, olej.

Příprava: Rozmícháme vajíčka (nesolíme!), nalejeme na pánev s kapkou oleje a pokládáme nakrájené syrečky. Neobracíme, jen to necháme takhle prohřát a rozehřát. Dle chuti můžeme přidat zelí, rajčata, cibuli atd. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Olomoucká tvarůžková pochoutka

Potřebujeme olej nebo sádlo, cibule, tvarůžky, sladká paprika. Příprava: Na pánev nalijeme trochu oleje, silnější kolečka cibule, osmažíme je po obou stranách, na každé kolečko cibule klademe plátek tvarůžku, rozkrojeného na polovinu, posypeme sladkou paprikou a pod pokličkou necháme rozehřát. Stačí pár minut a tvarůžek se doslova rozteče.

Možností jak připravit tvarůžky je nekonečně mnoho a záleží pouze na vaši fantazii a chuti. Věříme, že vás tyto recepty inspirovaly alespoň k tomu, silně aromatický sýr ochutnat. Je možné, že jeho chuti propadnete jako spousty labužníků. A pokud hledáte opravdu nějaký speciální recept, zkuste se zeptat třeba svých olomouckých přátel.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7714 (dobra-kucharka.cz#9940)


Přidat komentář