Svíčková na smetaně

Máte chuť na něco typicky českého? Ale nechcete knedlo, zelo, vepřo, protože je toto jídlo moc těžké? Hledáte něco, co je vhodné i pro slavnostní příležitost? Pak zkuste tradiční hovězí svíčkovou na smetaně.

Na svíčkovou na smetaně budeme potřebovat:

Pro čtyři osoby nám postačí jeden kilogram hovězí svíčkové. Pravá svíčková na smetaně by měla být vždy z masa, které se jmenuje právě** svíčková**. Svíčková se ovšem často nahrazuje pro nižší cenu** hovězím zadním**. Pro obměnu je také možné použít** králičí nebo kuřecí maso**. Vepřové maso se pro svou výrazně odlišnou chuť pro přípravu svíčkové na smetaně nedoporučuje. Další ingredience jsou: 4 větší mrkve, 2 bulvy celeru, 2 kořenové petržele, 1 cibule, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, tymián, ocet, 200 ml sladké smetany ke šlehání, 100 g másla, sůl. Jako příloha ke svíčkové na smetaně se nejlépe hodí houskové knedlíky.

Postup přípravy svíčkové na smetaně

Ještě před vařením je dobré maso naložit. Není to sice nutné, ale naložené maso získá výraznější chuť, změkne a bude šťavnatější. Maso naložíme do směsi, kterou si připravíme z následujících surovin: 4 větší mrkve, 2 bulvy celeru, 2 kořenové petržele, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy,tymián, 2 lžíce octa, sůl, voda. Zeleninu nakrájíme na kostičky a povaříme ve vodě ve velkém hrnci. Zeleninu nevaříme příliš dlouho, stačí asi 5 minut, poté necháme vychladnout. Hrnec musí být tak velký, aby se do něj vešlo kilo masa. Proto nedávejte hrnec plný vody, protože by se pak voda po vložení masa přelila. Maso můžeme podle libosti prošpikovat slaninou. Záleží na vás, zda máte raději tučnější maso, nebo dáte přednost zdravější ale trošku sušší verzi. Když voda vychladla, vložíme do ní maso a takto necháme syrové maso i s krátce povařenou zeleninou ve vodě v lednici naložené dva dny.

Po dvou dnech maso vyjmeme z vody a necháme na sítku okapat. Do čistého hrnce dáme rozehřát máslo a na něm osmažíme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli. Poté vložíme okapané maso a necháme zatáhnout. Po chvíli dáme do hrnce i všechnu zeleninu vyjmutou z láku, kterou není potřeba nechat okapat. Před vložením zeleniny do hrnce s masem bychom se měli pokusit ze zeleniny vyjmout bobkový list a nové koření. Pozor! Vodu, ve které bylo naložené maso a zelenina, čili lák, nevyléváme. Budeme ji potřebovat na podlévání dusícího se masa a zeleniny. Nyní budeme maso a zeleninu dusit na mírném plameni, což potrvá asi 2 hodiny. Je potřeba dusit maso do měkka a občas podlévat lákem. Když je maso měkké, vyndáme ho. Zeleninu rozmixujeme tak, aby vznikla jemná omáčka. Do omáčky přilijeme sladkou smetanu a krátce provaříme. Maso již do omáčky nevracíme. Nakrájíme ho na plátky a podáváme s** houskovým knedlíkem**. Maso přelijeme omáčkou. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7706 (dobra-kucharka.cz#9905)


Přidat komentář