Srnčí guláš

Guláše patří mezi nejoblíbenější jídla v naší oblasti, tedy střední Evropě. Nabízí se spousta variant. Už jste ale zkusili guláš „po myslivecku“, tedy ze srnčího masa? Dáme vám recept.

Existuje spousta variant gulášů. Nám nejznámější je vepřový nebo z hovězího masa, pak obměna se zelím, což je segedínský anebo existují i varianty, které už sahají dále za hranice střední Evropy. To může být třeba mexický guláš. Tím se pak dostáváme i k různým přílohám. Mohou to být halvně knedlíky, ale také rýže či těstoviny. Guláš sám o sobě je směsicí různých ingrediencí, proto se s ním dá bohatě pracovat. My vám dnes ukážeme tu formu, kterou najdete na menu v hájovnách nebo restauracích, kde se specializují na pokrmy z lesní zvěře. Srnčí guláš.

Srnčí guláš – ingredience

Srnčí guláš může mít různé obměny. Základem je samozřejmě srnčí maso, ovšem omáčky mohou být různé. V podstatě záleží na tom, jak chcete omáčku ochutit. Někdo dává přednost jemnějším variantám, někdo ostřejším. My vám přineseme recept, který je něco mezi.

Na tento pokrm budete tedy potřebovat 1 kilogram srnčího předního masa, pak 3 kusy cibule, hladká mouka na zahuštění, 115 gramů rajského protlaku, sůl, černý pepř, 2 lžíce sladké papriky (mleté), olej a česnek.

Srnčí guláš – postup

Nejprve nakrájejte maso na kostky a opláchněte je. Dále si nadrobno nakrájejte cibuli. Jako první si osmahněte na tuku cibuli až bude zesklovatělá. Pak vypněte oheň a ještě takto teplou cibuli smíchejte s mletou paprikou. Nikdy nepřipravujte tuto fázi na rozpálené plotně, protože by vám jídlo mohlo zhořknout. Až budete mít ochucenou cibuli, tak přilijte vodu, osolte, přidejte rajčatový protlak a maso a duste jej. Občas směs promíchejte. Až bude maso více měkké, tak přidejte majoránku, pepř a lisovaný česnek: Pak už jen duste opravdu doměkka. Když už je maso v tomto stavu, tak jej vyjměte a dodělejte omáčku. Tu zahustíte moukou nebo světlou jíškou a ještě případně dochuťte. Vařte asi 15 minut, aby se všechny chutě promíchaly. Přidejte maso a chvíli povařte, aby i maso bylo prohřáté. Jako příloha se pak nejčastěji podává houskový nebo kynutý knedlík.

Srnčí guláš je delikatesa, kterou si můžete dopřát i doma. Uvařte si něco speciálního, překvapte rodinu či přátele. Uvidíte, že budete sklízet úspěchy a že získáte ocenění za svůj kuchařský um. Guláš pak můžete i různě obměňovat. Někteří třeba vynechávají protlak a přidají spíše smetanu na zjemnění. Jiní zase experimentují s kořením. Protože se jedná o zvěřinu, tak by to mělo být výrazné jídlo, které evokuje divokost lesa. Vy si přeneste tento gastronomický zážitek domů. Jde to udělat. Stačí jen vybírat kvalitní potraviny a držet se osvědčených receptů. Záleží pak na vaší chutí. Můžete udělat ostřejší variantu anebo jemnou, kterou ozvláštníte třeba brusinkami.

 

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7721 (dobra-kucharka.cz#9975)


Diskuze a zkušenosti

marie | 17.11.2012 13:10
Re: Srnčí guláš Vařím srnčí guláš již tři hodiny a pořád tvrdý.Proč asi?

Anonym | 27.09.2014 09:24
Re: Srnčí guláš Špatně odblaněné maso.


Přidat komentář