Špenát s bramborovým knedlíkem

Špenát s bramborovým knedlíkem se obvykle nejí jako samostatný pokrm, ale jako moc chutná příloha k různě upraveným masům. Proto určitě stojí za to umět špenát a bramborový knedlík připravit.

Přípravu špenátu s bramborovým knedlíkem si můžeme nesmírně ulehčit tím, že si koupíme mražený špenát a bramborový knedlík v sáčku. Pokud si však chceme pochutnat na pravé domácí kuchyni, je lepší si** špenát a knedlíky** připravit z čerstvých surovin. Navíc to bude určitě zdravější než se pořád krmit polotovary.

Co budeme potřebovat na špenát s bramborovým knedlíkem

Pokud si budeme chtít udělat** špenát z čerstvých listů**, koupíme si asi jeden kilogram listového špenátu. Dále budeme potřebovat 1 žloutek, půl kelímku zakysané smetany, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 125 mililitrů mléka, 150 gramů másla, 1 cibuli, sůl, pepř. Na bramborové knedlíky budeme potřebovat 600 gramů oloupaných syrových brambor, 300 gramů polohrubé nebo hrubé mouky, 1 vejce, sůl.

Jak se připravuje špenát?

Špenát důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme kořínků a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájíme si cibuli na kostičky. Rozehřejeme si velkou a vysokou pánev, aby se nám do ní vešlo hodně listů. Případně použijme velký, nízký hrnec. Na pánvi roztopíme 100 gramů másla, zbylých 50 gramů si zatím necháme bokem. Musíme postupovat rychle, protože máslo se snadno spálí. Kdyby máslo zhnědlo, je spálené, a zhořknul by nám od něj všechen špenát. Na rozehřáté máslo dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak k cibuli přisypeme najemno pokrájený špenát, posolíme jej, necháme chviličku podusit a až špenát trochu změkne a ztratí objem, zalijeme ho vodou tak, aby byl všechen ponořený. Nyní budeme špenát dusit a občas ho promícháme, aby se nepřipálil.

Zatím si připravíme jíšku. Na jiné pánvi rozehřejeme 50 gramů másla, přidáme 2 lžíce hladké mouky a smažíme, dokud jíška nezíská narůžovělou barvu. Pozor! Mouka nesmí zhnědnout, pak by byla hořká. Horkou jíšku si metličkou rozšleháme ve studeném mléce. Když je** špenát měkký**, vlijeme do něj mléko s jíškou, rozetřený česnek, zakysanou smetanu a mícháme do zhoustnutí. Pokud by se nám špenát zdál příliš řídký, přidáme ještě 2 lžíce strouhanky a opět mícháme na mírném plameni. Nakonec vmícháme i žloutek a mícháme ještě asi minutu. Špenát ochutnáme a podle chuti dochutíme solí nebo pepřem. Špenát je hotový.

Jak se dělají bramborové knedlíky?

Brambory na knedlíky uvaříme, necháme je vychladnout a rozdrtíme je na kaši. Dáme si vařit vodu na knedlíky. K rozdrceným bramborům přidáme mouku, trochu soli, jedno vejce a vše smícháme. Hněteme tak dlouho, dokud nevytvoříme jednolité těsto bez hrudek. Z těsta vytvoříme 4 stejné válečky a ty vložíme do vroucí vody. Trochu promícháme vařečkou aby se neslepily a vaříme asi 15 minut na mírném plameni. Hotové** knedlíky** nakrájíme na plátky. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7718 (dobra-kucharka.cz#9971)


Přidat komentář