Škubánky

Škubánky patří mezi tradiční česká jídla z brambor. Přestože jsou velmi jednoduché, dají se podávat na více způsobů a každý si na nich pochutná. Aby se škubánky povedly, je třeba dodržet základní recept.

Odkud pochází škubánky?

První recept na** škubánky** se objevil v nejstarší české kuchařce s názvem Kniha kuchařská, vytištěné v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. Další pak v kuchařských knihách velmi známé** Magdalény Dobromily Rettigové**, která sbírala recepty a publikovala je v letech 1785 až 1845. Dnes recept na škubánky najdete v každé klasické kuchařce. Rozdíl je často v použitém druhu mouky, někdy v úpravě.

Aby se škubánky povedly

Pro** přípravu škubánků** je nejlépe používat brambory, které mají malé množství škrobu. Aby škubánky nebyly** mazlavé**, nesmějí se brambory převařit. Těsto na škubánky musí mít správnou konzistenci. Je-li těsto příliš** husté,** zředí se trochou horké vody slité z uvařených brambor. Pokud naopak všechna voda při propařování nevsákne, je třeba ji slít. Bramborové těsto je nutné pořádně propracovat. Všechny kousky brambor musí být pečlivě rozmačkané. Těsto před vykrajováním je dobré** ochutnat** a případně přisolit.

Škubánky s mákem

Budete potřebovat: 800g brambor, 150g polohrubé mouky, máslo, mletý mák, moučkový cukr na posypání.

Postup:

Oloupané, nakrájené brambory se uvaří téměř do měkka v osolené vodě. Vodu z brambor po uvaření slijeme do hrnce a dáme stranou. Uvařené brambory se rozšťouchají a obrácenou vařečkou se do nich udělá několik otvorů až ke dnu hrnce. Nyní se brambory zasypou moukou, zalijí polovinou odložené horké vody z brambor, přikryjí se poklicí a nechají se 15 minut na teplém místě propařit. Voda, která se nevsákla, se slije a brambory s moukou se vypracují vařečkou v hladké těsto. Z horkého těsta se lžící namočenou v másle vykrajují škubánky, ve tvaru větších noků, kladou se na talíř, kde se posypou mákem, pocukrují a polijí rozehřátým máslem.

Škubánky s tvarohem

Postup je stejný jako v předchozím receptu, jen místo máku použijte strouhaný tvaroh.

Škubánky s perníkem

Postup je opět stejný, jen místo máku použije** strouhaný perník**.

Škubánky s osmaženou cibulí a slaninou

Budete potřebovat: škubánkové těsto podle předchozího receptu, olej na opékání, anglickou slaninu a cibuli.

Postup:

Škubánky se připraví podle předchozího receptu. Pak se opečou na rozpáleném oleji do zlatova. Zvlášť se opeče nakrájená slanina a cibulka, kterou škubánky na talíři posypete. Vhodné je podávat s různými mléčnými nápoji, mlékem, podmáslím nebo s kysanou zeleninou.

Škubánky plněné uzeným masem

Budete potřebovat: škubánkové těsto podle předchozího receptu, 200g uvařeného uzeného masa, olej na opékání, dušený špenát či jiná dušená zelenina. Lze použít zelí, bílé, ale chutnější je červené.

Postup:

Ze škubánkového těsta se vykrajují lžící namočenou v tuku větší noky, kladou se na talíř, kde se rozmáčknou na placičky. Pak se naplní mletým nebo drobně nakrájeným uzeným masem a vytvarují se do tvaru škubánku. Naplněné škubánky se opečou na rozpáleném oleji a podávají se s dušeným špenátem nebo dušenou zeleninou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7720 (dobra-kucharka.cz#9973)


Přidat komentář