Rajská omáčka

Rajská omáčka je typické české jídlo, které je oblíbené v mnoha rodinách a vaří se i ve spoustě restaurací. Koření k ochucení rajské omáčky je tak trochu tajemstvím každého kuchaře.

Rajčata jsou součástí řady pokrmů. Význam rajčat je důležitý z hlediska výživy. Tato zelenina obsahuje velké množství vitamínu C a folátů. Červený pigment obsažený v rajčatech působí jako antioxidant a má protirakovinné účinky. Odborníci v oblasti výživy doporučují konzumovat ovoce a zeleninu alespoň 5x denně. Rajčata jsou součástí mnoha receptů. Jedním z nich je také rajská omáčka.

Rajská omáčka

Rajská omáčka je jídlo, které má v Českých zemích značnou tradici. Tento recept se předává mezi generacemi. Kdybyste navštívili sto rodin, pokaždé bude rajská omáčka chutnat trochu jinak. Každý kuchař nebo kuchařka má své fígle na dochucení rajské omáčky, které ji dělá jedinečnou. Rajská omáčka může být připravena s masem hovězím, vepřovým nebo mletým. Někdo má raději rajskou s knedlíkem, jiný dá přednost těstovinám nebo rýži.

Základní suroviny k přípravě rajské omáčky

přípravě rajské omáčky budete potřebovat 1 středně velkou cibuli, 2 lžíce másla nebo dostatečné množství oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru, 400 g rajčat (můžete nahradit protlakem), 2 bobkové listy, nové koření, pepř, 1-3 lžíce sušeného tymiánu, sůl, cukr a smetanu.

Příprava rajské omáčky

Nejdříve orestujeme cibuli na másle nebo na oleji. Na orestovanou cibulku se nasype mouka a vytvoří se jíška. Následně se jíška zalije studenou vodou nebo vývarem. Postup nemusí být úplně stejný, jíšku můžete dělat i nakonec. Poté se přidávají oloupaná rajčata (pasírovaná rajčata nebo protlak). V případě, že přidáváte pasírovaná rajčata nebo rajčatové pyré v krabičce, není nutné omáčku více zahušťovat. Dále se přidá koření a směs se vaří tak dlouho, dokud nejsou rajčata rozvařená. Následně se směs protlačí přes cedník, dochutí se cukrem, solí a může se zahustit smetanou. Rajskou omáčku můžete podávat s hovězím, vepřovým nebo mletým masem. Jako přílohu si můžete vybrat knedlík, rýži nebo těstoviny.

Koření v rajské omáčce

Během přípravy rajské omáčky budete vždy potřebovat bobkový list, nové koření a pepř. Každý si časem se zkušenostmi začne rajskou omáčku dochucovat především podle sebe. Rajská omáčka může chutnat lépe s tymiánem, hořčičného semínka nebo špetkou** skořice**. Koření se může přidávat v okamžiku, kdy se restuje cibulka nebo až do vývaru a vaří se společně s rajčaty.

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka se může podávat také s plněnými paprikami. Příprava omáčky je stejná. Papriky se naplní směsí z mletého masa. Papriky s masem se vloží do omáčky a vaří se asi hodinu, aby se uvařilo maso v paprikách. Papriky se poté vyndají a omáčka se zahustí. moukou. Omáčka se provaří a dochutí se solí nebo cukrem, záleží na tom, zda máte rajskou raději sladší.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7705 (dobra-kucharka.cz#9904)


Přidat komentář