Pečeme domácí chléb a pečivo

Pečení domácího chleba se zdá pro většinu lidí věcí velice nesnadnou. První zádrhelem je určitě, a hlavně, kynuté těsto, které se vždy podařit nemusí. Nicméně, když se to nezkusí, je jasné, že se to i nepovede.

Protože kvalita potravin kolikráte neodpovídá tomu, co požadujeme, začínáme si potraviny vyrábět sami, ze surovin, které máme k dispozici. Pečivo není žádnou výjimkou. I přes vliv domácích pekáren jsou lidé, kteří si upečou domácí chléb, v klasické troubě, z klasického těsta, z vlastní výroby.

Výhody domácího chlebu

Víte přesně, kdy jste jej upekli a tak také víte, jak je starý, či je zcela čerstvý, nebo pár dnů starý. Také na něj saháte jen vy a ne tak, jak v regálech prodejen, kam se dostane z pekárny, převozem, obsluhou v potravinách, a dalšími. Všichni tito lidé na něm sahají, a to tu ještě nebyli jiní nakupující lidé. Ti si také kolikrát sáhnou, ohmatají, a často i bez rukavice.

Nejen domácí chléb, ale i pečivo

To stejné platí i o** domácím pečivu**. Jistě si vzpomenete na rohlíky před několika lety, jak byly chutné, s typickou vůní. Dnes už se většinou prodávají rohlíky ochuzené, i když levné. Výrobce k tomu vede konkurence, protože holt většina národa kupuje to levnější. To však neznamená, že o rohlíčky, zvláště vypečené musíte přijít. Upečte si je doma, stejně jako třeba housky.

Než budete péct, pamatujte na důležitá fakta

Jste-li zkušená kuchařka-pekařka, nepřekvapí vás nic, ty méně zkušené anebo úplné začátečníky, jistě potěší pár tipů a triků.

  • Aby bylo těsto nadýchanější, mouku před přípravou prosejte.
  • Na kvásek budete potřebovat teplé mléko, ale opravdu jen teplé, nebo spíše vlažné. Příliš teplé, horké mléko by zabilo kvasinky a tak by těsto nenakynulo.
  • Housky, rohlíky před pečením můžete klidně potřít vodou, nemusí se nutné potírat rozkvedlaným vajíčkem.
  • Troubu včas zapněte, ať je řádně rozehřátá. Často se do ní také dává chléb, nebo i pečivo, aby dobře nakynulo. Často se tak dává hotový, ale ještě neupečený chléb do oválné ošatky a následně trouby, aby nakynul do požadovaného tvaru.

Domácí chléb krok za krokem

Chléb na pečení i pro začátečníky

Výtečný chléb připravíme z kila hladké mouky, lžičky droždí, lžíce soli, lžičky cukru, 200 ml vody, kmínu a lžíce octa.

Uděláme kvásek z teplé vody a droždí, které vlijeme do důlku v mouce. Následně přidáme ocet, cukr, sůl, kmín a pořádně zamícháme. Necháme v teple kynout asi hodinu.

Uhněteme těsto a z něj pak vytvoříme menší bochánky, které dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme tři čtvrtě hodiny na 220 stupňů.

Domácí rohlíky

Pokud chcete své rodinné příslušníky ráno překvapit teplými, čerstvými a voňavými rohlíčky, zvláště propečenými, připravte se na to, že vám práce zabere asi hodinu a půl, plus pečení. Namísto, abyste si přivstali, si raději těsto připravte večer předem.

Budeme potřebovat: kostku droždí, 600 ml mléka (polotučného), kilo hladké mouky, dvě vejce, a dva žloutky, 4 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, lžíci soli, a lžíci cukru krupice.

A jdeme zadělat na těsto. První co bude, tak kvásek. Asi pětinu mléka ohřejeme, ale mírně, aby bylo mléko vlažné, do něj rozdrobíme droždí, lžící cukru a špetku soli. Takto připravenou misku zakryjeme utěrkou a necháme ji odležet na teplé, místě asi půl hodiny.

Kvásek kvasí, připravíme těsto

Mezitím si do mísy nasypeme mouku, osolíme, zamícháme a po uběhlé době vlijeme i připravená kvásek, dále olej, zbylé mléko a žloutky. Řádně promícháme a vypracujeme těsto. To necháme ještě asi půl hodiny v klidu vykynout, na teplém místě, anebo si čekání můžeme ulehčit tím, když si troubu předehřejeme na 100 stupňů a za pár minut máme těsto vykynuté.

Následně těsto rozdělíme na 5 dílů a ty vyválíme do jednotlivých kruhů. Ty rozdělíme na čtvrtiny a tyto čtvrtiny od širšího kraje rolujeme až k cípu. Rohlíčky necháme buďto tak, anebo je stočíme do tvaru podkovičky.

Další možností je původní těsto rozdělit na asi 20 nebo 25 dílů a ty následně zas na tři dílky, ze kterých ručně vyválíme prameny a z nich spleteme pletýnku.

S těstem si můžeme pohrát i jinak, dejme průchod naší fantazie. Například z těch 20 dílů lze udělat bochánky a ty po stranách naříznout a vytvořit tak jakési květinky.

Takto připravené pečivo vložíme na plech, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a můžeme posypat kořením, kmínem nebo hrubou solí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.

Ciabatta - itaský výtečný chléb

Když už jsme „nakoukli pod pokličku“ pečení domácího pečiva, můžeme si troufnout na o něco složitější recepty. Upečeme si italskou ciabattu. Na její přípravu budeme potřebovat: na kvásek: 2 g čerstvých kvasnic, 2 lžíce teplé vody, asi třetinu hrnku vody normální, pokojové teploty, hrnek pšeničné mouky.

Na těsto: 10 g čerstvých kvasnic, 2 lžíce teplého mléka, dvě třetiny hrnku vody pokojové teploty, lžíce olivového oleje extra virgin, 2 hrnky pšeničné mouky a malou lžičku soli.

Den předem si připravíme kvásek a to tak, že smícháme kvasnice s teplo vodou, necháme stát asi 5 minut a až je směs zpěněná, přidáme vodu pokojové teploty spolu s moukou. Řádně promícháme a pak zakryjeme fólii a necháme stát při pokojové teplotě (raději chladnější) do druhého dne.

Hněteme, necháme odstát, hněteme a zase necháme odstát

Za 24 hodin pak smícháme kvasnice na těsto, spolu s mlékem a opět necháme asi 5 minut odstát. Následně smícháme tuto směs, spolu s připraveným** kváskem, vodou, olejem a postupně přidávat mouku**. Zpracujeme v těsto, přidáme sůl a dál hněteme, až je těsto zcela hladké. Takto připravené těsto vložíme do druhé, olejem vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme nakynout po dobu asi jedné hodiny.

Nyní si těsto připravíme na plech. Vyklopíme jej na pomoučený vál, nebo pracovní desku, a rozkrojíme na polovinu. Z půlek vytvarujeme takové nepodařené obdélníky, které vložíme na plech s pečícím papírem a uděláme do nich důlky. Bochníky pomoučíme, překryjeme navlhčenou utěrkou a opět necháme nakynout asi dvě hodiny při pokojové teplotě. A poté opět poprášíme moukou.

Troubu rozehřejeme na 220 stupňů a pečeme asi 20 minut. V této době občas na ciabatty pohlédneme a popršíme je trochou vody. Poté se nechají ve vypnuté troubě vychladnout.

Rada na závěr

Nevěšte hlavu, jestliže se vám první experimenty s pečením domácího chleba nezdaří. I mistr tesař se jednou utne, takže i ten nejlepší kuchař může mít s pečením trable. Kynuté těsto je holt zapeklité a nemusí vždy nakynout tak, jak potřebujeme, a to můžeme dodržet postup sebevíc. Důležité je to zkoušet a každý recept si tak trochu „po svém“ poupravit.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7729 (dobra-kucharka.cz#10054)


Přidat komentář