Omáčky 100x jinak - typická česká kuchyně

Českou kuchyni máme spojenou nejen s pokrmem vepřo knedlo zelo. Zkuste se také zeptat cizinců, co se jim vybaví, když se řekne česká kuchyně. Nejčastěji pak bezpochyby zazní svíčková, rajská, koprová či houbová omáčka.

 

Sbíhají se Vám sliny? Nemusí to však zůstat jen u představy o chutném pokrmu. S našimi recepty se Vám bezpochyby podaří připravit některou z jemných omáček. Uvidíte, jak příjemně překvapíte nejen sebe, ale i Vaše strávníky. A že si netroufáte na houskové knedlíky? To vůbec nevadí, zkusit můžete například** hrníčkový knedlík**. Kromě toho, k omáčkám se skvěle hodí také těstoviny nebo rýže.

Rajská omáčka

Rajskou omáčku si můžete připravit z čerstvé zeleniny, případně i kupovaného rajčatového protlaku. Ničemu však nebrání, když si rajskou omáčku připravíte, jak ze zeleniny, která Vám vyroste na zahrádce a k tomu přidáte i rajský protlak. Chuť tak bude bohatá a vyvážená. A právě jeden z takových receptů přikládáme.

Rajská omáčka s čerstvou zeleninou a rajským protlakem

Na rajskou omáčku budete potřebovat 1 větší mrkev, 6 větších rajčat, 1 rajský protlak, 1 sladkou červenou papriku, 2 větší cibule, 1 malou pálivou papriku, 5 ks hřebíčku, celou skořici, zeleninový bujon, olej, hladkou mouku, špetku soli, cukr dle chuti.

Příprava rajské omáčky s čerstvou zeleninou

Rajčata, mrkev, papriky pečlivě omyjte a nakrájejte na větší kousky. Cibule oloupejte, nakrájejte na čtvrtky. Do jedné čtvrtky napíchejte hřebíčky. Veškerou zeleninu pak dejte do hrnce, přidejte bujon, hřebíček, rajský protlak, trochu vody a přiveďte k varu. Vařte poté na malém plamínku tak dlouho, dokud kostky mrkve nezměknou. Poté vyndejte z hrnce skořici, hřebíček a prochladlou uvařenou měkkou zeleninu rozmixujte za pomoci mixéru. Omáčku můžete ještě procedit, ale není to nutné, pokud Vám nebudou v omáčce vadit rajčatová zrníčka a kousky slupek.

Omáčku je ještě třeba zahustit světlou jíškou z hladké mouky a oleje. Jíšku přidávejte pomalu a postupně kvedlejte, abyste neměli v omáčce kousky hrudek. Povařte ještě po dobu cca 15 minut. Pokud to s jíškou přeženete a omáčka bude příliš hustá, pak není nic snazšího, než ji naředit trochou rajčatového protlaku, či vodou. Na závěr omáčku ještě dochuťte solí a cukrem.

Omáčka se skvěle doplňuje s plněnými paprikami, či masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou pak knedlíky, nebo rýže.

Tip pro vaření rajské omáčky

Ke konci** vaření omáčky** je dobré ji vařit pod pokličkou. Vyhnete se tomu, že byste pak museli čistit sporák od drobných rajčatových kapek. Ostatně to samé platí například u hrachovky, či švestkových povidel aj.

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka je v porovnání s rajskou omáčkou náročnější. U** svíčkové** je docela kumšt ji správně dochutit. Je to hlavně o cviku. To máte v podstatě stejné, jako když řídíte auto. Pokud jste svátečními řidiči, pak jen těžko budete dostatečně vyježděni. A to platí i v kuchařském světě. Opakování, praxe a za nějakou dobu budete mít vše tzv. v oku.

Na svíčkovou omáčku budete potřebovat 1000 g hovězího zadního, nebo falešné svíčkové, 200 g slaniny vcelku, 4 lžíce másla, 1 velkou cibuli, 350 g mrkve, 350 g celeru, 350 g petržele, smetanu na vaření, bobkový list, nové koření, ocet, sůl, olej.

Příprava svíčkové omáčky

Nakrájejte si slaninu na špalíčky a prošpikujte jimi jemně osolené maso. Do většího hrnce dejte máslo. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kostičky. Pak ji na másle zpěňte. Mezitím si oloupejte veškerou kořenovou zeleninu, omyjte ji a nakrájejte na větší kousky. Dejte na zpěněnou cibuli, přidejte nové koření, bobkový list a vše restujte zhruba po dobu 15 minut. Během restování však nezapomeňte zeleninu pravidelně promíchávat. Poté přilijte trochu octu a k zelenině přidejte maso. Maso po všech stranách opečte, aby se zatáhlo. Poté maso se zeleninou podlijte vodou a dejte péct do předem vyhřáté trouby na cca 190°C. pečte v přiklopeném hrnci, a to cca 2 hodiny.

Finální dokončení svíčkové omáčky

Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z hrnce a odložte stranou na pozdější nakrájení. Veškerou zeleninu rozmixujte za pomoci mixéru. Poté přilijte do omáčky sladkou smetanu na vaření. Pokud by byla náhodou omáčka příliš řídká, pak ji můžete zahustit troškou mouky, kterou předtím rozmícháte v hrnečku s vlažnou vodou. Na závěr omáčku dochuťte octem, solí, případně citronem.

K omáčce se hodí houskový knedlík, či knedlík dělaný v hrnečku apod.

Koprová omáčka

Koprovou omáčku si podle její charakteristické vůně nikdo nesplete. Koprová omáčka je výborná jen tak s vajíčkem. Pro sytější oběd však můžete připravit koprovou omáčku s masem a houskovým knedlíkem.

Pro koprovou omáčku budete potřebovat svazek čerstvého, případně mrazeného kopru, vývar z masa, hrneček polotučného mléka, 1 sladkou smetanu, hladkou mouku na zahuštění, lžíci másla, ocet, sůl, cukr.

Příprava koprové omáčky

Pokud použijete** čerstvý kopr**, tak ho properte a nechte okapat. Následně ho na jemno nakrájejte. V hrnci rozpusťte lžíci másla, pak přidejte dvě lžíce hladké mouky a při současném míchání usmažte jíšku. Ta musím být světlá. Jakmile je jíška hotová, zalijte ji připraveným masovým vývarem, případně vodou. S vývarem však bude omáčka chutnější. Do hrnce pak ještě přilijte mléko, rozkvedlejte a nechte povařit zhruba po dobu 15 minut. Ke konci doby vaření přidejte sladkou smetanu, najemno nasekaný kopr, trošku soli, cukru a octu. Vše ještě nechte chvilku povařit.

V případě potřeby omáčku ještě dochuťte solí, octem a/nebo cukrem.

Houbová omáčka

Zdravou** houbovou omáčku** si nemusíte dopřávat jen o houbařské sezóně. Pokud se hub hodně urodilo, a Vy jste již byli přejedeni řízků, hub na kmínu, houbovým gulášem aj., pak jste jistě dali houby usušit, zmrazit, či zavařit. Houbovou omáčku si tak můžete připravit z předpřipravených hub. Nejlepší a nejvoňavější je však samozřejmě z těch čerstvých.

Na houbovou omáčku budete potřebovat cca 500g nakrájených hub, velkou cibuli, olej, smetanu na vaření, 0,5 l plnotučného mléka, hladkou mouku na zahuštění, petrželovou nať (čerstvou, sušenou), sůl, kmín, pepř.

Příprava houbové omáčky

Do hrnce vlijte trošku oleje. Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Nechte na oleji zpěnit. Poté přidejte celý kmín, sůl, pokrájené houby. Hrnec zakryjte pokličkou a duste cca 10 minut. Mezitím si připravte světlou jíšku. Tu pak přidejte k podušeným houbám. Nakonec vmíchejte smetanu a mléko. Omáčku povařte po dobu cca 10 minut. Ochuťte ji solí, pepřem, případně i citronovou šťávou. Petrželovou nať jemno nasekejte a přidejte do omáčky.

Černá vánoční omáčka

Opomenout bychom neměli ani recept, který se dříve hojně dělával o vánočních svátcích. Ostatně i v současné době je v některých rodinách stále připravován. Sami můžete letos vyzkoušet něco jiného, než na co jste zvyklí.

Na černou vánoční omáčku budete potřebovat 500g zajíce, případně králíka, kuřete, ryby, 70 g mrkve, 70 g petržele, 70 g celeru, velkou cibuli, sušené švestky, mandle, rozinky, perník na strouhání, pepř celý, nové koření, bobkový list, citron, máslo, sůl, olej.

Příprava černé vánoční omáčky

Mrkev, petržel a celer oškrabejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a na jemno nakrájejte. Veškerou zeleninu pak chvíli poduste na másle. Přidejte kapku oleje. Na zeleninovou směs dejte omyté kousky masa a podlijte vodou. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte do druhého dne rozležet. Pak do hrnce přidejte 4 celé pepře, 2 bobkové listy, 4 nové koření, 2 citronová kolečka a dejte vše vařit. Jakmile je maso poloměkké, přidejte do hrnce hrst rozinek, hrst pokrájených a sloupnutých mandlí, hrst opláchnutých sušených švestek. Vše vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne. Na závěr do omáčky nastrouhejte perník, přidejte 3 lžíce švestkových povidel a ještě chvilku společně povařte. Omáčku pak dochuťte solí, cukrem, citronem.

Omáčka chutná skvěle jen tak s chlebem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7728 (dobra-kucharka.cz#10047)


Přidat komentář