Květáková polévka

Květák patří mezi velmi oblíbené zeleniny. Není se co divit, je chutný, dá se upravovat na mnoho způsobů a na talíři vždy vypadá lákavě. Květákových polévek je také celá řada a jedna chutnější než druhá.

Proč jíst květák?

Květák nebo také** karfiol** je jemná a dietetická zelenina. Je cenný zvláště pro velkou zásobu vitamínů a minerálů i dalších látek. Má dokonce i léčebné účinky. Protože obsahuje hodně draslíku je** močopudný**. Látka inositol působí** protiskleroticky** a látka manitol pomáhá diabetikům. V květáku byly zjištěny složky, které působí proti rakovině. Syrový květák reguluje pohyb střev a jejich vyprazdňování. Svou nízkou energetickou hodnotou pomáhá i při obezitě. Jak vidíte, květák má jen samá pozitiva. A tak uvařit z něj polévku je nejen dobrý nápad, ale také si výborně pochutnáte. Následující recepty jsou vždy pro čtyři porce.

Slavnostní květáková polévka

Budete potřebovat: 100 g žampionů, 1 květák, máslo, kmín, 1 žemle, 4 vejce, 1,2l vývaru z hovězího masa, mletý pepř, sůl, petrželka.

Postup: Žampiony poduste na másle, lehce osolte a pokmínujte. Květák uvařte do měkka. Žemli nakrájejte na kostičky a osmahněte na másle. Připravte na másle sázená vejce. Nyní na talíř položte sázená vejce, obložte je lžící žampionů, růžičkami květáku a posypte petrželkou, zalijte horkým vývarem a podávejte posypané kostičkami žemle.

Květáková polévka se smetanou

Budete potřebovat: 1 květák, 2 lžíce másla, 2 lžíce dětské krupice, 1l vývaru z masa (kuřecí, krůtí nebo hovězí), sůl, 250 ml sladké smetany na vaření, 1 žloutek, muškát nebo kmín.

Postup: Očištěný květák rozdělte na růžičky a opláchněte ve studené vodě, pak ho ve vroucí vodě vařte 10 minut. Vyjměte ho, nechte okapat a asi dvě třetiny prolisujte. V hrnci na polévku rozpusťte máslo, nasypeme krupici a upražte světlehnědou jíšku, kterou zalijte vývarem, osolte, okořeňte dle chuti a krátce povařte. Nyní přidejte prolisovaný květák a vlijte žloutek rozšlehaný ve smetaně. Dále již nevařte. Vložte zbývajícími růžičky květáku a můžete podávat.

Čínská květáková polévka s nudlemi

Budete potřebovat: 1 lžíci sušených hub, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 1 menší květák, 1,5 l vody, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce bílého vína, 1 bujón (nejlépe rosolovitý), sůl, špetka chilli, špetka zázvoru, pažitka, 100 g skleněných čínských nudlí, 50 g šunky.

Postup: Čínské černé houby namočte a vařte asi 15 minut. Zvlášť uvařte květák a rozeberte na růžičky. Na lžíci másla zpěňte drobně nakrájenou cibuli, zalijte vodou, přidejte povařené houby, sójovou omáčku, víno, bujón a přiveďte k varu. Nyní vložte růžičky květáku, drobně nakrájenou šunku, okořeňte chilli a zázvorem, osolte a zavařte nudle. Na talíři posypte pažitkou.

Indická květáková polévka

Budete potřebovat: 1 květák, 3 cibule, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 lžíce kari, 1 lžíce másla, ½ šálku vařené rýže, 1 lžíce mandlí, 1,5 l vody, sůl, citrón.

Postup: Na másle osmahněte tenká kolečka cibule a lisovaný česnek spolu s kari kořením. Zalijte vodou, osolte, a přidejte drobně nakrájený květák a rajčata. Vařte 15 minut. Pak přidejte rýži a oloupané nakrájené mandle. Ještě krátce povařte. Nakonec polévku dochuťte citronem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7725 (dobra-kucharka.cz#10021)


Přidat komentář