Kuře na paprice

Kuře nebo slepice na paprice patří mezi klasická jídla, která se vaří snad v každé domácnosti. Mimochodem jde o recept, který patří mezi ty oblíbené. Je zařazený i v prvních klasických kuchařkách, které u nás byly vydány.

Kuře nebo slepice

K přípravě tohoto receptu je možné použít** kuře, slepici, kuřecí stehna nebo čtvrtky**. Kuře nebo slepici je nutné nejdříve rozporcovat. Většinou vám vyjdou čtyři kousky. Drůbeží maso s kůží je zapotřebí před přípravou očistit od zbytků peří a kousků brk. Někdy, když nejde jemné peří odstranit je dobré kuře nebo slepici opálit. Očištěnou drůbež nakonec opláchněte, nechte okapat, nasolte a nechte krátce odležet.

Kuře na paprice

Recept je pro čtyři dospělé osoby. Pokud s vámi jedí menší děti, vyjde vám i šest porcí.

1 kuře, slepici nebo potřebný počet stehen či čtvrtek, 50 gramů másla, 1 střední cibule, 2 lžíce sladké papriky, špetka mletého chilli, sůl, 200 ml smetany, 40 gramů hladké mouky, 1 litr vývaru, 2 lžíce rajského protlaku

Postup

Na dvaceti gramech másla osmažte jemně nakrájenou cibulku, a jakmile začne zlátnout, snižte příkon hořáku na minimum a vsypte 2 lžíce sladké papriky a špetičku chilli koření. Čili koření nedávejte mnoho, slouží pouze k tomu, aby omáčka byla pikantní nikoli ostrá. Za stálého míchání papriku zpěňte. Míchejte opravdu dostatečně, aby se vám paprika nepřipálila a nezhořkla. Pak přidejte kuřecí kousky a lehce je prohoďte v paprikové cibulce. Vše podlijte vývarem nebo vodou s přidaným masoxem. Nepřidávejte vodu ani vývar dříve než paprika zpění, jinak by papriková chuť nebyla výrazná. Nyní je třeba uvařit maso do měkka. Můžete ho vařit v klasickém hrnci, přikryté poklicí nebo si pomoci tlakovým hrncem lidově papiňákem. V klasickém hrnci maso obracejte a podlévejte vodou. Vařte do změknutí asi třicet minut. V papiňáku s masem občas zatřepte a vařte patnáct minut.

Příprava omáčky

Uvařené maso vyjměte na talíř a přikryjte. Zvlášť si připravte** jíšku** se zbylého másla a mouky. Nyní šťávu zahustěte jíškou, dobře rozšlehejte a povařte alespoň dvacet minut v hustší omáčku. Do husté omáčky přidejte smetanu, dobře rozmíchejte a krátce povařte. Pro lepší barvu omáčky přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku. Nesmíte ho přidat mnoho, aby protlak nepřebil chuť papriky. Omáčku ochutnejte, přisolte a můžete ji přecedit přes síto. Chcete-li, aby omáčka byla hustější a měla výraznější chuť i barvu, můžete ji ještě před cezením rozmixovat tyčovým mixérem. Do procezené omáčky přidejte maso a vše ještě trochu přihřejte. Můžete podávat.

Vhodná příloha

Ke kuřeti na paprice se vždy doporučovaly** knedlíky**. Nejčastěji houskové, kynuté nebo hrníčkové. Výbornou přílohou k tomuto jídlu jsou však i některé druhy těstovin a noky. Velmi dobře chutná kuře na paprice s rýží. Velmi chutná je přírodní rýže natural, která si zachovává všechny potřebné látky nebo i rýže basmati, která se pro svou vůni a chuť nazývá královnou rýží.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7710 (dobra-kucharka.cz#9921)


Diskuze a zkušenosti

Ivana | 24.08.2014 11:03
Re: Kuře na paprice kuře na paprice


Přidat komentář