Kulajda

Kulajda je hustá polévka, která se podává buď klasicky jako polévka, nebo jako hlavní pokrm. Na přípravu existuje celá řada receptů, které se odlišují přípravou i použitými surovinami.

Odkud pochází Kulajda?

Jde o typické** jihočeské jídlo**. Tato polévka je charakteristická svou hustotou, bílou barvou a vynikající chutí. Existuje v mnoha obměnách. Jednou z nich je přidání hub. V úplně prvním receptu v kulajdě žádné houby nebyly. Ty se do ní začaly přidávat později. Ať již vyzkoušíte kterýkoli z receptů kulajdy, zjistíte, že vždy** chutná** báječně.

Jihočeská kulajda

Budete potřebovat: 1,25 l vody, asi 3 větší brambory, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, kopr (sušený nebo naložený v octě), kmín, sůl, ocet, cukr, natvrdo uvařená 2 vejce.

Postup: Z másla a mouky připravte jíšku, kterou rozšleháte ve vodě. Přidejte oloupané brambory nakrájené na drobné kostičky, kmín, sůl a vařte, až jsou brambory měkké. Přidejte smetanu, ale již nevařte, jen kulajdu prohřejte. Nakonec polévku dochuťte koprem, octem a cukrem a ozdobte nadrobno nasekanými uvařenými vejci.

Kulajda I

Budete potřebovat: 1 a ¼ l vody, 500 g hub, 6 brambor, 3 lžíce hladké mouky, 1 větší cibuli, 1 kostku bujónu, 2 celá vejce, sůl, pepř, kopr, kmín a ocet.

Postup: V hrnci přiveďte litr vody k varu a osolte ho. V menším hrnci povařte kostku bujónu ve ¼ l vody. Brambory nakrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Houby omyjte a rovněž nakrájejte na stejné kousky. Do velkého hrnce, kde se již vaří voda, dejte brambory, cibuli, houby a kmín a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Přidejte smetanu s rozmíchanou moukou a vývar z bujónu. Vše ještě povařte. Nakonec do polévky rozklepněte vejce a dochuťte ji koprem, kořením a octem. Podávejte s pečivem.

Kulajda II

Budete potřebovat: 2 hrsti sušených hub, 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl, špetka kmínu, 1 vejce, kopr a ocet na dochucení.

Postup: Houby namočte, nejlépe přes noc. Druhý den je dolijte přibližně litrem vody, osolte, přisypte kmín a vařte do změknutí. Pak přidejte nakrájené brambory a vařte, dokud nejsou skoro měkké, což trvá asi 15 minut.Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte ji do polévky a povařte. Pak přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Nakonec rozklepněte do kulajdy vejce a velmi rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a octem.

Kulajda III

Budete potřebovat: 1 dcl sušených hub, 1 cibuli, 1,5 l vody, 4-5 středně velkých brambor, olej, sůl, kmín, 250 ml zakysané smetany, 4 lžíce hladké mouky, svazek kopru, 3 bobkové listy, ocet a sůl.

Postup: Sušené houby zalijte v hrnku vodou a nechte několik hodin stát, aby změkly. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji dozlatova, potom přilijte vodu a uveďte do varu. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostky, přidejte do vody, osolte a okmínujte. Přidejte změklé houby, zakysanou smetanu smíchanou s moukou, svazek jemně nasekaného kopru, bobkové listy, a vařte do změknutí brambor. Nakonec polévku dochuťte octem a solí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7726 (dobra-kucharka.cz#10026)


Přidat komentář