Králík na smetaně

Možná si vzpomenete na scénku z jednoho známého českého filmu, kdy malý chlapec není zrovna nadšený, že bude k jídlu zase králík. Ono, jak se říká „všeho dobrého pomálu“. Pro celou řadu z nás však králík není rutinním pokrmem.

Kromě toho, vždy také záleží na kvalitních surovinách a receptu. A pokud se k tomu přidá chuť do vaření, pak se za vyhotovenou baštou doslova zapráší a talíře se vyprázdní do posledního drobečku. Chováte-li vlastní králíky, máte tu jistotu, že maso bude skutečně čerstvé. A také sami králíky krmíte, takže si nemusíte lámat hlavu s tím, čím byl krmen králík zakoupený například v hypermarketu. Čerstvé králičí maso ne všude seženete. Povětšinou se můžete setkat s mraženým králíkem. Můžete však mít vytipované prodejny, kde seženete** králičí maso** z malochovu apod.

Králík v naší výživě

Proč vůbec jíst králíka, když můžeme mít kuře, nebo také vepřové či hovězí maso? Pokud si však hlídáte cholesterol, a také Vám není lhostejná linie těla, pak Vás možná bude zajímat to, že králičí maso, jako takové, je nejen zdravé, ale také disponuje velmi nízkým obsahem cholesterolu. Králičí maso je libové, jemňoučké a lehce stravitelné. A co jistě potěší každého kuchaře, ať už začínajícího, nebo zkušeného, tak králičí maso nevyžaduje žádnou dlouhou dobu přípravy, oproti například masu hovězímu.

Využití králičího masa v kuchyni

Králičí maso je možné smažit na pánvi, jako řízek, péci v troubě, ale také vařit a připravit si z něj například polévku. Jeden z oblíbených receptů je pak králík na smetaně. Co si tento pokrm dopřát k nedělnímu obědu? Mile překvapíte Vaše strávníky.

Králík na smetaně – ingredience

Pro králíka na smetaně budete především potřebovat králičí maso. Pro vaření, jako takové, se hodí přední maso z králíka, jako je plec, bok či hruď. Záleží však na Vás, zda využijete pro tento recept králíka celého, nebo si ho rozporcujete. Kromě králíka si připravte 250ml sladké smetany ke šlehání, ½ kostky másla, grilovací koření, mletou sladkou papriku, plnotučnou nebo gurmánskou hořčici.

Králík na smetaně – recept

Nejprve si** omyjte a očistěte králíka**. Můžete ho vařit celého, nebo již naporcovaného na jednotlivé kousky. Poté si připravte marinádu. V hrnečku rozehřejte půlku kostky másla, pak přidejte dvě lžičky grilovacího koření a dvě lžičky sladké mleté papriky. Přidejte ještě pět lžic hořčice.

Vezměte si předpřipraveného králíka, vložte do pekáčku a celého ho potřete marinádou. Pekáč zakryjte alobalem, nebo pečící fólii a dejte ho do chladničky odležet do druhého dne.

Druhý den vložte pekáček s králíkem do trouby. Zpočátku nechte pekáč přikrytý alobalem, či fólii. Zhruba po ¾ hodině pečení, přilijte do pekáče sladkou smetanu a již nepřikrývejte. Pečte tak dlouho, dokud nebude maso měkké. Nezapomeňte v průběhu pečení králíka podlévat, aby se jeho povrch nespálil.

Vhodná příloha ke králíkovi na smetaně

Záleží na preferencích každého ze strávníků. Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je však bramborová kaše, nebo také knedlíky, ať už houskové, či tzv. hrníčkové. Někdo dokonce může preferovat těstoviny, například vrtulky.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7717 (dobra-kucharka.cz#9962)


Přidat komentář