Králičí maso - recepty

Králičí maso se vyznačuje zejména svou nízkou energetickou hodnotou. Protože i na tuk je králík slabý, hodí se ideálně při redukční dietě. Jaké existují recepty na přípravu králíka?

„Zase králíka, furt jenom králíka. Ani pinďa už to nežere, že Pinďo?“… slavná slova ještě slavnější scény velice slavného filmu jasně dokazuje, že králík není až tak oblíbený, tím spíše faktu přidává, že se králíci jedli u nás často. Příčiny toho, proč toto dietní a chutné maso není tolik vyhledávané jako kupříkladu kuře, je asi vskutku zejména ten „nádech“ bývalého režimu.

Tenkrát měli lidé doma králikárny a vzhledem k tomu, že se malí králíčci rodili často, se také stejně často i konzumovali. Slepice se více chovali pro snášku vajec a poté z nich byla výtečná polévka. Králík se holt chtě nechtě dostal tímto směrem na žebříček neoblíbených pokrmů poměrně vysoko. Jenže tato doba je už dávno pryč a při správné přípravě si cestu ke králíkovi na našem talíři můžeme opět najít.

Proč bychom měli konzumovat králíka

Nejprve je nutno zmínit, že je to maso velice jemné, po dobré přípravě se až doslova rozpadá na jazyku, navíc je velmi lehce stravitelné a dietní.

Má nízký obsah cholesterolu, a pokud jej připravujeme, nezabere nám tolik času. Vlastnostem se dá králičí maso přirovnat ke kuřecímu. Na rozdíl však od tohoto domácího chovného ptáka, je maso králíka šťavnaté.

Vlastnosti králičího masa

Každého, kdo touží po štíhlé postavě, jistě potěší, že králičí maso má nízký obsah sacharidů, téměř nulový, stejně jako je obsah tuků. Tím pádem králičí maso vykazuje nízké energetické hodnoty. Naopak silně jsou zde zastoupeny** vitamíny skupiny B – B2, B6 a B12, z minerálních látek jsou zde bohatě zastoupeny látky jako je draslík, hořčík, zinek, fosfor a síra.**

Pro své vlastnosti není králičí maso vhodné jako pokrm před fyzickou námahou, takže milé hospodyňky, máte-li doma manuálně a fyzicky pracujícího, anebo vášnivého sportovce, králíkem na oběd mu raději nepřipravujte. Naopak, pakliže jste rodina v dietním režimu, pořádejte rovnou králičí hody.

Recepty na pokrmy z králíka

I když je králík vláčné maso, často se velmi vysušuje, proto jej při pečení v troubě raději přikrývejte a spíše ho duste v páře, než vysušujte. Není nutné jej pomazávat nadbytečným olejem, klidně stačí králíka podusit na zeleninovém vývaru.

Staročeský králík na smetaně

Klasický recept na tradičního králíka u nás. Budeme potřebovat: celého králíka, mletý zázvor, cibuli, 200 ml smetany na vaření, mandle, máslo, citronovou šťávu, hladkou mouku, olej, sůl, pepř.

Králíka rozdělíme na jednotlivé porce a posypeme zázvorem. Osolíme a opečeme na osmahnuté cibulce a oleji. Přidáme trochu mouky, přelijeme vodou a podusíme doměkka. Poté zamícháváme smetanu a ochutíme citronovou šťávou. Nakonec ještě jednou ochutnáme a případně dochutíme. Mezi dušením si připravíme mandle, které spaříme, oloupeme a nakrájené osmahneme na másle. Při podávání králíka mandlemi posypeme.

Králík na švestkách a černém pivu

Netradiční recept, za to velice pikantní. Budeme potřebovat: kilo králičího masa, asi 100 g kořenové zeleniny, menší cibuli, 60 g slaniny, 100 g sušených švestek, perník na strouhání, olej, sůl, pepř, černé pivo, cukr a citronovou šťávu.

Maso prošpikujeme slaninou, pokapeme citronovou šťávou a osolíme a necháme půl hodiny odležet v chladu. Mezitím si na oleji rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše opečeme dozlatova. Potom směs zalijeme pivem a povaříme.
Následně vložíme porce králíka a necháme podusit a zahustíme nastrouhaným perníkem. Jakmile maso změkne, vyndáme maso, směs rozmixujeme a do ní vložíme jak švestky, tak zpět maso. Povaříme a můžeme podávat.

Králičí pudink

Jako předkrm nebo jako výtečný pokrm na raut je netradiční králičí pudink: 300 g králičího masa, 300 g vařeného uzeného bůčku, 3 rohlíky, 2 vejce, sůl, pepř a trošku citronové kůry.

Maso i bůček pomeleme na mlýnku a klidně i dvakrát za sebou, abychom dostali perfektně jemnou směs. Mezitím si rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Do toho namícháme vejce, sůl, pepř, a trošku citronové kůry. Tuto směs smícháme s masem. A vložíme do zavařovací sklenice a zavíčkované vaříme v páře 40 minut. Teplý pudink vyklopíme na talíř, naporcujeme a můžeme podávat.

Králičí závitky s broskví

Lahodný recept potěší všechny, kteří mají rádi lehčí jídlo. Budeme potřebovat:** králičí maso, nejlépe ze stehen 4 plátky, 4 broskve, nebo plechovku broskví, máslo, bazalka, sůl, pepř, česnek.**

Plátky masa jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Čerstvou bazalku na tyto plátky nasekáme, pomažeme prolisovaným česnekem a necháme několik desítek minut odležet v chladu. Mezitím si vypeckujeme broskve, a nakrájíme je na plátky, respektive měsíčky. Poté je klademe na plátky masa. Zabalíme závitky a převážeme je provázkem. Vložíme na pekáč a na másle pečeme zakryté 20 minut, poté víko odklopíme a pečeme opět ještě 20 minut.

Králičí ragú s žampiony

Na ragú budeme potřebovat: naporcovaný králičí hřbet, asi šálek nakrájených žampionů, kousek špeku, smetana na vaření, hladká mouka, máslo, hořčice, bílé víno, sůl a pepř.

Králičí maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm ze všech stran opečeme maso. Poté jej vyjmeme a dáme do pekáče. Vrátíme se opět k pánvi a na máslo naklademe na kostičky nakrájený špek. Necháme jej řádně opéct a poté vložíme houby. Jakmile jsou i houby opečené, přidáme směs do pekáče k masu a podlijeme vodou. Po chvíli pečené pak podlijeme bílým vínem a stále pečeme. Po asi 15 minutách vyjmeme maso, do směsi zamícháme smetanu s rozkvedlanou moukou, maso dáme zpět a necháme ještě několik minut péct. Poté podáváme, ideálně s rýží.

Zapečená králičí haše

Co je to haše? je to kašovité jídlo, obvykle z mletého, dušeného masa.

800 g králičího masa, asi 200 g vepřového (tučného), 4 vejce, celer, dvě mrkve, petržel, menší cibule, 100 g eidamu, máslo, hladká mouka, smetana na vaření, sůl a pepř, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy.

Nejprve povaříme maso klasicky – ve vodě a po chvíli, asi 15 minutách přidáme kořenovou zeleninu a cibuli. Když je maso i zelenina změklá, vyjmeme je z hrnce, maso obereme od kosti a spolu s celerem pomeleme. Poté na rozpuštěném másle opražíme mouku ve světlou jíšku, tu zalijeme vývarem a poté i smetanou. Směs povaříme a následně přidáváme mleté maso, pepř a sůl podle chuti, až máme hustou kaši.

Tuto směs vložíme do vymazané a vysypané zapékací formy a uděláme v nich rovnoměrně 4 důlky, do kterých rozklepneme vejce. Dáme zapéct a asi 10 minut před koncem pečením posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7731 (dobra-kucharka.cz#10069)


Přidat komentář