Koprová omáčka

Tradiční česká kuchyně, to není jen svíčková nebo kynuté knedlíky plněné ovocem. K tradičním českým receptům rozhodně patří i koprová omáčka, ať už samotná, nebo s vajíčkem či plátkem hovězího masa.

Koprová omáčka

Co budete potřebovat na „čistou“ koprovou omáčku? Ingrediencí není mnoho, zato výsledek bude skvělý. Připravte si kelímek** sladké smetany**, žádnou light verzi. Pak budete potřebovat 3/4l masového vývaru. Je-li to možné, tak domácího. Vývar však může být připravený i z masových kostek neboli bujonů. Další ingrediencí bude jedno vajíčko, čerstvý či sterilovaný kopr, hladká mouka, ocet, olej, cukr, sůl.

Do kastrolku nalijte olej a přidejte tři lžíce hladké mouky. Mouku restujte na mírném oleji, a to do tak dlouho, aby mouka byla stále světlá. Počítejte tedy s tím, že to bude trvat jen krátkou chvilku. Mouku pak zalijte předem připraveným masovým vývarem. Směs důkladně promíchejte, aby nevznikly žádné hrudky. Poté do připravované omáčky přidejte nasekaný kopr (čerstvý, sterilovaný). V případě, že byste použili kopr sterilovaný, pak ho nezapomeňte přecedit.

Mezitímco se bude omáčka vařit, vezměte si další hrnec, do kterého nalijete 0,5dcl octa. Ocet krátce povařte. Omáčku v prvním kastrolku je nutné často míchat během doby vaření. Samotná doba vaření je kolem dvaceti minut.

Jakmile je omáčka uvařená, přidejte do ní převařený ocet. Nyní nastupuje snad nejdůležitější krok, a to správné ochucení omáčky. Na dochucení použijte cukr, ale také sladkou smetanu. Na úplný závěr přidejte rozkvedlané vajíčko. Jak poznáte, že je omáčka hotova a připravena k servírování? Vajíčko, které přidáte na závěr vaření, se srazí. To je známka hotového pokrmu.

Koprová omáčka s uvařeným vajíčkem

Jedná se prakticky o naprosto totožný recept, viz výše. Pouze je ke koprové omáčce přidáváno na talíř uvařené vajíčko, celé nebo rozkrojené.

Koprová omáčka s plátkem hovězího masa

Pokud byste „masožravci“ řekli, že bude k obědu nebo večeři koprovka, tak nejspíš moc neuspějete. Ovšem, pokud podotknete, že koprovka bude s** hovězím masem**, pak si svoji „pozici“ značně vylepšíte.

Co budete potřebovat na koprovou omáčku s masem? Především maso, a to cca 500g předního hovězího, 150g hladké mouky, litr mléka (polotučného, tučného), čerstvý nebo sterilovaný kopr, sůl, cukr, nové koření, celý pepř, citronová šťáva.

Omyté maso vložte do vařící osolené vody. Přidejte nové koření. Maso vařte doměkka. Mezitím si připravte klasickou světlou jíšku, a to z másla a mouky. Hotovou jíšku pak zalijte mlékem, směs pečlivě metličkou rozšlehejte, aby Vám nevznikly hrudky. Omáčku povařte zhruba dvacet minut. Poté přidejte kopr, ať už čerstvý, nebo sterilovaný. Nyní omáčku dochuťte, a to solí, cukrem, citronovou šťávou (čerstvou nebo citrónkou). Uvařené maso vyndejte z vody a nakrájejte na plátky. Maso můžete vložit do hotové omáčky, nebo ho můžete dát jednotlivé porce masa na talíře a přelít omáčkou.

Vhodná příloha ke koprové omáčce

Ke koprové omáčce se skvěle hodí vařené brambory nebo knedlíky. Knedlík může být houskový, vařený ve vodě, v páře, na ubrousku. Vyzkoušet však můžete i hrnkový knedlík, který zvládne i začínající kuchařka.

Pro koprovou omáčku je nezaměnitelná sladko-kyselá chuť a originální vůně kopru, ať už čerstvého, nebo sterilovaného. Budete-li chtít obměnit koprovou omáčku, pak můžete také přidat houby (čerstvé, sušené, mrazené, nebo nakládané). Tím dostane koprovka zase jiný šmrnc.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7707 (dobra-kucharka.cz#9908)


Přidat komentář