Kachna s červeným zelím

Máte chuť na pravou českou delikatesu? Co takhle pečená kachnička s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Že se vám už sbíhají sliny? Není divu. Tohle výtečné jídlo patří mezi perly tradiční české kuchyně.

Na kachnu s červeným zelím budeme potřebovat:

Pro 4 osoby plně postačí 1 kachna, 1 středně velké jablko,** hlávka červeného zelí** (nebo můžou být i 2 sáčky nakládaného červeného zelí – to v případě, že preferujete kyselejší chuť), 1 větší cibule, sklenka červeného vína (není nutná), lžička cukru, sůl, kmín, alobal.

Pokud si budeme chtít ke kachně připravit domácí bramborové knedlíky, budeme dále pro 4 osoby potřebovat 700 gramů syrových brambor, 200 gramů polohrubé mouky, 1 vejce, sůl.

Postup přípravy kachny s červeným zelím

Nejdříve si zpracujeme** červené zelí**. Pokud máme hlávku zelí, otrháme z hlávky svrchní vrstvu listů, protože ty jsou obvykle nejtvrdší, často jsou špinavé a taky na sobě mají nejvíce postřiků, které se používají v zemědělství. Poté hlávku ještě omyjeme. Zelí si nakrájíme nožem, dále nakrájíme na kostičky jednu syrovou cibuli, dáme do pekáče, přisypeme lžičku soli a lžičku cukru a promícháme. Pro milovníky vína ještě existuje možnost přilít do zelí sklenku červeného vína. Tradiční recepty sice často uvádějí, že zelí se připravuje samostatně ve zvláštním hrnci, ale kdo ochutnal zelí pečené dohromady s kachnou, ten zjistil, že samostatná příprava zelí je zbytečná. Zelí pečené dohromady s kachnou navíc díky kachnímu tuku získá ještě lepší a zajímavější příchuť. Pokud máte zelí nakládané, je potřeba ho scedit a propláchnout vodou, aby nebylo tak kyselé. Ti, kdo** preferují výrazně nakyslou příchuť**, nemusí zelí ani proplachovat, stačí jen scedit. Dále je už postup přípravy zelí stejný.

Nyní přistoupíme k přípravě kachny. Pozorně si kachnu prohlédneme, zda na sobě nemá zbytky peří a pokud ano, tak případné zbytky peříček vytrháme. Někteří lidé si u kachny stěžují na tzv. kačení pach, proto kachnu důkladně omyjeme, můžeme klidně i dvakrát či třikrát, a nezapomeňme omýt i vnitřek kachny. Necháme kachnu okapat a usušíme si ruce, aby se nám sůl nelepila na prsty. Poté kachnu zevnitř i zvenku osolíme. Ze stejného důvodu, ze kterého jsme ji důkladně omývali, dovnitř vložíme omyté jablko. Jablko totiž údajně také napomáhá zmírnění tzv. kačeního pachu, na který si někdy citlivější konzumenti stěžují. Poté kachničku vložíme do pekáče a okmínujeme. Podlijeme jen troškou vody, stačí asi 50 – 100 mililitrů. Pokud jsme přilili sklenku vína, pak vodou ani nepodléváme. Kachna totiž vypustí velké množství vody a tuku, takže by pak byl pekáč plný tekutiny. A jak dlouho se kachna peče? Toto je věčné téma. Jak dlouho a na kolik stupňů péct kachnu, aby byla měkká ale zároveň se příliš nepřesušila? V zásadě platí, že čím déle budeme péci, tím nižší teplota. Na 190 stupňů budeme péct asi 2 a půl hodiny, na 170 stupňů 3 a půl hodiny a na 150 stupňů dokonce 6 hodin. Možná se vám to zdá dlouho, ale pokud jednou ochutnáte kachnu připravenou tzv. pomalým pečením, čili právě 150 st. a 6 hodin, pak ji nebudete chtít jinak. Vysušení zbráníte tím, že na povrch kachny položíte alobal a pak ještě vrchní díl pekáče. Na posledních 10 minut pečení můžete dát troubu na 200 stupňů a sundat pekáč i alobal. Získáte tak zlatavou a křupavou kůrčičku. Pokud máte troubu s funkcí infračerveného grilu, stačí posledních 5 minut.

Bramborové knedlíky

Chcete-li kachnu vyšperkovat domácím knedlíkem, pak použijete výše uvedené suroviny. Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle nebo ještě lépe nakrájíme na kostky a rozmixujeme nožovým mixérem (mixér na ořechy) na jemnou kaši. Dáme na pár minut okapat na sítko. Přidáme mouku a vejce, půl lžičky soli a důkladně prohněteme. Vytvoříme 2 válečky a vložíme do vroucí vody. Vaříme na nejmírnějším plameni asi 15 minut. Poté vyjmeme a nakrájíme na plátky. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7702 (dobra-kucharka.cz#9899)


Diskuze a zkušenosti

ruza | 30.04.2013 09:12
Re: Kachna s červeným zelím diky za radu,jablicko dovnitr kachny aby nebyla citit,to je super.mam doma syna,ktery je na takove veci haklivi,ale kachnu asi 1,5 kg s cervenym zelim dokaze snist na dvakrat.

Anonym | 03.01.2015 16:01
Re: Kachna s červeným zelím no jdu do toho

gurmán | 11.01.2015 11:38
Re: Kachna s červeným zelím do bramborových knedlíků je dobrá krupice půl na půl s moukou a pro barvu sušená petržel nebo libeček, do zelí je dobrý tuk z pod kachny, červená cibulka a trošku zaprášit moukou já dávám ještě trošku pálivé pasty paprikové a na konec dušení půl lžičky zabijačkového koření nebo majoránky...přeji dobrou chuť!!!!:-)


Přidat komentář