Hrachová polévka s krutóny

Za nenápadností hrachu se ukrývá vysoký obsah výživových látek, které prospívají našemu zdraví. Hrách lze připravit na nejrůznější způsob. A to, že nadýmá, lze eliminovat před přípravou samotného pokrmu.

Hrachová polévka s krutóny

Na jemnou a výživnou** hrachovou polévku** pro** čtyři porce** budete potřebovat: 300g zeleného hrachu, 1 cibuli, kelímek sladké smetany, 100g másla, 600ml kuřecího vývaru (dopředu připraveného, nebo stačí i z kostek bujónu), muškátový květ, sůl, pepř, toustový chléb.

Pro kratší dobu vaření si hrášek dopředu namočte do vody. Budete-li například vařit polévku k obědu, tak si hrášek namočte den předtím (stačí večer). Cibuli si nakrájejte na kostičky a do zlatova ji osmažte na polovině uvedeného másla. Poté cibuli zalijte předem připraveným vývarem a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, přidejte hrášek a vařte, dokud nebude hrášek měkký.

Mezitímco se hrášek vaří, nakrájejte si toustový chléb na malé kostičky. Ty pak opečte dozlatova na druhé polovině másla.

Jakmile je hrášek měkký, nechte trochu polévku prochladnout a rozmixujte hrášek ponorným mixérem. Poté přidejte sladkou smetanou a dochuťte polévku solí, pepřem a muškátovým květem. Budete-li hned polévku podávat, tak ji ještě prohřejte, aby nebyla chladná.

Polévku podávejte s** opečenými krutóny** z toustového chleba.

Domácí kuřecí vývar

Pokud máte více času a nechcete používat pro vývar kostky z bujónu, můžete si připravit** domácí kuřecí vývar**.

Co budete potřebovat na silný kuřecí vývar, který Vás doslova postaví na nohy a můžete ho použít i do** hrachové polévky**? Použít můžete například kuřecí křídla, kuřecí stehna apod. Využít však můžete vše, co z celého kuřete nebudete „potřebovat“, pokud si například den předem děláte kuřecí rolky apod.

Kromě kuřete, či jeho částí, si připravte dvě velké mrkve, petržel, kousek celeru, dvě cibule, bobkový list, nové koření, kuličky pepře.

Mrkev, petržel a celer oškrábejte a rozřízněte na půl. Cibule omyjte, odřízněte kořínky a také rozřízněte napůl, ale neloupejte je. Díky tomuto triku totiž dostane vývar krásnou zlatavou barvu. Kosti, maso a zeleninu pak zalijte studenou vodou a přiveďte vodu k varu. Vývar vařte pomalu, aby nedošlo ke zbytečnému zakalení vývaru. Vývar pak vařte po dobu dvou hodin. Během vaření se u okrajů hrnce začne tvořit hnědá pěna, tu sbírejte například lžící. Jakmile uplyne uvedená doba, vývar sceďte. A vývar je připravený pro hrachovou polévku. V případě, že děláte vývar dopředu, tak ho nechte vystydnout. Během doby stydnutí se na povrchu vývaru utvoří tuk, ten seberte. Záleží na Vás, zda ho vyhodíte, či ho můžete také použít pro jíšku.

Hrách si můžeme zakoupit prakticky v každé prodejně s potravinami, ale také ve specializovaných prodejnách zaměřených na zdravou výživu. Vybírat je možné z hrachu zeleného, žlutého, barevné směsi, celého, půleného, loupaného, neloupaného. Setkat se můžeme také s hrachem předvařeným, ten oceníme tehdy, když nemáme zrovna času nazbyt. Ostatně i loupaný hrách je pro přípravu rychlejší, protože není nutné ho před samotným vařením máčet. A tak, pokud si řekneme až ráno, že chceme k obědu vytvořit kaši, placky apod., nemusíme čekat do dalšího dne.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7711 (dobra-kucharka.cz#9923)


Přidat komentář