Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Každý z nás, kdo jezdí za babičkou, asi zná tu skvělou vůni hovězího vývaru s játrovými knedlíčky. A co teprve ta chuť! Kdo nemá to štěstí, že mu vývar s knedlíčky pravidelně připravuje babička nebo maminka, ten ať si ho uvaří s námi.

Na hovězí vývar s játrovými knedlíčky budeme potřebovat:

Na hovězí vývar budeme potřebovat** hovězí přední**. Podle toho, pro kolik strávníků vývar děláme, si zvolíme množství masa. Stačí 100 až 200 gramů masa na jednoho strávníka (podle toho, zda bude vývar použit jako polévka před hlavním chodem, anebo jako samotný hlavní chod třeba na večeři). 2 mrkve, půlku bulvy celeru, půlku kořenové petržele, jednu cibuli, petržel naťovou, sůl, pepř (nemusíme se omezovat stále jen na pepř, můžeme dát místo pepře trochu kari nebo jiného atypického koření, pokud máme své oblíbené). Kdo má rád opravdu silný vývar, může přidat ještě hovězí morkové kosti.

Na domácí játrové knedlíčky budeme potřebovat** hovězí nebo vepřová játra**, přičemž opět platí, že množství jater přizpůsobíme množství strávníků – opět postačí 100 až 200 gramů jater na jednoho strávníka. Na každých 200 gramů jater nám stačí jeden středně velký stroužek česneku a polovina vejce. Dále si na knedlíčky připravíme strouhanku, majoránku, naťovou petržel, sůl a pepř.

Jak se připravuje hovězí vývar s játrovými knedlíčky?

Maso a případně i hovězí kosti dáme do studené vody a přivedeme k varu. Trochu osolíme a okořeníme. Přidáme jednu celou omytou cibuli i se slupkou (kořen odkrojíme). Slupka z cibule dodá vývaru pěknou barvu.** Maso vaříme vcelku** a na velmi slabém plameni asi 2 hodiny. Voda by neměla silně bublat. Pro vaření hovězího masa je lepší udržovat teplotu vody těsně pod sto stupni. Když se na vodu podíváme, mělo by pouze sem tam uniknout několik bublinek – to znamená, že se maso vaří ale velmi pomalu a na nízkou teplotu – takto by se mělo hovězí maso správně připravovat. Asi v půlce vaření k masu přidáme na kostičky nebo menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přibližně po dvou hodinách maso vyjmeme z vývaru, necháme prochladnout a poté ho nakrájíme na menší kousíčky a vložíme zpět do vývaru, jehož teplotu stále udržujeme těsně pod sto stupni. Nyní přistoupíme k přípravě játrových knedlíčků. Játra rozmixujme, přidáme sůl a koření, utřený česnek, na malé kousíčky nasekanou naťovou petržel a podle potřeby strouhanku. Strouhanky dáme tolik, aby směs nebyla moc řídká a mazlavá a aby s ní šly bez problémů vykoulet knedlíčky. Knedlíčky by měly být kulaté a velké asi jako velký vlašský ořech. Knedlíčky vložíme do vývaru a necháme provařit na stále stejně nízkou teplotu asi 25 minut. Mezitím si v jiném hrnci uvaříme úzké nudle, které scedíme a před podáváním vývaru je vložíme do talíře. Nudle pak** zalijeme vývarem i s knedlíčky, masem a zeleninou**. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7716 (dobra-kucharka.cz#9947)


Přidat komentář