Domácí vánočka

Nejen děti, ale i dospělí se těší o Vánocích na pravou domácí vánočku se spoustou rozinek a mandlí. Domácí vánočce se žádná kupovaná, i ta sebelepší nevyrovná. Vůbec nejlepší je si dopřát vánočku ještě teplou. Chutná samotná, nebo s máslem a kakaem.

Vánoce, to není jen uklízení ve velkém, nákup a balení dárků, zdobení stromečku, ale také mlsání cukroví a lahodné vánočky. Nejedna hospodyňka stojí před otázkou, zda připravit vánočku z půl kila, nebo celého kila mouky. Vánočka je totiž taková „žravá“, že není výjimkou, kdy hospodyňka během vánočních svátků peče vánočku ještě jednou.

Možnosti domácí vánočky

U** domácí vánočky** máte možnost volby, buď ji můžete připravit z kynutého těsta, nebo z tvarohu. Tvarohová vánočka je lehká a vánočka z kynutého těsta je prostě nestárnoucí a velmi oblíbenou klasikou. Pojďme se podívat na oba dva recepty.

Domácí tvarohová vánočka

Na** tvarohovou vánočku** budete potřebovat 500g polohrubé mouky, 250g tučného tvarohu, 150g másla, 130g cukru, 2 vejce do těsta, 1 vejce na potření, 1 ½ prášku do pečiva, rozinky, mandle, citronovou kůru, rum, sůl.

Nejprve utřete do pěny máslo s cukrem. Poté přidejte celá vejce, tvaroh a nastrouhanou citronovou kůru z pečlivě omytého citronu. Do větší mísy prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte tvarohovou směs z první misky. Do mísy přidejte omyté rozinky, případně rozinky den předem naložené v rumu a spařené, oloupané a nasekané mandle. Pár mandlí si nechte na posypání vánočky.

Těsto pečlivě zpracujte. Těsto by se Vám nemělo lepit na prsty a mělo by se z něj dát uválet jednotlivé pramínky. Těsto si rozdělte na pět dílů. Upleťte spodní díl vánočky ze tří pramenů a poté vrchní díl ze dvou pramenů. Přeneste vánočku na plech vyložený pečícím papírem a potřený rozpuštěným máslem.

Vánočku nechte na chvíli na plechu odpočinout a nakynout. Potřete ji celým rozšlehaným vajíčkem a posypte zbytkem mandlí. Poté vložte vánočku do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba 45 minut. V případě, že by se vršek vánočky připaloval, a přesto ještě nebyla hotová, přikryjte ji alobalem.

Domácí kynutá vánočka

Na kynutou vánočku budete potřebovat 500g polohrubé mouky, 200g másla, 1 kostku droždí, 100g cukru, 5 žloutků, 1 vejce na potření, ½ hrnečku teplého mléka, rozinky, mandle, citronovou kůru, rum, sůl.

Postup je podobný s výše uvedeným receptem, vyjma toho, že do těsta nebudete přidávat tvaroh, celá vejce a místo toho naopak použijete droždí, respektive kvásek, kdy smícháte droždí ve vlažném mléku a lžičce cukru.

Jakmile máte těsto zpracované, opět se nesmí lepit na prsty, nechte ho nakynout. Doba kynutí trvá zhruba hodinu až dvě. Záleží na tom, na jaké místo dáte vánočku kynout. Jakmile je vánočka nakynutá, propracujte ji a rozdělte na pět dílů. Upleťte spodní díl vánočky ze tří pramenů a poté vrchní díl ze dvou pramenů. Přeneste vánočku na plech vyložený pečícím papírem a potřený rozpuštěným máslem.

I kynutou vánočku nechte na plechu, vyloženém papírem odpočinout, či spíše nakynout. Doba kynutí na plechu je cca 20 minut. Vánočku pak potřete rozšlehaným celým vajíčkem a posypte nasekanými mandlemi. Vánočku pak vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba po dobu 50 minut.

Tip, aby se vánočka během pečení nesesunula

Než vložíte vánočku do trouby, jedno, zda tvarohovou, nebo kynutou, zapíchněte do jejích okrajů a do středu kousky špejlí. Tímto trikem zamezíte případnému sesunutí vánočky na jednu či druhou stranu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7715 (dobra-kucharka.cz#9942)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 12.12.2015 04:15
Bydlim v USA, neni zde polohruba mouka. Muze byt hladka?

Anonym | 23.03.2016 22:30
Ano, take to tak delam.


Přidat komentář