Domácí uzeniny

Tepelná úprava masa kouřem je známá lidstvu už od nepaměti. Uzením lze vytvořit lahůdky pro opravdové gurmány, které oceníte jak Vy, tak případně Vaše návštěva. Zde Vám nabízíme pár rad a doporučení, jak takovou pochutinu zhotovit.

Výroba domácích uzenin

Máte rádi uzeniny? Jistě nám dáte za pravdu, že nejlepší uzeniny jsou domácí, nevakuované, nekupované v supermarketech, prostě čerstvé a voňavé. K uzení však nestačí pouze dobrá udírna, ale je potřeba znát také určité zásady a postupy, díky kterým můžete docílit vynikajícího výsledku, kterým je chuťové dobrá uzenina. Při výrobě domácích uzenin musíte vždy dávat pozor na to, aby byla dávka všech surovin co nejrychleji zamíchána, naražena a vyuzena. Prostě aby byla tato dávka schopna přímé konzumace. Je dobré vědět, že nikdy se nemá míchat zbytečně velké množství surovin najednou.

Chalupářská klobása

Kupujete si rádi klobásy? A co takhle chalupářská klobása? Zkuste si ji doma připravit a bude nadšení z její skvělé chuti. Zde je postup:

Čerstvou krkovičku nakrájejte na kostky a tvrdý vepřový výřez bez kůže vložte do nádoby. Nejdříve vložte libové maso, poté výřez. Následně přidejte solicí směs, třený česnek, polovinu koření a vše důkladně promíchejte. Vše dejte na dva dny uležet do ledničky. Po dvou dnech umelte hovězí maso a samostatně část vepřového výřezu. Hovězí maso dále vymíchejte s vodou, s kořením a vepřovým výřezem v dobře pojivou spojku a do ní pak vložte v ledničce připravené a vychlazené kostky masa. Vše opět důkladně promíchejte a celou směs narazte do vepřových střev. Klobásy dejte na hole a vsazujte do udírny, která je samozřejmě již předem vyhřátá. V udírně výrobek doudíte. Klobásy se také dají v udírně kouřem pouze zabarvit a poté je potřeba je dát dovařit při teplotě cca 73 stupňů Celsia po dobu 20 až 30 minut.

Uzená šunka bez kosti

Poté, co je šunka proležená, se vykostí a rozdělí se na jednotlivé šály masa. Takto uřezané kusy masa se zarovnají, seřízne se přebytečný tuk včetně kůže a nechá se prohřát ve vodě 40-50 stupňů Celsia. Poté, co je maso prohřáté, zavěsí se na hole, nechá se okapat a vložit do vyhřáté udírny. Šunka se udí do zlatohněda.

Domácí uzená slanina

Ze všeho nejdůležitější je u slaniny proces solení. K nasolení se používají silné a neprořezané kusy slaniny, které mají zakrojený konec. Slaninu je potřeba potřít dostatečně čistou solí z obou stran. Nasolenou slaninu poté narovnejte na suchém místě a čistý dřevěný podklad a tento navíc podložte dřevěným hranolkem. Kusy slaniny je potřeba klást na sebe do hranice a teplota místnosti musí být mezi 4 až 6 stupni Celsia. Doba zrání je 14 až 21 dní. Pokud necháte slaninu dobře uležet, bude po vyuzení křehoučká.

Jemné párky

Na výrobu jemných párků budeme potřebovat 7 kg hovězího masa, 3kg vepřového výřezu, 2 litry vody, 300g polohrubé mouky, skopové střeva. Koření pro 1 kg masa: 2 g pepře, 1g nového koření, 0,25 g muškátového oříšku a 2g sladké papriky. Při výrobě jemných párků se postupuje tak, že se hovězí maso a vepřový výřez jemně umele přes 2 mm otvory, každé zvlášť. Takto umleté maso, nejprve hovězí je potřeba smíchat s vodou. Poté se přidá vepřový výřez a promíchá se s částí vodou, s kořením a s moukou. Hmota musí být jemná a hlavně musí pojit. Tuto hned narazte do střev. Párky přetáčejte tak, aby měl celý párek hmotnost 100-120 g. Zatočené párky je potřeba zaštípnout, navléknout na hole a vložit do vyhřáté udírny. Opět uďte do zlatohněda. Pak je můžete dovařit nebo doudit.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7723 (dobra-kucharka.cz#9986)


Přidat komentář